Haber
2011-04-16 07:23:05
Memur-Sen 4. Olagan Genel Kurulu Basladi

Memur-Sen 4. Olagan Genel Kurulu, Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla Karayollari Genel Müdürlügü Konferans Salonu’nda yapildi.

 

Erdogan, Genel Kurul’daki konusmasina, Memur-Sen’e tesekkür ederek basladi. 12 Eylül halkoylamasinda, Memur-Sen ailesinin örnek bir tavir sergiledigini ve çok güçlü sekilde ‘evet’ diyerek, demokrasi mücadelemize unutulmayacak bir destek sagladigini belirten Basbakan Erdogan, “Bu vesileyle Sayin Baskan’a ve ekibine, tüm Memur-Sen mensuplarina, ileri demokrasiye, hukukun üstünlügüne, yeniden büyük Türkiye idealine ‘evet’ dedikleri için burada bir kez daha tesekkür ediyorum” dedi.

 

“Memur-Sen, Sendikal Mücadelede Yeni ve Önemli Bir Damar Açmistir”

Memur-Sen’in halkoylamasina verdigi destegin, siradan bir ‘evet’ demenin çok ötesinde anlamlar ifade ettigine isaret eden Basbakan Erdogan, “Memur-Sen, 12 Eylül’de ‘evet’ diyerek, aslinda, sendikal mücadelede yeni ve önemli bir damar açmistir. Bu damar, hala soguk savas ikliminden çikamamis, eylemleri ve kavramlari geçmis yüzyilda kalan ‘ideolojik sendikal anlayis’lara karsi en güzel cevap olmustur. Çünkü her yönüyle yeni bir Türkiye’ye, ‘Yeniden Büyük Türkiye’ye dogru yürüyoruz. Böyle bir Türkiye’ye dogru emin adimlarla ilerlerken, sendikalar, ideolojik saplantilarin artçisi degil, hak, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin öncüsü olmak durumundadirlar. Sendikalar, degisim ve dönüsümün önünde duvar ve bariyer degil, emegin ve haklarin çagdas sözcüleri olmak zorundadirlar. Iste Memur-Sen bunu basaran örgütlerimizden biri olmustur. Memur-Sen, yasadigimiz ve yasamakta oldugumuz demokrasi, özgürlük ve insan haklari mücadelesinde, ortaya koydugu tavir, takindigi tutum, verdigi tepkilerle gerçek bir sivil toplum örgütünün nasil olmasi gerektigini tüm Türkiye’ye göstermistir. Diger kuruluslara da örnek olmustur” diye konustu.

 

12 Eylül’deki Anayasa degisikligi referandumunun özellikle kamu görevlileri için getirdigi düzenlemelerle çalisma hayatinda sessiz devrimin olmasini sagladigina dikkat çeken Erdogan, memura toplu sözlesme hakki getirildigini hatirlatti.

 

“1 Mayis’i Biz Bayram Ilan Ettik”

Erdogan, 1 Mayis’i AK Parti hükümetinin bayram ilan etigini, Taksim’in yolunu isçiye açtiklarini ifade ederek, ‘isçi dostuyum’ diyen sosyal demokratlarin bunu basaramadigini aktardi. Basbakan Erdogan, bazi sendikalarin bu kazanimlarin kiymetini bilmedigini söyledi.

 

Issizlik Daha da Azalacak

2002 yilindan bu yana asgari ücreti yüzde 242, en düsük memur maasini yüzde 326 artirdiklarini belirten Erdogan, ortalama memur maasinin yüzde 221 yükseldigini dile getirdi. Ücretleri enflasyona hiçbir zaman ezdirmediklerini dile getiren Basbakan Erdogan, “Milli Egitim Bakanligi, 30 bin ögretmenin atamasi 1 Haziran’da yapacak” ifadesini kullandi. Issizlik rakamlarinin yüzde 11,9’a düstügünü bildiren Erdogan, bu oranin daha da azalacagini vurguladi.

 

Aday Listeleri Kimlerin Çetelere Bedel Ödedigini Gösterdi

Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nde verdigi cevaplarin Türkiye’de hazmedilemedigini gördügünü kaydeden Erdogan, “Biz gittigimiz her yerde 74 milyonluk Türkiye’nin onurunu temsil ediyoruz. Bugüne kadar bu bilinçle hareket ettik. Bundan sonra da bu suurla hareket edecegiz. Üç tane gazete kupürü okuyan Türkiye uzmani olamaz, bizi de yargilayamaz. ‘Kaynagini yerinde görsünler, raporlarini yazsinlar’ dedim. ‘Türkiye’nin nasil gelisme kaydettigini yerinde görün’ dedim. Strasbourg’da Türkiye’ye Fransiz kalinmasini bir nebzeye kadar anlayabilirsiniz. Türkiye’de kendi ülkesine, kendi milletine Fransiz kalanlar var. Iste üzüntü veren bu” seklinde konustu.

 

“Biz milletimiz için siyaset üretiyoruz, gücümüzü milletten aliyoruz ve hesabimizi da millete verecegiz, veriyoruz” diyen Erdogan, söyle konustu: “Ama gücünü milletten degil, çetelerden alanlarin, mafyadan alanlarin kimlere hizmet ettigini, kimlere bedel ödedigini de iste su anda, o aday listelerinde açik ve net olarak görüyorsunuz. Hiç kimsenin endisesi olmasin. Güzel bir deyim var: Eski hal, muhal. Yani eskiye dönüs asla olmayacak. Türkiye artik geriye degil, her zaman ileriye gidecek.”

 

Sözlesmeli Personel Kadroya Geçirilmeli

Kongrenin açilisinda konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, kamuda farkli istihdam türlerine olan itirazlarini dile getirerek, bütün sözlesmelilerin kadroya alinmasini istedi.

 

Gündogdu, “Geçici personel statüsünde kalici hizmetler vermesi beklenen kamu görevlilerimiz, artik kendileri için de yilin 12 ay olmasini istiyorlar. Sayin Basbakanim, Memur-Sen olarak onlar adina kadro istiyoruz. Sözlesmeli ve geçici personel istihdamina son verilmesini talep ediyoruz. Bugün burada, sizden kadro müjdesi bekliyoruz” diye konustu.

 

Yeni Anasayasa Sart, Giris Kismi Yeniden Yazilmali

12 Haziran seçimlerine, tarihi bir dönüm noktasi olarak bakilmasi gerektigini söyleyen Gündogdu, bu dönemin iyi degerlendirilmesi ve dogru kullanilmasi gerektigini ifade etti.

 

Siyasi partilerin önünde iki seçenek bulundugunu kaydeden Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ya yasakçi zihniyetin ve darbe ürünü anayasanin savunucusu olacaklar ya da yeni bir anayasanin mimarligini üstlenerek demokrasinin standartlarinin yükseltilmesinde öncü olacaklar. Millete özgürlük, devlete saydamlik, Meclis’e kudret, siyaset kurumuna demokrasi, çalisana ve emege deger, yürütmeye etkinlik, yargiya tarafsizlik saglamak noktasinda kim güven ve heyecan olusturursa, yola onunla devam etmek isteyecek.”

 

Yeni anayasanin baslangiç bölümünün iyi yazilmasi gerektiginin altini çizen Gündogdu, 1982 Anayasasi’nda, milleti hizaya getirmek için yazilan baslangiç bölümlerinden çok çektiklerini, evrensel hukukun ilkelerini ve insan haklarinin evrensel gücünü yansitan yeni bir baslangiç metni yazilmasi gerektigini söyledi.

 

Toplu Sözlesme Yasasi Çikmali

Toplu sözlesme hakkinin referandumla anayasal zorunluluk haline geldigine dikkat çeken Gündogdu, toplu sözlesme hakkinin fiilen kullanimini saglayacak ikincil mevzuatin halen yürürlüge girmemesinin bir eksiklik oldugunu, ayrica Agustos ayinda kurulacak masanin toplu sözlesme masasi olmasi gerektigini vurguladi.

 

Avrupa Birligi tam üyelik müzakereleri kapsamindaki “Sosyal Politika ve Istihdam” baslikli 19. Fasil’in açilmadigini hatirlatan Ahmet Gündogdu, “Bu faslin açilmasini istiyorsak, Abant Çalistayi’nda vardigimiz mutabakatin geregini yapmaliyiz. Avrupa Sosyal Sarti’nin 5 ve 6. maddelerine konulan çekinceleri kaldirmaliyiz. Örgütlenme, toplu pazarlik ve grev hakkina iliskin engellere son vermeliyiz” dedi.

 

Kamu Çalisanlarinin Etkin Temsili Engelleniyor

“Memur-Sen olarak, Türkiye’ye ve milletimize katki saglayacak her çalismada sorumluluk aldik” diyen Gündogdu, bu kadar etkin çalismalarina karsin sorunlara ve çözümlerine iliskin degerlendirmelerini aktaracak zeminlerde yer alma sikintisi yasadiklarini belirtti.

 

Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye olduklarini ve en çok üyeye sahip memur konfederasyonu olmalarina ragmen, yönetimde söz hakki verilmedigini dile getiren Ahmet Gündogdu, bir baskan yardimciligi seklinde temsilde bulunmak istediklerini bildirdi. Gündogdu ayrica, Türkiye-AB Karma Istisare Komitesi, Kamu Etik Kurulu, Milli Verimlilik Merkezi, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Basbakanlik Insan Haklari Baskanligi gibi kurum, kurulus ve konseylerde kamu görevlilerinin temsil edilmedigine dikkat çekti.

 

Kongrede, Saadet Partisi Genel Baskani Mustafa Kamalak, BBP Genel Baskani Yalçin Topçu, HAS Parti Genel Baskan Yardimcisi Seref Malkoç da birer selamlama konusmasi yapti.

 

Kongrenin bugünkü bölümü; Tüzük Tadilat Komisyonu olusturulmasi, Faaliyet Raporu’nun okunmasi ve ibrasi, Denetleme Raporu’nun okunmasi ve ibrasi, tahmini bütçenin görüsülmesi ve karara baglanmasi, tüzük tadilatinin görüsülmesi, Genel Merkez Yönetim Kurulu’na verilecek yetkilerin görüsülmesinin ardindan, dilek ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erecek.

 

Yarin ise, (17 Nisan 2011 Pazar) Baskent Ögretmenevi’nde zorunlu organlarin seçimi yapilacak.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen