Haber
2011-12-07 06:28:47
MEB’e, Subat Özür Grubu Tayinlerinin Yapilabilmesi Için Geregini Yapin Dedik

14 Eylül 2011 tarihinde yayinlanan Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldirilarak yeniden düzenlenen 3797 sayili Milli Egitim Bakanligi Teskilat ve Görevleri Hakkindaki Kanun ile özür grubu tayinleri yilda iki defadan bir defaya indirilmesi ile büyük bir sikintinin kapisi aralanmistir. Çikarilan kararname ile 2010 Haziran, 2011 Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda atanan bütün ögretmenlerimizin, özür grubu tayinlerini ancak 2 yil sonra yapabilecek olmalari nedeniyle, söz konusu bu uygulamadan olumsuz etkilendigi kuskusuzdur.

 

Söz konusu Yönetmeligin hükümsüz hale gelen 37. maddesine göre Haziran-Temmuz-Agustos 2011’de atanan; ancak Eylül ayinda göreve basladigi tarihten itibaren 1,5 yil sonra 2013 Ocak ayinda özür grubundan yer degistirme isteginde bulunabilen bir ögretmenin, yeni düzenlenen 652 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye göre 2013 Ocak ayinda da yer degistirme hakki ortadan kalktigi için 2 yil sonra 2013 Agustos ayinda yer degistirme isteginde bulunabilecegine dikkat çekerek, 2010 Haziran, 2011 Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda atanan bütün ögretmenlerimizin söz konusu bu uygulamadan olumsuz etkilendigi kuskusuzdur.

 

Bu durumun Anayasa’nin 2. maddesindeki “hukuk devleti”; 10. maddesindeki “esitlik” ve de Anayasa ve yasalarla güvence altina alinmis aile birligine ve bütünlügüne yönelik Anayasa’nin 20, 41 ve 62. maddelerinde yer alan, “özel hayatin ve aile hayatinin gizliligi, ailenin bütünlügü ve birligi” ilkelerine aykiridir.

 

Es durumu özrüne bagli yer degistirmelerin yilin sadece tek bir dönemine münhasir kilinmasi, kisilerin evliliklerini bir yil süresince ertelemelerine ya da parçalanmis ailelerin varligina sebebiyet verecektir. Bu durumun ögretmenlerin mesleki gelisim ve performanslarina yapacagi olumsuz etki izahtan varestedir.

 

Yine genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degistirmelerin, yilin sadece tek bir dönemine münhasir kilinmasi, kisisel güvenligi tehdit altinda olan veya vücut bütünlügü ya da malvarligi tehdit altinda olan kisilerin güvenlikleri ile isleri/meslekleri arasinda tercih yapmaya zorlanmalarina sebebiyet verecek sonuçta telafisi imkânsiz zararlar dogacaktir.

 

Nitekim 17-20 Kasim 2011 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Ulusal Ögretmen Stratejisi Çalistayi’nda “Ögretmenlerin özür grubuna bagli yer degistirmelerinin yilda iki defa yapilmasi karari” alinmistir.

 

Sendika olarak ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degisikligi sorununun, yukarida izah edilen hususlar çerçevesinde 652 sayili KHK’de ya da Ögretmenlerin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde gerekli degisikliklerin yapilarak bir an evvel çözülmesi için MEB’e bir yazi gönderdik. 

 

Talep yazimiz için tiklayiniz

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen