Haber
2011-10-19 06:44:35
Memur-Sen’den Uluslararasi Anayasa Kongresi



Memur-Sen’den Uluslararasi Anayasa Kongresi



Memur-Sen’den Uluslararasi Anayasa Kongresi

 

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, bütün siyasi partilerin 12 Haziran’da gerçeklestirilen milletvekili genel seçimlerine ilk vaat olarak yeni anayasayi aldiklarini, böylece ‘Yeni Anayasa’ya giden koridorun kapisinin, bir daha kapatilamayacak sekilde bizzat millet tarafindan açildigini söyledi.

 

Memur-Sen tarafindan düzenlenen Uluslararasi Anayasa Kongresi, TOBB Genel Merkezi’nde, TBMM Baskani Cemil Çiçek ve siyasi partilerin genel baskan ve temsilcilerinin katilimiyla basladi. Kongrenin açilisinda konusan TBMM Baskani Cemil Çiçek, yeni anayasa yapmanin tam vakti oldugunu kaydetti. Ortadogu ve Afrika ülkelerine de Türkiye’nin Anayasa yapma konusunda örnek olmasi gerektigini ifade eden Çiçek, yeni anayasa yapacak olan Misir’a, Türkiye’nin 1982 anayasasini tercüme edip almamalarini önerdi.

 

Çiçek, 1982 Anayasasi’nin Türkiye’nin bir problemi oldugunu belirterek, yeni anayasa yapma ihtiyacinin yillardir konusuldugunu, ancak sonra yeniden basa dönüldügünü dile getirdi. Son bir defa bu sorunun konusulup artik anayasa yapilmasi gerektigini söyleyen Çiçek, “Çok partili hayata geçtigimiz yildan bu tarafa 61 yilin 30 yilinda bu anayasayi konustuk. Her parti burada söylenen, söylenmeyen iddialarda bulundu. Herkes sikayet ediyor, herkes yeni bir anayasa diyor ama buna ragmen yeni anayasa yapamiyoruz” dedi.

 

Siyasi partilere de çagrida bulunan Çiçek, sözlerini söyle sürdürdü: “Amacimiz, gelinen noktada yeni bir anayasa yazmak degil, yapmak ise, iste zaman tam bu zamandir. Herkesi söylemin ötesinde olumlu, pozitif, aktif katki vermeye davet ediyorum. Bu anayasayla, kullanim tarihi çoktan geçmis, ne felsefesi ne içerigi ne dili itibariyle, bu anayasayla 30 yil daha Türkiye çagdaslasma yolunda devam edemez.”

 

82 Anayasasini Örnek Almasinlar

 Anayasanin sadece hukuki metin olmadigina dikkat çeken Cemil Çiçek, anayasanin toplumun devletten beklediklerini ifade ettigini kaydetti. Türkiye’nin halkin katilimiyla yapacagi yeni anayasanin, bölgesindeki ülkelere de örnek olacagini vurgulayan Çiçek, “Misir yeni anayasa yapacak. 82 anayasasini tercüme edip almasinlar. Halkin katilimiyla, halkinin büyük kismi Müslüman olan Türkiye’nin anayasa yapabildigini göstermeliyiz. Anayasa hukuku tarihinde yer alacak anayasa yapmaliyiz. Bakin yanibasimizda kan dökülüyor. Birçok insanin kani akitiliyor. Su reformlari yapmaniz lazim, su degisiklikleri yapmaniz lazim diyoruz. Bize ‘Sizin 30 senede yapamadiginizi ben üç günde nasil yapayim’ diyorlar. Bölge için bu anayasayi yeniden ele alip sonlandirmamiz gerekiyor” seklinde konustu.

 Anayasa Yapim Süreci Farz-i Kifaye Degil Farz-i Ayn’dir

 17 defa degisiklik yapilan Anayasa’da yapilacak restorasyon faaliyetleriyle bu yapiyi ayakta tutmanin mümkün olmadigini aktaran Çiçek, “O zaman gelinen noktada iyi bir baslangiç, yeni bir mutabakat söz konusudur. Yeni bir anayasanin yazilmasi degil, yapilmasi gerekiyor. Kirik dökük, her gün yag yakan, her gün tamire giden bu anayasa ile yolumuza devam edemeyiz. Bu mutabakatin iyi takip edilmesi lazim. Bu Meclis bu anayasayi yapar; sorumlulugu da yetkisi de vardir” diye konustu.  

 

C-4 Patlayiciyla Hak Aranmaz

 Yapilmasi gerekenin, özgürce tartisabilmek olduguna isaret eden Çiçek, “Devletten su haklari isterim, olmazsa, C-4 patlayiciya baglarim derseniz, bu hak aramak degildir, bu özgürlük degildir. Ben sunlari isterim, olmazsa, plastik patlayiciya baglarim derseniz olmaz. Bunlarin hiçbiri demokrasilerde olmaz. Kimse bunlara itibar etmez, cevaz veremez. Iki yasindaki çocuklari öldüren, masum kadinlari kursuna dizerek, insanlarin kanini dökerek hak ariyorsaniz, demokrasilerde buna hak denmez. Herkesin bunu düsünmesi lazim. Bu, hak aramak degil, cinayettir. Anayasa buna izin vermez” degerlendirmesinde bulundu.

 

Insallah Çiçek Gibi Bir Anayasa Olur

 Konusmanin ardindan Çiçek’e, Ahmet Gündogdu, temsili anayasa kitabi ve çiçek resmi islenmis ebru bir tablo hediye etti. Anayasa ve tabloyu alan Meclis Baskani Çiçek’in, “Insallah çiçek gibi ir anayasa olur” sözleri, salondakileri güldürürken, Çiçek, “Armagan edilen çiçegi kastediyorum” dedi.

 

Gündogdu: Yeni Anayasa Talebine Bilimsel Destek Sunuyoruz

 Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, yeni anayasa sürecinde en büyük eksikligin, milletin ‘Yeni Anayasa’ya dair taleplerine ve beklentilerine iliskin bilimsel verilerle desteklenmis bir çalismanin olmadigini hatirlatarak, “Biz, Memur-Sen olarak, bu eksikligi giderecek bir çalisma yapmaya karar verdik. ‘Sahadan Yeni Anayasaya (Algi, Beklenti ve Talepler) Arastirmasi’ baslikli kapsamli çalismamizi baslattik” diye konustu.

 

Memur-Sen’in vesayetin ve vesayetçilerin desifre edilmesi sürecini hizlandiran “Ortak Akil Mitingleri”yle darbesavarligini ortaya koydugunu ifade eden Gündogdu, söyle konustu:

“Özgür Birey, Sivil Toplum, Demokratik Devlet baslikli Yeni Anayasa Raporu’yla, ‘Yeni Anayasa’ istiyoruz dedik. Yeni Anayasa için, ‘yeni vizyon’, ‘yenilenmis demokrasi algisi’ ve ‘reddedilemez nitelikte toplumsal irade’ olusturulmasi gerektigi karariyla, 2010 yilinin hemen basinda ‘Uluslararasi Demokrasi Kongresi’ni gerçeklestirdik. Böylece, demokratiklesme, sivillesme ve özgürlesme rüzgârlarinin ülkemiz ve milletimiz için daha hizli esmesine katki saglama mücadelemize yeni bir halka ekledik. 100 yillik derin anayasa ve onun tasarladigi derin devlet tarafindan hem ‘egemenligi kullanmasi’ hem de ‘birey ve özne olmasi’ engellenen mümtaz milletimizin, ‘egemenlik benimdir’ meydan okumasina zemin hazirladik.”

“Sahadan Yeni Anayasa” arastirmasiyla milletin beklentilerinin bilinmesine aracilik ettiklerinin altini çizen Ahmet Gündogdu, “Uluslararasi Anayasa Kongresi”yle de, bir yandan bilim ve düsünce insanlarinin görüslerini ifade etmesine, diger yandan da milletin taleplerini anayasal normlara dönüstürecek TBMM’de grubu bulunan partilere “tek seçeneginiz uzlasma” mesajinin verilmesine aracilik edeceklerini ifade etti. Kongrenin sonunda, ‘Yeni anayasa yapma iradesi’ni tekemmül ettirecek bir yol haritasi elde edeceklerine inandigini dile getiren Gündogdu, katilimcilara tesekkür etti.

 

Yaptiklari anayasa arastirmasinda çikan sonuca göre, milletin Anayasa’da yama niteliginde yapilacak degisikliklerle daha fazla zaman kaybetmek ve TBMM, Bakanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi gibi egemenlik yetkisi kullanan bazi temel kurumlar disindaki kurumlara yer verilmesini istemedigini belirten Gündogdu, kilik-kiyafet, inanç, yasam tarzi ve benzeri nedenlerin, seçme-seçilme ve kamu memuriyeti haklari dahil birey özgürlüklerinin sinirlandirilmasina gerekçe yapilmasini istemedigi sonucunun ortaya çiktigini kaydetti.

 

Milletin yeni anayasanin yapim sürecinde aktif rol almak istedigi sonucunun yani sira, evrensel ilke ve degerler ekseninde hazirlanmis, ideolojilerden arinmis bir anayasa talebinin arastirmada öne çiktigini dile getiren Gündogdu, ‘Insan onuru’nun esas alinmasi sonucunun en önemli talepler arasinda yer aldigini vurguladi.

 Siyasi Parti Temsilcilerinin Anayasaya Iliskin Görüsleri Ilk Oturumda Ele Alindi

 Açilis konusmalarindan sonra, Uluslararasi Anayasa Kongresi’nin ilk oturumu gerçeklesti. Siyasi parti temsilcilerinin yeni anayasaya iliskin görüslerinin ele alindigi ve oturum baskanligini Adalet eski Bakani Mahmut Oltan Sungurlu’nun yaptigi panele; Saadet Partisi adina Lütfi Yalman, AK Parti adina Ayse Türkmenoglu, DSP Genel Baskani Masum Türker, HAS Parti Genel Baskan Yardimcisi Seref Malkoç ve BBP Genel Sekreteri Metin Gündogdu konusmaci olarak katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen