Haber
2011-12-21 06:28:57
Memur Maaslarini Belirlemek Toplu Sözlesme Masasinin Yetkisindedir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, memur maaslarinda yapilacak degisikligi belirlemenin toplu sözlesme masasinin yetkisinde oldugunu, Bakanlar Kurulu’nun böyle bir hakkinin ve yetkisinin olmadigini söyledi.

IS-KUR’un 6. Olagan Genel Kurulu sonrasi basin mensuplarinin konuyla ilgili sorularini cevaplayan Ahmet Gündogdu, bazi bakanlarin, ‘bütçe kanununa göre zam yapilacagi’ seklindeki açiklamasinin kabul edilebilir olmadigini kaydetti. Gündogdu, “Bu, masanin konusudur. Anayasa degismistir, keske 15 Ocak’a kadar yasamiz çiksa ve toplu sözlesme yapmis olsaydik. Ama bu olmamissa, masanin arkasinda tek tarafli ücret belirleme dönemi bitmistir. Sanki bazi bakanlarda, özellikle mali kanatta anayasa degisikligini hazmedememis bir tablo görüyorum. Kesinlikle bu toplu sözlesme masasinin isidir. Bir an önce yapilmalidir” dedi.

Uzlasma saglanirsa, belirlenen ücret artisinin 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak sekilde yansitilmasi gerektigini ifade eden Gündogdu, uzlasilamamasi halinde de Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararinin kesin olacagini, bunu Anayasa’nin söyledigini ve Anayasa’da bakanlara verilmis bir yetkinin söz konusu olmadigini vurguladi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in yasa tasarisina ‘bu aksam son sekli verilecek ve Bakanlar Kurulu’na gidecek. Daha sonra da Bakanlar Kurulu tarafindan TBMM’ye sevk edilecek’ açiklamasini da degerlendiren Ahmet Gündogdu, “Bakanlar Kurulu tarafindan TBMM’ye sevk edilecek ama TBMM yarin tatile girecek. Bunu, ancak Nasreddin Hoca’nin bir fikrasiyla açiklayabiliriz. Nasreddin Hoca’ya, ‘Hanimin çok geziyor’ demisler. Hoca, ‘inanmam, çok gezse bize de ugrar’ cevabini vermis. Meclis çok çalisiyor, 15 ayda bizim yasamiz Meclis’e gelmedi. Meclis çok yoruldu, tatile giriyor. Ama bir ayda, köskten dönüp de iki kez çikarilan yasalar var. Referandum 12 Eylül’de gerçeklesti. 14-15 aylik bir süre geçti. 2.5 milyon memur, milyonlarca memur emeklisi beklenti içinde. Ama su anda, toplu sözlesmenin 15 Ocak’a yetismeyecegi de asikar. Bir taraftan Meclis’i tatil ederken, diger taraftan bugün tasariyi Meclis’e gönderiyoruz yaklasimi ne kadar uyumlu, bunu da kamuoyunun vicdanina birakiyoruz” seklinde konustu.

Bütçe Kanunu’na göre zam yapilacagi yönündeki açiklamalari da degerlendiren Ahmet Gündogdu, toplu sözlesme ile toplu görüsme arasinda kalmis bir siyaset anlayisinin var oldugunu, Maliye Bakanligi’ndan ayri, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’ndan ayri açiklamalar yapildigini belirtti. Gündogdu, Anayasa’nin 53 ve 128. maddelerinin degistigini ve 128. maddenin yeni halinin, ‘maaslar toplu sözlesme masasinda belirlenir’ seklinde oldugunu hatirlatarak, söyle konustu:

“Geçen yil, isçi sendikalari ile Temmuz ayinda anlasildi, 1 Ocak’tan geçerli oldu. Burada da yapilmasi gereken budur. Kanun Hükmünde Kararname uygulamalariyla ortaya konulan tablonun bir sikintisi var.  Nedir, ek ödeme sikintisi. Ek ödemeyi, 2006 yilinda toplu görüsme masasinda 40+40 TL denge tazminati olarak baslatan biziz. Altinda imzamiz var. 2008 yilinda 103-112 TL olarak verdiren biziz. Geçen yil sadece Memur-Sen’in imzasiyla 80 TL ek ödeme 1 milyon 700 bin çalisana verildi. Simdi, KHK ile ayni unvanda olanlar esitlendi ama bu ek ödemeden simdiye kadar yararlanmis olan ögretmenler, ögretim görevlileri, ögretim üyeleri, imamlar, müezzinler, Kur’an Kursu ögretmenleri, polisler yararlanamadi. IS-KUR’un genel kurulundayiz. IS-KUR çalisanlarinin Ocak ayi ikramiyesi, 666 sayili KHK ile iptal edildi. IS-KUR’un divaninda isçi, isveren örgütleri var ama bunun dile getirilmesine tahammül edemiyorlar. Kendilerine söz verilmediginde ‘bizi susturuyorlar’ diye feveran edenler, söz verme konumuna gelince diktatörlesiyorlar. Çözüm önerilerine saygilari yok, emekçilerin hakkinin aranmasina tahammül edemiyorlar. 3 bin 800 memurun almakta oldugu ikramiye, bir KHK ile iptal edildi.” 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen