Haber
2011-09-14 07:24:19
MEB Teskilat ve Görevleri Hakkinda KHK Hangi Degisiklikleri Getiriyor?

Milli Egitim Bakanligi Teskilat ve Görevleri Hakkindaki Kanun 652 Sayili KHK ile yeniden düzenlenmistir. Ilk göze çarpan magduriyetlerin basinda ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degistirmelerinin yaz dönemi ile sinirlanmasi gelmektedir. Sendika hukuk büromuz tarafindan yapilacak degerlendirme dogrultusunda itirazlarimiz Cuma günü Milli Egitim Bakanligi Müstesari Dr. Emin Zararsiz ile yapacagimiz görüsmede kendilerine iletilecektir. KHK’da magduriyete kapi aralayan düzenlemelerin ortadan kaldirilmamasi durumunda her türlü yasal girisimde bulunacagimizin bilinmesini istiyoruz.

 

Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname ne gibi degisiklikler içeriyor. Iste göze çarpanlar.

 

1.    Milli Egitim Bakanligi’nin görevleri yeniden düzenlenerek 1982 Anayasasi’nin baslangiç hükümlerini çagristiran maddeler kaldirilmis, örgün ve yaygin egitimin bütün dallarini kapsayan genis bir görev tanimi yapilmistir.

2.    Merkez Teskilati; Ana hizmet Birimleri, Danisma ve Denetim Birimleri    ve  Yardimci Birimler  basliklarinda toplamda  33 birimden olusurken bu sayi Hizmet Birimleri adi altinda  19 birime  indirilmistir;

3.    Halen var olan Okul Öncesi Egitim Genel Müdürlügü ve Ilkögretim Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine Temel Egitim Genel Müdürlügü ihdas edilmistir.

4.    Erkek Teknik Ögretim Genel Müdürlügü, Kiz Teknik Ögretim Genel Müdürlügü, Ticaret ve Turizm Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügü  ihdas edilmistir.

5.    Ögretmen Yetistirme ve Egitimi Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine Ögretmen Yetistirme ve Gelistirme Genel Müdürlügü ihdas edilmistir.

6.    Yurt Disi Egitim Ögretim Genel Müdürlügü ve Dis Iliskiler Genel Müdürlükleri iptal edilerek yerine Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü ihdas edilmistir.

7.    Özel Egitim, Rehberlik ve Danisma Hizmetleri Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine  Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügü ihdas edilmistir.

8.    Çiraklik ve Yaygin Egitim Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü ihdas edilmistir.

9.    Egitim Teknolojileri Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine Yenilik ve Egitim Teknolojileri Genel Müdürlügü ihdas edilmistir.

10. Personel Genel Müdürlügü iptal edilerek yerine Insan Kaynaklari Genel Müdürlügü(8) ihdas edilmistir.

11. Teftis Kurulu Baskanligi iptal edilerek yerine Rehberlik ve Denetim Baskanligi ihdas edilmistir.

12. Din Ögretimi Genel Müdürlügü

13. Ortaögretim Genel Müdürlügü

14.  Strateji Gelistirme Baskanligi

15. Hukuk Müsavirligi

16.   Basin ve Halkla Iliskiler Müsavirligi

17. Özel Kalem Müdürlügü

18. Özel Ögretim Kurumlari Genel Müdürlügü

19. Destek Hizmetleri Genel Müdürlügü

20. Bilgi Islem Grup Baskanligi

21. Insaat ve Emlak Grup Baskanligi

22.  Bakanin görev tanimi yeniden düzenlenmistir. Bakanlik Makaminda degisiklige gidilerek Müstesar yardimcisi sayisi 7 den 5 e indirilmistir.

23. Milli Egitim Bakanliginda yer alan Sürekli Kurullar kaldirilmistir. Ancak Milli Egitim Surasi, Bakanligin en yüksek danisma kurulu olarak tanimlanmakta ve Egitim ve ögretim ile ilgili gerekli görülen konulari tetkik etmek ve tavsiye niteliginde kararlar almakla görevli olarak ifade edilmektedir.

24. Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi, Bakanligin “bilimsel danisma ve karar organi” olarak tanimlanmaktadir.

25. Talim ve Terbiye Kurulu, egitim sisteminin tüm kademelerini temsil edecek nitelikte bir Baskan ile on üyeden olusmaktadir. Kurul Baskan ve üyeleri dört yillik süreyle atanacak ve bu süre her defasinda bir yil olmak üzere en fazla üç defa uzatilabilecektir.

26. Talim ve Terbiye Kurulu Baskani ve üyeleri, en az dört yillik egitim veren yüksekögretim kurumlarindan mezun olmus, egitim alaninda yaptigi çalisma ve yayinlarla temayüz etmis; a) Egitim ile ilgili alanlarda ögretim üyeleri, b) En az 10 (on) yil süreyle ögretmenlik veya okul yöneticiligi yapmis olanlar, c) Kamu görevlileri, arasindan seçilecektir.

27. Ögretmenlerin Bakanlikça belirlenen özür gruplarina bagli yer degistirmeleri yaz tatillerinde yapilacaktir.

28. Il millî egitim müdürü, ilçe millî egitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanlarin yer degistirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alinarak bölge hizmeti ve rotasyon esasina göre yapilacaktir.

29. Okul ve kurum müdürleri; yazili ve/veya sözlü olarak yapilacak okul veya kurum müdürlügü sinavinda basarili olmak kaydiyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alinarak il millî egitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafindan atanacaktir(Okul ve Kurum Müdürlügüne atanmada yazili sinavin yaninda sözlü sinav da söz konusu olabilecektir)

30. Ögretmenlerin emeklilik islemleri Haziran ve Temmuz aylari içinde yapilacaktir.

31. Bakanlik merkez teskilatinda; Millî Egitim Uzmanlari ve Uzman Yardimcilari ile Millî Egitim Denetçileri ve Denetçi Yardimcilari istihdam edilecektir (Milli Egitim Müfettisi ismi “Milli Egitim Denetçisi” olarak degistirilmistir). Uzman Yardimciligi ve Denetçi Yardimciligina atanabilmek için 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48 inci maddesinde sayilan genel sartlara ek olarak; a) En az dört yillik lisans egitimi veren egitim, fen-edebiyat, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, isletme fakülteleri ile hizmet birimlerinin görev alanina giren ve yönetmelikle belirlenen yüksekögretim kurumlarindan veya bunlara denkligi Yüksekögretim Kurulu tarafindan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdisindaki yüksekögretim kurumlarindan mezun olmak. b) Yapilacak yarisma sinavinda basarili olmak. sartlar aranacaktir.

32. Uzman Yardimciligi ve Denetçi Yardimciligina atananlar, en az üç yil fiilen çalismak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazirlayacaklari tezin olusturulacak tez jürisi tarafindan kabul edilmesi kaydiyla, yapilacak yeterlik sinavina girmeye hak kazanacaklar.

33. Yeterlik sinavinda basarili olanlarin Millî Egitim Uzmani ve Millî Egitim Denetçisi kadrolarina atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabanci Dil Bilgisi Seviye Tespit Sinavindan (KPDS) asgarî (C) düzeyinde veya dil yeterligi bakimindan buna denkligi kabul edilen ve uluslararasi geçerliligi bulunan baska bir belgeye yeterlik sinavindan itibaren en geç iki yil içinde sahip olma sartina baglanmistir.(Milli Egitim Denetçiligi için Dil sarti getirilmistir).

34. Egitim Müfettisi ismi Il Egitim Denetmeni olarak degistirilmistir.

35. Il egitim denetmen yardimcilari, en az dört yillik yüksek ögrenimi ve ögretmenlikte sekiz yil ve daha fazla hizmeti bulunan ögretmenler arasindan yarisma sinavi ile meslege alinacaklardir.

36. Il egitim denetmenleri ve denetmen yardimcilari, ildeki her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlari ile il ve ilçe millî egitim müdürlüklerinin rehberlik, isbasinda yetistirme, denetim, degerlendirme, inceleme, arastirma ve sorusturma hizmetlerini yürütmekle yetkili kilinmistir (Böylece daha önce görev alanlarinda olmayan birimler de Il egitim denetmenlerinin görev alani içerisine dahil edilmistir.)

37. Bakanlik merkez teskilatinda; Müstesar, Müstesar Yardimcisi, Talim ve Terbiye Kurulu Baskan ve Üyesi, Genel Müdür, Rehberlik ve Denetim Baskani, Strateji Gelistirme Baskani, Bakanlik Müsaviri, I. Hukuk Müsaviri, Grup Baskani, Basin ve Halkla Iliskiler Müsaviri, Özel Kalem Müdürü, Millî Egitim Uzmani, Hukuk Müsaviri ve Millî Egitim Uzman Yardimcisi kadrolarina atananlar, kadrolari karsilik gösterilmek suretiyle, 657 sayili Kanun ve diger kanunlarin sözlesmeli personel çalistirilmasi hakkindaki hükümlerine bagli olmaksizin sözlesmeli olarak çalistirilabilecektir.

38. Bu sekilde çalistirilacak personele, bu KHK’ye ekli (II) sayili cetvelde unvanlar itibariyla yer alan taban ve tavan ücretleri arasinda kalmak üzere, Bakanin onayi ile belirlenecek tutarda aylik brüt sözlesme ücreti ödenecektir. Söz konusu personele çalistiklari günlerle orantili olarak, hastalik ve yillik izinler dâhil, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarinda birer aylik sözlesme ücreti tutarinda ikramiye ödenecektir. Bunlardan üstün gayret ve çalismalari sonucunda emsallerine göre basarili çalismalar yaptiklari tespit edilenlere, Bakanin onayi ile Haziran ve Aralik aylarinda birer aylik sözlesme ücreti tutarina kadar tesvik ikramiyesi ödenebilecektir.

39. (II) SAYILI CETVEL MILLÎ EGITIM BAKANLIGI SÖZLESME ÜCRET CETVELI

40. (BRÜT TL)

 

1.     

2.    EN AZ

3.    EN ÇOK

4.    Müstesar

5.     

6.    3.443

7.   

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen