Haber
2012-03-18 06:29:50
“Meclis’in Önceligi Toplu Sözlesme Yasasi Olmalidir”

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, toplu sözlesme yasa tasarisinin komisyonlarda daha fazla bekletilmemesi çagrisinda bulunarak, “Tasari bir an önce Meclis Genel Kurulu’na gönderilerek yasalasmalidir” dedi.

Çanakkale Subemiz, il divan toplantisini Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde; Balikesir Subemiz, istisare toplantisini Yücel Et Tesisleri’nde; Kütahya Subemiz, il divan toplantisini ögretmenevinde; Eskisehir Subemiz, il divan toplantisini Uysal Otel’de gerçeklestirdi.

Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, subelerimizin toplantilarina katilarak, üyelerimizle sendikal çalismalar konusunda istisarelerde bulundu. Gündeme iliskin degerlendirmelerde de bulunan Özer, sendikaciligi kavga zemininde rekabetten, rekabet zemininde akademik hizmet sendikaciligina dönüstüren Kurucu Genel Baskanimiz merhum Mehmet Akif Inan’in, sorunlardan beslenen degil, çözümleriyle güçlenen bir sendikacilik idealiyle yasadigini ve idealini kurumsallastirmanin mücadelesini verdigini ifade ederek, “Kurumsallasarak ve her geçen gün güçlenerek yoluna devam eden Egitim-Bir-Sen, egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunda genel yetkili sendika olmakla kalmamis ayni zamanda egitimin çözüm ortagi haline gelmistir” seklinde konustu.

Özer, disiplin affi, promosyonlarin tamaminin çalisanlara dagitilmasi, sendikalarin yönetsel süreçlerde paydas olarak kabul edilmesi ve il disiplin kurulu, yüksek disiplin kurulu, ilk-orta ve yönetici atama komisyonlari, danisma kurullari gibi yönetsel mekanizmalara katilmasi, sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi gibi birçok konuda Egitim-Bir-Sen’in imzasi oldugunu kaydetti.

12 Eylül 2010’da yapilan Anayasa Degisikligi Referandumu’nda ‘Toplu Sözlesmeye de Toplumsal Sözlesmeye de Evet’ diyerek ellerini tasin altina koyduklarini hatirlatan Özer, Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak ‘Evet’ demekle kalmadiklarini, yüzde 58’e en anlamli katkiyi sunduklarini dile getirerek, “Toplu sözlesme hakkimizi aldik. Sendika olarak toplu sözlesme hakkimizi aldigimiz gibi, grev ve siyaset hakkimizi da almak için mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandi.


Referandumla elde ettikleri toplu sözlesme hakkina iliskin uyum yasasinin 17 aydir çikarilmadigini belirten Özer, “Kamu çalisanlariyla 2011 yili toplu sözlesmesi yapilamamistir. Aylardir Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda bekleyen yasa tasarisi, nihayet Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmistir. Yasa tasarisi komisyonlarda daha fazla bekletilmemeli, bir an önce Meclis Genel Kurulu’na gönderilerek yasalasmalidir” diye konustu.

“Hükümet, toplu sözlesme yasasini toplu görüsme yasasina benzetme girisimlerini acilen bir kenara birakmali ve memurun, kamu çalisanin sesini duymalidir” diyen Ahmet Özer, sözlerini söyle sürdürdü: “Meclis’ten bir gecede ‘sike yasasini’, ‘MIT yasasini’, milletvekillerinin emekliliklerini ve Meclis çalisanlarini ilgilendiren yasayi çikaran hükümet, toplu sözlesme yasasi söz konusu oldugunda, adeta ipe un sermistir. 2,5 milyon memur, milyonlarca emekli yasayi ve masayi beklemektedir. Süreci uzatmakla, gerilen sinirlerimizin budanmis bir yasaya razi olacagini düsünenler yanlis yapmaktadir. Kamu çalisanlarinin sabri tükenmis, sinirleri gerilmistir. Ama asla ‘Toplu Görüsme Görünümlü Toplu Sözlesme Yasasi’na razi olmayiz. Hükümet yetkililerinin, ‘maaslar 15 Mart’a yetisecek, 15 Nisan’a yetisecek, olmadi 15 Mayis’a yetisecek’ seklinde her geçen gün öteleyerek kamu çalisanlarinin direncini kirmaya yönelik yaptigi psikolojik harekâtta, tutarsizliklar da bir an önce bitmeli ve toplu sözlesme masasi hemen kurulmalidir. Bu yasayla ilgili kamuoyunda Memur-Sen yasasi diye kasitli bir propaganda yürütülüyor. Kamu çalisanlarinin yetkiyi vermedigi sendika ve konfederasyonlar masada yetki istiyorlar. Yetkiyi hükümet degil, çalisanlar verir. Bu yasa da Memur-Sen’in degil, 2,5 milyon memurun yasasidir.”

‘Esit ise esit ücret’ düzenlemesine de deginen Özer, söz konusu düzenlemenin, egitimcilerin emeginin karsiligini alamadigini apaçik ortaya çikardigini kaydederek, baska kurumlarda muadili yok diye ögretmen ve ögretim elemanlarinin kapsam disinda tutulmasinin, kurum içi ücret dengesini de bozdugunu söyledi. Özer, “Hükümet, toplu sözlesme masasina hazirligini yapmali, ögretmen ve ögretim elemanlarinin magduriyetini çözecek sekilde gelmelidir. Adaleti saglamayan esitlik, esitlik degildir. Egitim çalisanlari adalet istemektedir” dedi.


28 Subat sürecinde MGK kararlariyla dayatilan 8 yillik kesintisiz zorunlu egitim ile egitim üzerinden toplum mühendisligi gerçeklestirildigini anlatan Ahmet Özer, 18. Milli Egitim Surasi’nda 1+4+4+4 seklinde önerge verdiklerinde, o gün salonda oldugu halde varligi ile yoklugu belli olmayan malum sendikanin, aradan iki yil geçtikten sonra egitim sistemiyle ilgili öneride bulundugunu ve sistem 4+4+4 seklinde olursa, ‘sinif ögretmenleri norm fazlasi olur’ diye felaket tellalliginda bulundugunu ifade ederek, Egitim-Bir-Sen’in, kendilerine oyun alani birakmayacagini ve egitim çalisanlarinin güvencesi olarak olusabilecek her türlü magduriyetin ve haksizligin karsisinda olacagini vurguladi.

Ahmet Özer, arastiran, soran, sorgulayan bireylerin yetistirilmesi için egitim alaninda pek çok adimin atilmasi gerektigini belirterek, “Andimiz dahil, egitimdeki vesayetin bütün izleri silinmeli, düsüncelerine paralel bir sekilde ögrencilerin kilik kiyafetleri de sivillesmeli, üniformali egitime son verilmeli, demokratik egitim hakkinin önündeki karma dayatmasi sona erdirilmeli, sorunlara kalici çözüm bulmak için paydaslarin önerileri dikkate alinmalidir” degerlendirmesinde bulundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen