Haber
2012-11-10 06:33:03
Memur-Sen Tüzük Tadil Kongresi Yapıldı

Memur-Sen Tüzük Tadil Kongresi, Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya’nın açılış konuşmasıyla başlayan kongrede, daha sonra verilen önerge doğrultusunda divan oluşturuldu. Divan Başkanı Halit Ortaköy, Tüzük Tadil Komisyonu için verilen önergeyi delegelerin oyuna sundu. Önergenin kabul edilmesiyle oluşturulan komisyon çalışmalarına başlarken; kongre, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun konuşmasıyla devam etti.

Demokrasinin Cumhurla Buluşmasını Önemsiyoruz  

Açılışta konuşan Gündoğdu, Cumhuriyetle demokrasinin ayrı ayrı tartışılmaya devam ettiğini belirterek, demokrasinin cumhurla buluşmasını önemseyen en büyük sivil toplum örgütü olduklarını söyledi. Gündoğdu, Cumhuriyetin kurulmasından bu yana ebediyete irtihal etmiş şehitleri rahmet ve minnetle andı.

Memur-Sen’e bağlı sendikaların 11 hizmet kolundan 10’nunda yetkili olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Nazar boncuğu olarak bir sendikamız dışında bütün hizmet kollarında yetkiliyiz. Emeği geçen herkese, siz dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bu yıl, 11 hizmet kolunun tamamında yetkili olmak istiyoruz” dedi.

Memur-Sen’in kurulduğu günden bu yana değerleri doğrultusunda sendikacılık yaptığını dile getiren Gündoğdu, “Başkasının gölgesinde duranların gölgesi olmaz. Silivri’nin, İmralı’nın gölgesinde olanların gölgesi olmaz. Memur-Sen, kimsenin gölgesinde durmaz. Memur-Sen, kendi misyonu ve değerleri uğruna sendikacılık yapar” ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, toplu sözleşmenin, diğer konfederasyonların referandumda karşı çıkmasına, yasanın hazırlanma sürecinde de çalışmalara katılmamalarına rağmen elde edildiğini kaydetti. Toplu sözleşmenin elde edilmesinden sonra da hükümetin bazı bakanları ve bürokrasinin direnciyle karşılaştıklarını hatırlatan Gündoğdu, memurun maaşını belirleyen Bakanlar Kurulu’nun bazı üyelerinin bu yetkiyi toplu sözleşme masasına devretmeyi hazmedemediğini vurguladı. Gündoğdu, demokrasinin hazmetme ve kabullenme sanatı olduğunu ifade ederek, toplu sözleşme sürecinin henüz bitmediğinin altını çizdi. Gündoğdu, toplu sözleşmede imza altına alınan bazı hususların Kamu Görevlileri Danışma Kurulu’nda çözüme kavuşturulacağını kaydetti.

Belediye Sözleşmelilerinin Kadrolu Olması, Memur-Sen’in Başarısı

Belediyelerdeki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesinin Memur-Sen’in bir başarısı olduğunu söyleyen Gündoğdu, TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurumlardaki sözleşmelilerin de kadrolu olması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Promosyonların tamamının çalışana verilmesinin, ek ödemelerin başlatılmasının, 4-C’lilerin çalışma sürelerinin 11 ay 28 güne çıkarılmasının ve 4+4+4 yeni eğitim sistemine geçilmesinin yine Memur-Sen’in başarısı olduğunu anlatan Gündoğdu, bu başarıda emeği geçen Memur-Sen ailesinin bütün mensuplarına teşekkür etti.

Tüzük Tadil Kongresi

Tüzük Tadil Kongresi’nin sendika yasanın değişmesiyle gündeme geldiğini ifade eden Gündoğdu, yasanın geç çıkmasını eleştiren bir konfederasyon olarak, tüzük değiştirmek için genel kurul süresini beklemenin doğru olmayacağını söyledi. Sendikal yapıda bazı unvan ve tanımlarda sıkıntı olduğunu belirten Gündoğdu, görev unvanlarının yeniden düzenlenmesini düşündüklerini, Genel Kurul süresinin 4 yıla çıkarılmasını delegelerin kabul etmesi halinde buna uyacaklarını, kabul edilmemesi halinde yollarına devam edeceklerini ifade etti.

Uluslararası örgüt kurma hakkıyla Gençlik Komisyonu oluşturulmasının da gündemlerinde olduğunu belirten Gündoğdu, ITUC ve ETUC’a müracaatlarının, buradan Brüksel’e gidenlerin kılavuzluğunda gerçekleşmediğini, uluslararası örgüt kurma ve üye olma hakkının kabul edilmesiyle bu engeli de aşacaklarını vurguladı. 

Memur-Sen olarak, Van depremi sonrası başlattıkları yardım kampanyası, Myanmar’daki Müslümanların katliamını duyurmak için gerçekleştirdikleri etkinlik ve başlattıkları yardım kampanyasının yanı sıra Samsun’daki selzedelerin yardımına koştuklarını dile getiren Ahmet Gündoğdu, bir bütün olarak Memur-Sen’in her kademesinin seferber olduğunu kaydetti. Bangladeş’te Mehmet Akif İnan adına bir yetimhane yapacaklarını söyleyen Gündoğdu, oradaki Müslümanların ve yetimlerin yardımına koşmanın savundukları değerlerin bir gereği olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yeni Tüzüğün Getirdiği Yenilikler 

Tüzük Tadil Komisyonu tarafından yenilenen Memur-Sen’in tüzüğü oy çokluğuyla kabul edildi.

Tüzük Tadil Kongresi’nde, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılan değişiklikler çerçevesinde Memur-Sen tüzüğü yasaya uyumlu hale getirildi. Tüzük değişikliğinde, Gençlik Komisyonu, Kadın Komisyonu, Engelli Komisyonu gibi istişari yeni organlar oluşturmak ve bu organların başkanlarının, daha üst istişare organlarına dahil edilmesi, uluslararası kuruluş kurma gibi haklar tüzüğe eklendi. Bununla birlikte genel kurul süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı. 3 dönem şartı getiren madde de tüzükten çıkarıldı. Ayrıca oybirliğiyle yönetim kuruluna verilen yetkiler ile Memur-Sen başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere az gelişmiş ülkelerdeki çalışanların sömürülmesine karşı her türlü uluslararası girişimde bulunabilecek. 

 

Divan:  

Başkan         : Halit Ortaköy

Bşk. Vekili     : Durali Baki

Bşk. Vekili     : Numan Şeker

Üye              : Feyat Asya

Üye              : Kadriye Gülseren

Üye              : Ayfer Yılmaz

Üye              : Gökşin Şenol

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen