Haber
2010-06-21 07:21:24
Memur-Sen Anayasa Degisikligi ve Toplu Sözlesme Hakki Çalistayi Abant’ta Basladi

Konfederasyonumuz Memur- Sen tarafindan organize edilen ‘Anayasa Degisikliginin Kamu Görevlileri Sendikalari, Örgüt- lenme ve Ikincil Mevzuat Üzerine Etkileri, Öngörüler ve Öneriler Çalistayi’ Abant’ta basladi.

 

Akademisyen, çalisma hayati uzmanlari, bürokratlar, Me- mur-Sen ve bagli sendikalarin Genel Merkez yöneticileri ve danismanlarin katilimiyla gerçeklestirilen Çalistay, 22 Haziran Sali günü sona erecek. Çalistay’da, Anayasa Degisikligi Paketi’nde yer alan toplu sözlesme hakkinin Türkiye uygulamasi üzerine çalismalar yapilacak.

 

Çalistayin açilis konusmasini yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, referandum olsa da olmasa da kamu çalisanlari için yol haritasinin artik belli oldugunu, toplu sözlesme hakkindan geriye dönüs olmayacagini söyledi.

 

Isçilerin sahip oldugu haklarin memurlardan esirgendigini ifade eden Gündogdu, “Dünyada var olan uygulama, bizde çifte standart dolayisiyla verilmiyor. Geçen yil yetkili oldugumuz zaman bile, kamu çalisanlarinin bu hakkini elde etme kararliligimizi ortaya koyduk. ‘Masa degil, yasa sorunlu’ diyerek mevcut yasanin degismesi için elimizden geleni yapacagimizi belirttik ve bu yasa degismedikçe, bir daha bu yasayla masaya oturmayacagimizi dile getirdik. Bu inançla oturdugumuz toplu görüsmelerde, ‘Toplu Sözlesme Çalistayi’ düzenlenmesi karari alinmasini sagladik ve 3 gün süren bir çalistay gerçeklestirdik. Yapilan çalistayda, Avrupa Sosyal Sarti’na konulan çekincelerin kaldirilmasindan, toplu sözlesme hakki verilmesine kadar olumlu sonuçlar aldik” dedi.

 

12 Eylül’de referanduma götürülecek olan ve kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakkini da içeren Anayasa Degisikligi Paketi’yle ilgili degerlendirmede bulunan Ahmet Gündogdu, asil hedef ve beklentilerinin, tamamen yenilenmis bir Anayasa oldugunu kaydetti. Gündogdu, yeniden bir Anayasa hazirlanamadigi için, darbecileri yargilayacak degisiklik getiren, memurlara toplu sözlesme hakki veren düzenlemelerin de bulundugu paketi desteklediklerini hatirlatti. Daha iyisinin olabilecegini bildikleri halde, bunun bir baslangiç olmasi ve içindeki önemli demokratiklesme hamleleri sebebiyle paketi desteklediklerini belirten Gündogdu, içinde bulundugu sartlarin Türkiye’yi bazen yargiçlar devletine, bazen bürokratik devlete döndürdügünü, bundan rant elde etmek isteyenler oldugu için de, yasanan sürecin Türkiye’nin aleyhine döndürüldügünü dile getirdi.

 

Ahmet Gündogdu’nun konusmasindan sonra, Çalistay’in ilk oturumuna geçildi. Moderatörlügünü Yrd. Doç. Dr. Erdinç Yazici’nin yaptigi oturumda Doç. Dr. Ilhan Cevdet Günay, ‘Kamu Görevlileri Hakem Kurulusunun Yapisi, Isleyisi ve Karar Alma Sürecine Dair Öneriler’ konusunda sunum yapti. Konuyla ilgili katilimcilarin degerlendirmelerinin alinmasindan sonra diger oturumlara geçilecek.

 

Iki Gün Sürecek

Açilisini Prof. Dr. Ali Seyyar’in gerçeklestirecegi 2. oturumda, ‘Anayasa Degisikliginin Toplu Sözlesme ve Sendikal Örgütlenmeyle Ilgili Hükümleri Çerçevesinde 4688 ve 657 Sayili Kanunlar Basta Olmak Üzere Ikincil Mevzuata Iliskin Degisiklik Önerileri’ni Prof. Dr. Ender Ethem Atay sunacak.

 

Çalistayin son oturumu yarin gerçeklestirilecek. Açilisini Doç. Dr. Talat Canbolat’in yapacagi 3. oturumda, Doç. Dr. Aydin Basbug, ‘Sendikal Haklara Iliskin Uluslararasi Sözlesme, Belge ve Uygulamalar Isiginda Anayasa Degisikliginin Toplu Sözlesme Hakkiyla Ilgili Hükümlerin Degerlendirilmesi’ konusunda bir sunum gerçeklestirecek.

 

Çalistayin Sali günü ögleden sonraki son bölümünde ise, Yrd. Doç. Dr. Osman Sari baskanliginda sonuç bildirisi hazirlanacak ve bir basin toplantisiyla kamuoyuna duyurulacak.

 

Çalistaya, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci da katiliyor.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen