Haber
2011-12-25 06:28:59
Meclistekilere Mübah Egitimcilere Günah mi?

Egitim-Bir-Sen Samsun ve Sinop Subelerimizin genisletilmis il divan toplantisi, Egitim-Bir-Sen Genel Basin Yayin Sekreteri Ali Yalçin’in katilimiyla gerçeklestirildi. Samsun Subemizin toplantisi, Bafra temsilciligimizin evsahipliginde Bafra Ögretmenevi’nde, Sinop Subemizin toplantisi ise Sinop Ögretmenevi’nde yapildi.

 

Toplantilarda, gündeme iliskin degerlendirmelerde bulunan Ali Yalçin, “1.577 TL maas alan ögretmenden daha düsük ücret alan kamu görevlisi neredeyse kalmadi. Üzülerek ifade etmeliyim ki, egitimciye reva görülen ücret, ögretmenlik mesleginin toplumdaki itibarini baltalamistir. Artik kimse egitimcilere vatan millet edebiyati yapmasin. Gelir dagiliminda adalet falan da kalmamistir. Yüksek bürokrasi ve meclis kendine Müslüman davranmaya devam ediyor. 3 ögretmen maasinin toplami bir danisman ya da sekreter maasina ulasamamaktadir. Çalisan 5 ögretmen yatan bir vekil etmiyor. Egitimcilerin sabir tasi çatlatilmistir artik. Meclise ve yüksek bürokrasiye mubah olan, egitimciye günah mi” dedi.

Yalçin, sözlerini söyle sürdürdü: “Kamuda esit ise esit ücret politikasi geregi ayni unvanda olanlarin ücretlerinde iyilestirme yapilirken, ‘sizi diger kurumlarda muadiliniz olamadigi için disarida tuttuk’ demenin bir baska ifadesi, ‘sizi disarida unuttuk’ demektir. Emekli olduklari kuruma göre 3 ile 5 bin lira arasinda maas alan bakan ve milletvekillerinin emekli maaslarini bütün partilerin ortak önergesiyle önce 5 bin 600 TL’ye, sonra da ikinci bir önergeyle 7 bin 750 TL’ye çikarmayi aklindan çikarmayanlar, egitimcilere sizi aklimiza getiremedik mi demek istiyorlar. Memura toplu sözlesme içeren yasayi 15 aydir hala Meclis’e göndermeye vakit bulamayanlar, ‘sike yasasini’ bir ayda iki kez çikarmaya nasil vakit buluyorlar ya da kendine, danismanina, sekreterine ve soförüne ücret artisina nasil vakit buluyorlar merak ediyorum. Hükümet, egitime en fazla bütçeyi ayiriyoruz, en çok egitime önem veriyoruz diyor. Egitimciler okullari ayakta tutmak için dilencilik, tahsildarlik yapmaya devam ediyorlar. Ögretmenin maasi ise ortada… Peki, önem nerede?”

Ali Yalçin, “esit ise esit ücret” slogani ile ayni unvanda bulunanlarin ayni ücreti almasini öngören 666 sayili KHK’nin ek ödeme ile farkli kurumda ayni unvanda çalisanlarin ücretlerinin dengelendigini fakat kapsam disi birakilmalari ve unutulmalari dolayisiyla ögretmen ve ögretim elemanlarinin sinirlerinin gerildigini vurgulayarak, “Üst düzey yöneticilere, danismanina, soförüne, sekreterine ve kendine kepçe ile alirken, ögretmene kasikla bile vermeyip ‘kamu mali dengesi’ bahanesine siginanlar, kamu mali dengesini bilmem ama ögretmen ve ögretim elemanlarinin dengesini bozdular” seklinde konustu.

 

Egitim-Bir-Sen Genel Basin Yayin Sekreteri Ali Yalçin’in konusmasindan bazi satirbaslari söyle:

 

Vekile, Danismana, Sekretere Çok, Ögretmen ve Ögretim Elemanina Yok

 

Ek ödeme oranlarinda yapilan artisla genel müdür, genel müdür yardimcisi ve daire baskani gibi üst kadrolarda görev yapanlarin ek ödeme oranlarinda yapilan iyilestirme, ögretmenin toplam maasinin neredeyse yüzde 74’üne tekabül etmektedir. 9/1’indeki ögretmenin toplam maasi 1.577 iken, üst yöneticinin birakin maasini, sadece ek ödemesi bile 1132 TL olmustur. Milletvekili danismaninin maasini 2000 TL’den 5400 TL’ye, 2. danisman statüsü verilen sekreterlerin maasini 4 bin 705 TL’ye, emekli olduklarinda kendi maaslarini 7 bin 750 TL’ye çikaranlar, toplu sözlesme masasinda egitimcilere sakin vatan millet edebiyati yapmasinlar. Vekile, danismana, sekretere çok, ögretmen ve ögretim elemanina yok, öyle mi? Hükümet masaya hazirlikli gelsin.

 

Bu Ülkede Egitimciler Insanca Yasayacak Ücreti Hak Etmiyorsa, Hiç Kimse Hak Etmiyor

Bu ülkede egitim çalisanlari sadece egitimle ugrasmiyor. Egitimciler okullarda ayni zamanda gelir idaresi memuru gibi veliden ‘para dilenmek’ gibi onur kirici bir görev daha yürütüyor. Dört duvar olarak teslim edilen okulu ayakta tutmak için tahsildarlik yaparak topladigi paralarla ücretli hizmetli, memur, güvenlikçi çalistirarak isveren gibi sorumluluk altina giriyor. SGK primini yatiramazsa yakasini kurtaramiyor. Milli Egitim Bakani, egitimcilerin sirtindan yük almak yerine, söylemleriyle kiriyor, takdir bekleyenleri sorusturmalarla tahkir ediyor. OECD ortalamasinin neredeyse iki kati sinif mevcutlariyla egitimciler güçlü Türkiye için omuz verirken, onlarin omuzlarina basarak yükselenler karnini ovustururken; ‘ögretmenlik fedakârlik meslegi’ edebiyatiyla egitimcilerin sirtini ovusturmaktadir. Okulda çalistigi yetmiyormus gibi aksam eve de is götüren ögretmenlerin muadili yokmus. Dogru, bu kadar çalisan ve sömürülen baska kimse yok. Açikça söylüyorum; eger bu ülkede insanca yasayacak bir ücreti egitimciler hak etmiyorsa, o zaman hiç kimse hak etmiyor, bu böyle bilinmelidir.

 

Nalinci Keseri Gibi Kendine Yontanlara Sesimizi Yükseltmeyecegimiz Kimsenin Aklindan Geçmesin

Güçlü ve basarili her ülkenin arkasinda egitimcilerin ölçülemeyecek derecede fedakârligi ve alinteri vardir. Türkiye kabugunu kiriyor; derin, çukur, paramiliter yapilanmalarin ayakbagi olmasindan kurtuluyor ve demokrasi korku tünelinden çikiyorsa, bunda sendika olarak kritik dönemeçlerde onurlu durusumuzla verdigimiz destek unutulmamalidir. Onuru zedelenmis Meclis’in ve milli iradenin itibarini düsünerek, ‘özgür Türkiye’ için kurus degil, durus sendikaciligi ile sesimizi yükseltirken, gelir dagiliminda nalinci keseri gibi kendine yontanlara sesimizi yükseltmeyecegimiz kimsenin aklindan geçmesin.

Bafra Ögretmenevi’nde düzenlenen toplantiya Samsun Sube Baskani Necdet Güneysu, Bafra Ilçe

Temsilcisi Hamdi Yildiz ve diger sendikalilar katildi. Egitim Bir-Sen Samsun Sube Baskani Necdet Güneysu, bugünlere dostluk kavrami bilinciyle
geldiklerini belirterek, ”Bu mücadeleye omuz verenler bugün bir arada. Ilgili kisi ve kurumlara sorulmasi gereken hesaplar var. Bedellerle, zorluklarla mücadele ve dik duruslarla, gelecekteki umutlari yesertme düsüncesiyle bu günlere gelindi. Bize emanet edilen bu degerleri daha da ileri götürecegiz” dedi.

Bafra’da üye sayisini daha da arttiracaklarini ve bu yil yetkiyi alacaklarini belirten Bafra Ilçe Temsilcisi Hamdi Yildiz, “Egitim; sosyal hak, hukuk, güvence ve özgürlük gibi konularda Bafra Temsilciligi olarak demokratik sendikacilik faaliyetlerine devam edecegiz” seklinde konustu.

Sinop Subemizin Sinop Ögretmenevi’nde düzenledigi il divan toplantisinda konusan Sinop Sube Baskani Mustafa Aslan ise konusmasinda, “Biz bir sivil toplum örgütü olarak onurlu bir durus sergiliyoruz.  Neyi hak ettigimizi de nasil isteyecegimizi de biliyoruz.  Kimse bize lütfettigini düsünmesin, bunu düsünenlerin de gerçek demokrasiyi anlamadiklarini düsünüyoruz. Her söyleminde demokrasi vurgusu yapanlarin, hatta demokrasi adina kendi aralarinda sürekli muhalefet edenlerin bir gecede yasa yaptiklarini ve kendi maaslarina nasil zam yaptiklarini da milletimiz ayan beyan görmektedir” ifadelerini kullandi. 




MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen