Haber
2010-12-22 06:22:08
MEB Taleplerimiz Dogrultusunda Ilçe Emrine Atamayi Getirdi

Ocak 2011 ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degistirme kilavuzunda dik- kate alinmasi için 09/12/2010 tarihinde Bakanliga bir yazi yazmistik. Yazimizda, 16 Aralik 2009 tarihinde atamasi yapilarak 15 Ocak 2010 tarihi itibariyle göreve baslatilan ögretmenlerin adaylik ve bir yillik çalisma sürelerini 15 Ocak 2011 tarihinden önce tamamlamalari mümkün ola- mayacagindan bu durumda olan ögretmenlerin Ocak 2011’de yapilacak olan özür durumuna bagli yer degistirmelerde yer degistirme isteginde bulunabilmeleri için 15 Ocak 2010 tarihinden sonra göreve baslayan ögretmenler ile zorunlu çalisma yükümlülügünü tamamlamis olan ögretmenlerin ögrenim özrü nedeniyle yer degistirme isteginde bulunabilmelerine yönelik düzenlemelerin yapilmasini ve ögretmenlerin, ögretmen özrünün oldugu yerlesim birimine olacak sekilde atamalarinin yapilmasi yönünde düzenleme yapilmasini istemistik.

 

Milli Egitim Bakanligi, 22.12.2010 tarihinde yayimladigi 2011 Ögretmenlerin Özür Durumuna bagli Yer Degistirme Kilavuzu’nda taleplerimizi dikkate almistir.

 

Kilavuzun 2.1. Iller Arasi Yer Degistirmek Isteyenler basligi altinda,

“2.1.1. Özür durumuna bagli yer degistirme isteginde bulunacak ögretmenler;

A- Büyüksehir statüsünde olmayan illerde, özrünün bulundugu merkez ilçe veya diger ilçedeki,

B- Büyüksehir statüsünde olan illerde ise (Istanbul, Ankara, Izmir ve Kocaeli illeri hariç), büyüksehir belediyesi sinirlarindaki ilçeler ayni yerlesim yeri olarak kabul edildiginden; ögretmenin özrünün bulundugu ilçe, büyüksehir kapsamindaki ilçelerde ise, büyüksehir kapsaminda bulunan tüm ilçelerdeki,

Özrünün bulundugu ilçe büyüksehir sinirlari disinda ise, sadece özrünün bulundugu ilçedeki,

C- Istanbul, Ankara, Izmir ve Kocaeli illeri için ise, büyüksehir belediyesi sinirlari, merkez ilçe tanimlamasi ile asagida belirtildigi sekilde daraltilmasi nedeniyle (madde 2.2.), ögretmenin özrünün bulundugu ilçe, merkez ilçe kapsaminda ise, merkez ilçe konumunda bulunan tüm ilçelerdeki, özrünün bulundugu ilçe büyüksehir merkez ilçe sinirlari disinda ise, sadece özrünün bulundugu ilçedeki egitim kurumlari arasindan kurum kodu yazarak 40 (kirk) tercihte bulunabileceklerdir. Kontenjan verilen egitim kurumlari listesi Bakanligimizin http://personel.meb.gov.tr internet sayfasinda yayimlanacaktir.

2.1.2. Yayimlanan kontenjan listesinde, özrünün bulundugu ilçede;

a) Tercihe açilacak egitim kurumu bulunmayan ögretmenler,

b) Egitim kurum sayisi 40’tan az olmasi hâlinde tercihe açilan egitim kurumlarinin tamamini tercih eden ögretmenler, tercih ettikleri egitim kurumlarina atanamadiklari takdirde,

c) Egitim kurum sayisi 40’tan fazla olmasi durumunda 40 egitim kurumunu, ancak yerlesemedigi takdirde ilan edilen diger egitim kurumlarina tercih disi kura ile atanmayi kabul eden ögretmenler, bu egitim kurumlarina da atanamadiklari takdirde, özrünün bulundugu ilçe;

-Büyüksehir kapsaminda ise, büyüksehir millî egitim müdürlügü,

-Asagida belirtilen Ankara, Istanbul, Izmir ve Kocaeli illerinin merkez ilçelerinde ise, büyüksehir millî egitim müdürlügü,

-Bu kapsamlar disinda ise, özrün bulundugu ilçe millî egitim müdürlügü emrine, hizmet puani üstünlügü esas alinarak görev yerleri valiliklerce belirlenmek üzere atanirlar” denilmektedir.

Bu maddeden de anlasilacagi üzere, ögretmenin özrünün bulundugu yerlesim yerine (il/ilçe Milli Egitim Müdürlügü emrine ) atanabilmesinin önü açilmistir.

Yine ayni kilavuzun 2. GENEL HÜKÜMLER basligi altinda, “Ögretmenler; saglik, es ve ögrenim durumu özrü ile genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degistirmeler kapsaminda, özür gereklerinin karsilanabilecegi yerlere yer degistirme isteginde bulunabilirler. Ancak, bu özürler nedeniyle yer degisikligi istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarinin birlikte karsilanmasi temelinde degerlendirilecektir” hükmü ile “Özür durumuna bagli yer degistirme isteginde bulunanlardan ögretmenlikte ve Devlet memurlugunda adayliklarinin kaldirilmis ya da 13 Subat 2011 tarihi itibariyla kaldirilacak olmasi sarti aranacaktir. Aday’ ögretmenlerin yer degistirme istekleri, degerlendirmeye alinmayacaktir hükümlerinden anlasilacagi üzere, ögrenim durumu özrü ve 13 Subat 2011 tarihi itibariyle sarti da kilavuza eklenerek, 15 Ocak 2010 tarihi itibariyle göreve baslayan ögretmenler ile ögrenim özrü bulunan ögretmenlerin bu yer degistirme döneminde özür durumuna bagli olarak yer degistirme talebinde bulunmalarina imkân verilmistir.

Sendikamiz, bu hususta oldugu gibi, bundan sonra da üyelerimizin magdur olmamalari için çalismalarini gayretle sürdürecektir.

Ayrica, kilavuzun 2.GENEL HÜKÜMLER basligi altinda yer alan, “Millî Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginin 14 ve 15’inci maddesinde belirtilen ‘açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama’ ile ‘açiktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arasi ilk atama’ kapsaminda ögretmenlige atananlarin, özür durumundan yer degistirme isteginde bulunabilmeleri için, son olarak atandiklari ilde, 13 Subat 2011 tarihi itibariyla en az 1 (bir) yil süreyle görev yapmis olmalari gerekmektedir” hükmü, daha önce adayligi kaldirildiktan sonra herhangi bir nedenle görevinden ayrilanlardan yeniden ögretmenlige atananlarin atandiktan sonra en az bir yil süreyle görev yapmis olma sarti, adayligi kaldirilmis olan bu ögretmenlerin özür durumundan yer degistirme isteginde bulunmalarina engel teskil etmistir.

Bu durum, ögretmenlerin magdur olmalarina neden olmaktadir. Bu hüküm, sendikamiz tarafindan daha önce yargiya tasinmistir. Yargi süreci hala devam etmektedir.

 

Milli Egitim Bakanligi Personel Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan 2011 Ocak Dönemi Ögretmenlerin Özür Durumuna Bagli Yer Degistirme kilavuzunu indirmek için  tiklayiniz 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen