Haber
2008-12-25 06:18:27
MEB SBS’ye Hazirlik Kurslarinin Iptali Konulu Yaziyi Geri Çekti

Milli Egitim Bakanligi Çiraklik ve Yaygin Egitim Genel Müdürlügü, valiliklere 18 Aralik 2008 tarihli “SBS Hazirlik Kurslari” konulu, genellikle ekonomik durumu iyi olmayan ögrencilerin ücretsiz yararlandigi SBS’ye hazirlik kurslarinin iptal edilmesi için tüm il milli egitim müdürlüklerine bir genelge göndermisti.

 

Bakanlik, kurslarin sayisinin artisini gerekçe göstererek, uygulamanin amacinin disina çiktigini bildirmis ve kurslarin 31 Aralik’a kadar kapatilmasini istemisti. 6, 7 ve 8. sinif ögrencilerini SBS’ye hazirlamak için okullarda ücretsiz yetistirme kurslari açilmisti. Halk Egitim müdürlükleri tarafindan okullarda açilan bu kurslarda, Türkçe, Matematik ögretmenleri görev aliyordu.

 

MEB’in bu karari, basta ögrenciler olmak üzere, egitimciler ve velileri sasirtmisti. Bakanlik adina Genel Müdür Mehmet Can imzasiyla gönderilen genelgede su ifadelere yer verilmisti: “Bilindigi üzere Halk Egitim Merkezleri’nin; özel ögretim kurumu (dersaneler) olmayan yerlesim birimlerinde ve ekonomik durumlari elverisli olmayan ögrencilere yönelik, sinavlara hazirlik kurslari açmasi hükme baglanmistir. Alinan duyumlarda bazi illerimizde, özel ögretim, ilkögretim ve ortaögretim kurumu olup olmadigina bakilmaksizin, her okulda hatta her sinifta, degisik isimler altinda sinavlara hazirlik kursu açildigi ve burada çok sayida ögretmen görevlendirildigi; bu ögretmenlerin de ders ücretlerinin Halk Egitim Merkezleri’nce, ek ders ücreti olarak ödendigi bilgileri alinmistir. Özellikle SBS’ye hazirlik, örgün egitime destek, Türkçe ve Matematik gibi kurslarin yogun bir sekilde açildigi tespit edilmistir.”

 

Genelgede ayrica, ögrencilerin basarilari için açilan kurslarin, ‘deger biçmeye’ dayali ölçme ve degerlendirme sonuçlarinin, yapilacak olan SBS’de varilmak istenen amaca hizmet etmedigi kanisina varildigi belirtilmisti.

 

Bu uygulama, özel dershanelere gitme imkâni olmayan ögrencileri magdur etmis, egitimde firsat ve imkan esitligi ilkesine aykiri bir durum olusturmustu. Egitim-Bir-Sen olarak, bu uygulamayi yanlis bularak, Bakanlik yetkileri ile görüsme yapmis, yazinin geri çekilmesini istemistik. Görüsmelerimiz olumlu sonuç verdi. Bakanlik yeni bir yazi yayinlayarak, 18.12.2008 tarihli yaziyi iptal etmistir.

 

 Ilgili yazi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen