Haber
2012-08-24 07:31:38
MEB Sorunlarla Degil, Çözümlerle Gündemde Olmalidir

Milli Egitim Bakanligi, hizmet alani ve kapsami itibariyla toplumun genelini ilgilendiren bir bakanliktir. Aldigi ve alacagi kararlar toplum hayatinda aninda karsilik bulmakta, kararda isabet edildigi takdirde toplumun memnuniyeti arttigi gibi, aksi durumda ise huzursuzlugun merkezi haline gelmektedir. Bu noktadan hareketle, yeni egitim sistemi toplumun bütün fertlerini ilgilendirmekte; hayata geçirilme asamasinda ihmal edilen, gözden kaçirilan hususlar yeni sorunlari tetikleyebilmektedir.

Milli Egitim Bakanligi’nin, paydaslar dahil olmak üzere kendi birimlerinde istisareye dikkat ederek, alacagi kararlar kabul görüp, genel memnuniyeti artiracagi gibi, merkeziyetçi bir tutumla, insani talepleri gözardi ederek alacagi kati kararlar huzursuzluga neden olmakla kalmayacak, basta kurum çalisanlari olmak üzere herkesi magdur edecektir. 

Egitim tarihimizin en önemli kararlarindan olan yeni egitim sisteminin baslamasina sayili günler kalmistir. Zaman daralmasina ragmen ögretmen, ögrenci, veli ve yöneticiler açisindan bazi konularda hala belirsizlikler devam etmektedir. Bu durum kaygilari artirmakta, sistemin sorunsuz baslamasinin önünde engel olarak durmaktadir. Milli Egitim Bakanligi’nin basarili baslangiç yapmasinin en önemli belirtisinin, sistemi uygulamaya koyacak olan ögretmenlerin memnuniyet derecesi oldugu asla gözden kaçirilmamalidir. Ögretmenlerin is huzuru, ayni zamanda iç huzuruna baglidir. Belirsizliklerin ortadan kalkmasi, iç huzurun ve is huzurunun yakalanmasi için kisa vadede bazi hususlarin ivedilikle yerine getirilmesi gerekmektedir.

Milli Egitim Bakanligi’na bir yazi göndererek, il emri uygulamasi ve ögretmenlerin norm durumu basta olmak üzere, yeni egitim sisteminin uygulamaya konulmasiyla yasanmasi muhtemel magduriyetlerin önüne geçilmesi için adim atilmasini istedik:

 -Geçmis yillarda oldugu gibi ‘il emri’ yeniden uygulanmalidir.

-Il disi istege bagli yer degistirme dâhil tayini çikan ögretmenlerin, aile bütünlügünün saglanamamasi söz konusu ise istekleri dâhilinde gerekirse il disi atamasi iptal edilmelidir.

-Zorunlu hizmete tabi personelin ögretmen eslerinin norm fazlasi olmasi halinde bile özür grubu atamasi yapilmalidir.

-SBS ile çocuklari ortaögretim kurumlarina yerlesen ögretmenlerin atamalari yapilmalidir.

-Alan degisikligi, yan alani kapsayacak ve iller arasi da olacak sekilde ilk atamadan önce yapilmalidir.

-Anadolu liselerine dönüstürülen okullarin ögretmenlerinin daha fazla magdur edilmemesi için sinav kazananlara öncelikle çalistiklari kurumda Anadolu statüsü verilecek sekilde düzenleme yapilarak bir an önce atamalari yapilmalidir.

-Iller arasinda ögretmenlerin karsilikli olarak yer degistirmesine imkân tanimak için becayis uygulamasina izin verilmelidir.

-Ögrenim özrü dolayisiyla tayin isteyemeyenlerin magduriyeti giderilmelidir.

-Okula kayitta, 60-66 ay arasi çocuklarda velilerin istegi baz alindigi gibi, 66-72 ay arasi çocuklarda da velinin isteginin dikkate alinmasi ya da sinif ögretmeni-rehber ögretmen ve okul idaresinin yer alacagi kayit komisyonunun incelemesi yeterli görülmelidir.

-Özür grubu tayin taleplerinde ilk basvuru sürecinde sartlari tutmadigi için basvuramayan, fakat ilerleyen günlerde sartlari olusan ögretmenlerin özür grubu tayin taleplerinde ilk basvuruda tercihte bulunmus olma sarti aranmamalidir.

-Sinif ögretmenlerinden norm fazlasi olabilecek durumda olanlarin magdur edilmemesi için,

Norm fazlasi olan ögretmenler egitim bölgesi disina çikarilmamalidir.

Norm fazlasi olan sinif ögretmeni oldugu takdirde en az 3 yil kendi okulunda kadrosunun tutulmasina imkân verilmeli ve ilerleyen zamanlarda olusabilecek firsatlar için ögretmene zaman taninmalidir.

5. siniflarin bazi derslerine sinif ögretmenlerinin girmesine müsaade edilerek, norm fazlasi ögretmenlerin bir sonraki tayin döneminde olusabilecek norm açiklarinda tayin isteyebilmesi ya da kurumunda norma dâhil olmasina imkân verilmesi için yeni sisteme geçis sürecinde esnek davranilmalidir.

Ikili egitim yapan ve derslik olusma ihtimali olan okullarda sinif ögretmeni norm fazlaligi olusma ihtimalinin önüne geçilmesi için 4. siniflarin ortaokul kismi ile ayni zaman dilimde okula gelmesi yönünde alandan gelen talepler dikkate alinmali; 1, 2 ve 3. siniflarda sinif mevcutlari yeniden ayarlanarak, yeni subeler olusturulmalidir. 

Milli Egitime Yazdigimiz Yazi Için Tiklayiniz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen