Haber
2010-08-13 07:21:40
Memur-Sen, 2010 Toplu Görüsme Taleplerini Açikladi

Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 2011 yilinin ilk alti ayinda yüzde 5, ikinci alti ayinda da yüzde 5 olmak üzere, toplam yüzde 10’luk artis ve 120 TL ek ödeme istediklerini söyledi. Gün- dogdu, taleplerinin kabul edilmesi halinde en düsük bekar memur maasinin 1,376 TL’ye, evli memur maasinin ise 1.611 TL’ye çikacagini kaydetti.

 

Memur-Sen, 2010 Toplu Görüsme Talepleri’ni, düzenledigi bir basin toplantisi ile açikladi.

 

Basin toplantisinda konusan Genel Baskan Ahmet Gündogdu, 2011 yilinin ilk alti ayinda, yüzde 5, ikinci alti ayinda da yüzde 5 olmak üzere, toplam yüzde 10’luk artis ve ek ödemelerde en az 120 TL artis istediklerini söyledi.

 

399 sayili KHK’ye tabi personelin magduriyetine neden olan ek ödeme kaynakli adaletsizligin giderilmesini de isteyen Ahmet Gündogdu, Ek ödemelerde mahsuplasmaya iliskin 2009 toplu görüsmelerinde üzerinde uzlasilan talebin 2011 yili beklenmeksizin hayata geçirilmesini beklentilerini vurguladi.

 

Sendika üyesi kamu görevlilerine üç ayda bir 60 TL olmak üzere yilda 240 TL toplu görüsme ikramiyesi ödenmesini de isteyen Ahmet Gündogdu, çalismayan es için ödenecek aile yardimi gösterge rakaminin 2350’ye yükseltilmesi, diger bir ifadeyle aile yardiminin140 TL’ye çikarilmasi ve sözlesmeli personele de ödenmesi talebini dile getirdi.

 

Yiyecek yardiminin, sözlesmeli personel dahil tüm personele maasla birlikte ve günlük en az 2,5 TL olmak üzere nakden ödenmesi talebini ifade eden Gündogdu, giyecek yardimindan, makam ve görev tazminati alanlar hariç sözlesmeli personel dahil olmak üzere bütün personelin yararlandirilmasini istedi.

 

Dogum yardimi gösterge rakaminin 2500’den 10.000 çikarilmasi ve çogul gebelikte çocuk sayisi kadar ödenmesi gerektigini belirten Ahmet Gündogdu, ölüm yardiminin memurun kendisi için en yüksek devlet memuru ayliginin 4 kati, es ve çocuklar içinse 2 kati olarak ödenmesi gerektigini kaydetti.

 

Gündogdu ayrica, 2010 yili toplu görüsmelerinde, fazla çalisma ücretinin 1,15 TL’den 2,50TL’ye çikarilmasini, nöbet görevlerinde her saat için en az 2.50 TL nöbet ücreti ödenmesini, ek ders ücreti göstergelerinin gündüz için 200’e, gece için 220’ye çikarilmasini ve harcirah hesaplanmasinda bir günlük yevmiye tutarinin 800 gösterge rakami olarak belirlenmesini isteyeceklerini dile getirdi.

 

Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, bu taleplerinin kabul edilmesi halinde, 13/3’ten maas alan lise mezunu bekar bir hizmetlinin 1.159 TL olan maasinin,  01.01.2011 tarihi itibariyla 1.376 TL’ye yükselecegini, 13/3’ten maas alan evli, esi çalismayan ve üç çocuklu lise mezunu bir hizmetlinin 1.375 TL olan maasinin ise 1.611 TL’ye çikacagini kaydetti. 

 

Kamu Görevlilerini Ilgilendiren Önemli Konular Masaya Tasinacak 

Ahmet Gündogdu, mali ve sosyal haklara iliskin taleplerinin disinda, kamu görevlileri açisindan önem arz eden ve masaya getirecekleri taleplerin bir kismini ise su sekilde açikladi:

 

• Kamu görevlilerinin saglik hizmetlerinin SGK’na devriyle birlikte daha derinlesen “Tedavi Katilimi Payi” uygulamasinin kaldirilmasi,

 

Tedavi için görev mahalli disina çikislarda kamu görevlilerine ödenen gündelik miktarlarinin Saglik Uygulama Tebligi’ne göre degil Harcirah Kanunu hükümlerine göre belirlenmesi,

 

Gelir vergisi oranlarinin 5 puan indirilmesi ya da matrahlarin arttirilmasi,

 

Büyüksehir statüsündeki illerde ve Kalkinmada Öncelikli Bölge’lerde görev yapan kamu görevlilerine ilave tazminat verilmesi,

 

Ek gösterge oranlarinin –halen ek göstergeden yararlanamayan kamu görevlileri için de belirlenmek kaydiyla- arttirilmasi,

 

Özel hizmet tazminati oranlarinin arttirilmasi,

 

Emekli ikramiyelerinin hesaplanmasindaki 30 yillik hizmet süresi sinirlamasinin kaldirilmasi,

 

657 sayili Kanunun 4/B, 4/C ile 86 nci maddesi kapsaminda (kadro karsiligi sözlesmeli personel statüsünde istihdam edilenler) ve 4924 sayili Kanun kapsaminda kamu görevlisi istihdami uygulamasina son verilmesi, bu konumdaki mevcut personelin kadrolu statüde istihdam edilmesi,

 

Vekil statüsünde kamu hizmeti görmekte olanlarin (vekil ebe ve hemsireler vb.) kadrolu statüde istihdam edilmesi.

 

Gündogdu: 657 Sayili Devlet Memurlari Kanununda Yapilacak Degisiklik Bize Sorulmadi 

Hükümet tarafindan hazirlanan ve 657 sayili Kanun’da kapsamli degisiklikler yapacak olan Kanun Tasarisi’nin, Konfederasyon ve Sendikalarin görüs ve önerileri alinmadan TBMM’ne sevk edilmesinin kendilerini rahatsiz ettigini de söyleyen Gündogdu, “Bu tasarinin içeriginde yer alan hükümler toplu görüsme masasiyla ilgilidir. Biz, bu tasariyi toplu görüsme kadar önemli görüyoruz. Kamu görevlilerinin is güvencesini tehdit eden, özel sektörden kamuya keyfi geçislere imkan saglayan, ödül-ceza dengesini bozan, çalisma huzur ve barisini bozacak nitelikte kariyer uzmanlik sistemi öngören bu tasariyi, Hükümet derhal geri çekmelidir. Tasari, toplu görüsme masasinin konusu haline getirilmelidir. Toplu görüsme sürecinde, Konfederasyonlarin ve ilgili Bakanliklarin katilimiyla birlikte olusturulacak Komisyon tarafindan tasariya son sekli verilmelidir” seklinde konustu.

 

 

 

Toplu Sözlesme Tamam, Grev Hakkinin Verilmesi ve Siyaset Yasaginin Kaldirilmasi Için Çalisacagiz 

Geçen yil, yetkili olduktan sonra yaptiklari açiklamada, ‘Masa degil yasa sorunlu ve bu yasayi degistirmeden masaya oturmayacagiz’ dediklerini hatirlatan Gündogdu, yogun çabalari sonucu Anayasa degisikligi paketine toplu sözlesme hakkinin girmesine öncülük ettiklerini belirtti.

 

“YSK’nin müdahalesi olmasaydi, bu yil toplu görüsme degil toplu sözlesme masasi kurulacakti” seklinde konusan Gündogdu, “Biz, bu yilki toplu görüsmelerde, ‘toplu görüsme masasinin yerine, toplu sözlesme masasini’ kuracagiz.  Çünkü, milletimiz 12 Eylül’de “Evet” diyecek ve “toplu sözlesme” Anayasal hak haline gelecek. Biz, bu yil toplu görüsme masasinda, “toplu sözlesme hakki”nin fiili kullanimina iliskin ikincil mevzuati da tartisacagiz. Bu çerçevede, emeklilerin toplu sözlesmeden nasil yararlanacagini, toplu sözlesmenin süresini ve kapsamini tartisma konusu yapacagiz. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapisi ve isleyisini, üyelerinin nasil ve nerelerden belirlenecegini tartisacagiz. Kisaca, toplu görüsme masasinda, toplu sözlesmenin hukukunu olusturacagiz” dedi.

 

Referanduma sunulacak Anayasa Degisikligi Paketini ve paketin içeriginde “toplu sözlesme hakkina” yer verilmesini önemseyip desteklediklerini de dile getiren Gündogdu, toplu sözlesme hakkiyla yetinmeyeceklerini, kamu görevlilerinin, toplu sözlesme hakkinin ayrilmaz parçasi olan grev hakkina da, siyaset hakkina da sahip olmasini, kararli bir sekilde talep etmeye devam edeceklerini vurguladi.

 

Ahmet Gündogdu, taleplerini olustururken, ekonomik kriz sonrasi büyüme rakamlarindan, Merkez Bankasi ve diger ekonomik unsurlarin enflasyon öngörülerinden, Memur-Sen AR-GE biriminin TÜIK’in verilerini dikkate alarak hesapladigi açlik ve yoksulluk siniri rakamlarindan ve üyelerinden gelen talep ve önerileri dikkate aldiklarini ifade etti.

 

 Genel Baskan Gündogdu'nun Konusma Metninin Tamamina Ulasmak Için Tiklayiniz

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen