Haber
2012-07-25 07:31:31
MEB'in Kilavuzunu Yazan da Kizan da Ayni Sendikadan!

Ögretmenler Isyanda. Ustalik kabinesinin usta MEB Bürokratlarinin yayinladiklari ilk klavuzda çuvalladiklari su günlerde ilginç seyler oluyor. Klavuzdaki fecaat seklindeki hatalar nedeniyle Milli Egitim Bakanligi Bürokratlarina, Genel Müdürlerine Istifa çagrilarinin yapildigi bugünlerde Klavuzu Hazirlayanlarla, klavuzu elestirenleri sizler için arastirdik. Bakin Ortaya Ne Çikti Ayrintilar Özel Haberimizde.

25 Temmuz 2012, Çarsamba, 01:27

Ögretmenler Isyanda. Son günlerde bütün ögretmenlerin gündeminde il içi yer degistirme konusu var. Bakanlik, Ögretmenlerin Il Içi Yer Degistirme Kilavuzunu yayimladi. Tercihler için müracaat süresi bu gün sona eriyor. Son günlerde yapilan tartismalarda odaklanilan birkaç husus var. Bunlar sirasiyla: 3 yil sarti, 06.05.2011 tarihinde görevde olanlarin tayin istemelerine kapi aralayan ama yanlis yazildigi anlasilan madde, 632 sayili KHK ile kadroya geçenler ile KPSS ile kadroya geçenlerin ayni haklara sahip olamamasi gibi konularda yogunlasiliyor.

Milli Egitim Bakanliginda yazilan yönetmelik metinlerindeki hatalar ve yol açtigi magduriyetler konusu yeni degil. Eskiden beri hep ayni konu tartisilir ve “yönetmeligi böyle kötü çikarmak için özel gayret gerekir” türü geyikler ögretmen odalarinda bolca konusulur. Bazen yönetmeligi hazirlayan teknik kadronun kasitli olarak bubi tuzaklari kurdugu gibi seyler bile konusulur. Bunlarin ne kadarinin dogru ne kadarinin yanlis oldugu konusunda delil olmadigi için hiç kimse de kesin olarak konusmaz ve dedikodu olarak yayilir gider.

Fakat su günlerde ögretmenlerin gündemdeki il içi yer degistirmeye iliskin son tartismalarin arka planini arastirdigimizda ajanskamu com olarak  komplo teorilerini aratmayacak bulgulara ulastik. Herkesin bildigi bir kural vardir. Üst yöneticiler asla teknik detaylarin tamamina vakif olamazlar. Ayrintilar genelde alt yöneticilerin ve teknik birimlerin isidir. Devlet geleneginde eger ortada bir suç islenmisse arastirma derinlesmeden iki ihtimale üzerinde durulur. Suça bulasan yöneticilerin eger kaninda suça meyil yoksa altinda suça bulastirilma ihtimaline yönelik deliller aranir.

Son günlerde ajanskamu'nun ulastigi bazi bilgiler akillara bir takim  soru isaretlerii getirmektedir. Bir internet sitesinde “MEB bir madde metnini dahi yazamadi, tüm ögretmenlerin kafasi karisti” seklinde bir haber yayimlandi. 

Haberde: “…“atananlar ile 06.05.2010 tarihi itibariyla kadrolu olarak görev yapmakta olan ögretmenler, bulunduklari egitim kurumunda çalismalari gereken sürelerini tamamlayip tamamlamadiklarina bakilmaksizin il içinde yer degistirme basvurusunda bulunabileceklerdir” cümlesinin yanlis yazildigi ifade edilmektedir.  Il Içi Istege Bagli Yer Degistirme Kilavuzun “Basvurular” baslikli 4. Maddesinde Milli Egitim Bakanligi;  “06.05.2010 tarihi itibariyla zorunlu hizmet bölgelerinde çalisan ögretmenlere 3 yil çalisma sartina dair muafiyet maddesi yazayim derken, 06.05.2010 tarihi itibariyla kadrolu olan tüm ögretmenlere geçen yil yer degistirmis olsa bile hukuken yer degistirme hakki verecek madde yazmistir. Fakat öyle bir madde yazilmistir ki geçen yil yapilan yer degistirmelerde böyle bir sorun yasanmamisken bu yil yasanacaktir. Bu sorunu yaratan da maalesef MEB bürokratlaridirlar."

Denilerek haber sitesinde skandal olarak degerlendirilen çok dogru bir tespit yapilmistir. Öncelikle tespiti yapan kisi tebrik edilmelidir ve ilgili sitenin Ögretmenler Bölümü Sorumlusu ve Türk Egitim Sen Osmaniye Sube (Eski Sekreteri) su an  Üst Kurul Delegesi oldugunu ögrendigimiz Ahmet Kandemir’i (http://www.tesosmaniye.com/haber_detay.asp?haberID=2548) ve habere beraber imza atan Maksut Balmuk’u kutluyoruz.

Maddeyi yazan kisi kim diye arastirdigimizda ulastigimiz isimlerin arasinda yine Türk Egitim Sen Sube Yöneticisi karsimiza çikmistir. Kilavuzu yazan komisyonun sorumlusunun en önemli isminin Türk Egitim Sen Ankara 2 No’lu Sube Mevzuat Sekreteri Izzet Fakili oldugu gerçegi ile karsilasiyoruz. Milli Egitim Bakanligi Ögretmen Atama Mevzuat Hazirlama Birimi Sube Müdürü ve kilavuz yazma komisyonun en önemli ismi Türk Egitim Sen Yöneticisi Izzet Fakili’nin (http://ankara2.tesweb.org/yonetim.php) yazdigi yanlis madde metnine tepkiyi yine Türk Egitim Sen’in bir baska subesinin üst kurul delegesi göstermistir.

Maddeyi yazanda, maddeye kizanda ayni sendikadan, dayagi yiyen Milli Egitim Bakanligi, magdur olan ise bütün ögretmenler…

Bu durum ister istemez  MEB’de Tezgâhi Kuranla Tezgâha Vuran Ayni mi? sorusunu akillara getiriyor. 

Ipin altinda ve üstünde kim var sorusunun cevabini ve takdiri ögretmenlere birakiyoruz. 

Saygilarimla

Serdar YILMAZ

Ajanskamu Genel Yayin Yönetmeni

AJANSKAMU.COM -ANKARA / ÖZEL HABER

ajanskamu@gmail.com

http://www.ajanskamu.com/mebin-klavuzunu-yazan-da-kizan-da-ayni-sendikadan-2246.html

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen