Haber
2010-08-25 07:21:41
Memur-Sen, 3. Tur Görüsmelerde, Mali Haklara Iliskin Teklifin Sunulmasini Istedi

Hükümet ile sendikalar ara- sinda yürütülen toplu görüs- melerin 3. turu sona erdi. 3. tur görüsmelerde, demokratik ve sendikal haklarla hizmet kollarinin sorunlari ele alindi. Memur-Sen, dün yaptigi çag- risini bugün de tekrarlayarak, hükümetin mali haklarla ilgili önerisini sunmasini istedi.

Basbakanlik Merkez Bina'da saat 11.00'de baslayan görüsme öncesinde açiklamalarda bulunan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, toplu görüsmelerin bugünkü toplantisinda çalisma hayati ve sendikal haklarin müzakere edilecegini ifade etti.

Gündem yogunlugu sebebiyle iki günün yetersiz olacagini kaydeden Gündogdu, "Hükümetin mali haklarla ilgili teklifini bugün masaya getirmesi lazim. 28 Agustos'ta memura yapilacak zam önümüze gelir, biz de evet ya da hayir demek zorunda kalirsak bu olmaz" dedi.

Toplu sözlesmeye yönelik ikinci bir mevzuat komisyonu kurulmasini da öneren Gündogdu, 5 arti 5'lik yüzdelik zam ile 120 lira ek ödeme ve 630 bin esi çalismayan memur için es yardiminin 51 lira arttirilmasi, 20 TL toplu görüsme primi talebinin hükümetin gündemine almasini tekrarladi.

Görüsmeler Iftara Kadar Sürdü
3. tur görüsmeler, iftar saatine kadar sürdü. Hizmet kollarinin sorunlarinin görüsülmesine, 4. turda devam edilmesine karar verilerek 3. tur sona erdi.

3. tur görüsme sonrasi açiklama yapan Ahmet Gündogdu, 4-B, 4-C, 399, 4924 gibi farkli istihdam türlerinin sona erdirilmesi gerektigini söyledi. Gündogdu, toplu görüsmenin 3. turunda bütün sözlesmelilerin sorunlarinin ortak çözülmesi için çalistay yapilmasina sicak bakildigini söyledi. Gündogdu ayrica, 28 Agustos'tan önce hükümetin zam teklifini ortaya koymasi gerektigini belirtti.

Ahmet Gündogdu, kamu görevlilerine grev hakki taninmasi ve siyaset yasaginin kaldirilmasi taleplerine, Kamu Isveren Kurulu'nun, 'yeni bir anayasa gerektigi için su an sicak yaklasmadigini' bildirdi. Toplu sözlesme için ise, ikincil mevzuat komisyonu kurulmasi ve fiili çalismanin baslatilmasi teklifinde bulunduklarini belirten Gündogdu, bu konuda israrci olacaklarini kaydetti.

Sözlesmeli Personelin Sorunlari Için Çalistay Önerildi
657 sayili Devlet Memurlari Kanununda yapilmasi öngörülen degisikliklere iliskin ortak bir çalisma yapilmasinin kararlastirildigini da bildiren Gündogdu, sözlesmeli personelin sorunlarini çözmeye yönelik ortak çalisma önerisinde bulunduklarini, Kamu Isveren Kurulu'nun da, ilgili bakanliklarla ortak bir çalisma yapilmasinin ardindan konfederasyonlarla degerlendirme yapilmasi önerisini getirdigini açikladi. 4-A disindaki tüm sözlesmeli personelin çözüm bekleyen acil sorunlarinin masaya yatirilmasini istediklerini de belirten Gündogdu, tüm sözlesmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki isteklerinden de taviz vermeyeceklerini söyledi.

Bir gazetecinin 'Basbakan Erdogan'in 'isçi, memur farkini kaldiralim, çalisan basligi altinda toplayalim grev hakkini verelim' önerisini nasil degerlendirdiklerini sormasi üzerine de Gündogdu, "Olay isçi-memur ayrimini kaldirarak baslanacak bir olay degil. Demokratiklesmeyi sahada yayginlastirirsak kendiliginden ortak bir noktada bulusulabilir. Memur, devlet adina hizmet görüyor. 270 bin kamu isçisini saymazsak diger milyonlarca isçi, özelde isçi. Devlet adina egitim, saglik hizmeti veren ögretmenle, doktorla, hemsireyle, bir bisküvi fabrikasindaki isçiyi ayni statüde birlestirmek mümkün olmayabilir, kolay olmayabilir. Ama bu öneriye yönelik su anda bizim talebimiz siyaset yasagi kaldirilsin. Isçiye siyaset yasagi yok. Memura var olan siyaset yasagi kaldirilirsa birlesme için bir adim atilmis olur. Sendikal hak boyutuyla isçi-memur birlesebiliriz; ama yaptigi görev boyutuyla bunun çok kolay olmayacagi kanaatindeyim" diye konustu.

28 Agustos’dan Önce Hükümet Teklifini Açiklamali
Memur maaslarina yapilacak zam konusunda bir gelisme olup olmadiginin sorulmasi üzerine de Gündogdu, sunlari kaydetti:
"Zam konusunda 28 Agustos'tan önce önerinin mutlaka bize sunulmasi ve bunun enine boyuna tartisilmasi gerektigini ilettik. Sayin Bakan, 28'ine kadar beklemeyebileceklerinin sinyalini verdi. 'Hazirligimizi yapiyoruz, bugünlerde insallah açiklayacagiz' gibi esnek bir ifade kullandi. 28'inde masaya getirilecek teklif o gün karara baglanamaz. Bu referandumdaki 'evet-hayir' oylamasi gibi bir sey degil. Hiç degilse bunun birkaç gün tartisilmasi lazim. Onun için bugün, yarin en geç öbürsü gün bunun bizlere, kamuoyuna yansitilmasi lazim ki bu pazarlik olsun. Yoksa 28'inde bir rakam getirilip buna 'evet mi diyorsunuz, hayir mi diyorsunuz' denirse bu pazarlik olmaz. Begenmedigimiz bir rakam olursa, dayatma olur, altina imza atmayiz. Ama çok memnun olacagimiz bir rakamla gelirlerse elbette 'evet' deriz. Bu zor olacagina göre önceden bu teklifin yapilmasi lazim."

Gündogdu, hükümetin teklifini toplu görüsme heyetini toplamadan da konfederasyon genel baskanlarina iletebilecegini, önemli olanin teklifin bir an önce verilmesi oldugunu söyledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen