Haber
2008-10-20 07:18:19
Memur ve Hizmetlilerin Sorunlari Biran Önce Çözülmeli

Egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunda özveriyle görev yapan, yillardir ekonomik ve sosyal sikintilar içerisinde yasamak zorunda birakilan, bugüne kadar sosyal ve ekonomik sorunlari çözüme kavusturulmayan, egitim çalisanlarinin önemli bir parçasini teskil eden, genel idari ve yardimci hizmetler sinifi çalisanlarinin sorunlarinin yeniden tespit edilmesi amaciyla subelerimizde olusturulan komisyonlar, bu konularda bazi çalismalar yapmistir.

 

Degerlendirilmek üzere Genel Merkezimize iletilen bu çalismalar, Mevzuat Komisyonumuz tarafindan tasnif edilerek, “Memur ve Hizmetlilerin Öncelikli Sorunlari ve Çözüm Önerileri” basligiyla bir rapor haline getirilmistir.

 

Raporda, egitimin niteliginin yükselmesi için memur ve hizmetlilerin, basta ücret olmak üzere, sosyal ve özlük sorunlarinin, talepleri dogrultusunda en kisa sürede çözülmesi gerektigi kaydedilmistir.

 

Tespit Edilen Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sunlar:

-Hizmetli kadrosunda görev yapan egitim çalisanlarinin en önemli sorunlarindan biri, çalisma saatlerinin belirsizligi ve yapmakla yükümlü olduklari islerin tanimsiz olmasidir. Okul müdürlerince teblig edilen “görevleriniz” konulu okul içi görevlendirme yazilarinda, görev alanlari keyfilik arz edecek sekilde ortaya konulmaktadir. Bu nedenle hizmetli ve memurlarin görev tanimlari yapilmali, görev yazilarinin sonuna eklenen “amirin verdigi diger isleri yapar” ibaresi kaldirilmalidir.

 

-Ikili egitim yapilan kurumlarda görev yapan hizmetliler, personel yetersizligi gerekçe gösterilerek günde 12 saat veya daha fazla çalistirilmakta, fazla çalisma karsiliginda ücret ve izin verilmemektedir. Hizmetli ve memurlarin fazla çalismalari karsiliginda mutlaka ücret ödenmelidir.

 

-Ilkögretim ve Ortaögretimde Parasiz Yatili veya Burslu Ögrenci Okutma ve Bunlara Yapilacak Sosyal Yardimlara Iliskin Yasa’nin 4. maddesi ile Ilkögretim ve Ortaögretim Kurumlarinda Parasiz Yatililik, Burs ve Sosyal Yardimlar Yönetmeligi’nin 10. maddesindeki ‘ögretmen çocuklari’ ibaresi yerine ‘egitim çalisanlari’ ibaresi getirilerek, memur ve hizmetli çocuklarina da, tipki ögretmen çocuklari gibi, yatili ve burslu kontenjanindan yararlanma imkani saglanmalidir.

 

-Egitim kurumlarinda hizmetlilerin gece bekçisi olarak görevlendirilmeleri uygulamasina son verilmeli, özel güvenlik egitimi almis elemanlar alinarak güvenlik sorunu çözüme kavusturulmalidir.

 

-Her egitim kurumunda hizmetli ve memurlar için oda tahsis edilmeli, bu odalar dinlenmelerine imkân saglayacak sekilde donatilmalidir.

 

-Hizmetli ve memurlarin lojman sorunu çözülmeli, kamu lojmanlarindan yararlanmada kontenjan ayrilmalidir.

 

-Personel yetersizligi gerekçe gösterilerek, memur ve hizmetlilerin es, saglik, ögrenim gibi özür durumlari basta olmak üzere istege bagli il içi ve iller arasi yer degistirme talepleri reddedilmekte ve muvafakat sarti aranmaktadir. Yer degisikliginde muvafakat sartina son verilmelidir. Hizmetli ve memurlarda atama ve yer degistirme usulü, ögretmenlerde oldugu gibi, belli dönemlerde puan esasina göre il içinde valiliklerce ve iller arasinda ise Bakanlik tarafindan yapilmalidir.

 

-Giyim Yardim Yönetmeligi çerçevesinde hizmetlilere verilen yardim ayni degil, nakdi olarak ödenmeli. Ayrica, yapilan giyim yardimi çok gülünç kaldigindan, piyasa arastirmasi yapilarak devlet memuruna yakisir kiyafet alabilecegi bir rakama yükseltilmelidir.

 

-Yiyecek yardimi, yalnizca Il Milli Egitim Müdürlükleri’nde görev yapan memur ve hizmetlilere degil, tüm memur ve hizmetlilere verilmelidir.

 

-Okullardaki karar alma süreçlerine memur ve hizmetliler de katilmali, fikir ve görüsleri dikkate alinmalidir.

 

-Diger devlet kurumlarinda (Maliye Bakanligi, Saglik Bakanligi, Adalet Bakanligi, Içisleri Bakanligi) çalisan tüm personele döner sermayeden, vakiflardan, fonlardan çesitli adlar altinda ek ücret verilmektedir. Anayasanin esitlik ve adalet ilkesine aykiri olan bu durumun önlenmesi için Milli Egitim Bakanligi ve üniversitelerde çalisan personele de benzer ödemeler yapilarak adaletsizlik giderilmelidir.

 

-Milli Egitim Bakanligi’nin çesitli birimlerinde memur, sef, mimar, mühendis, tekniker ve teknisyen ihtiyaci bulunmaktadir. 2006 yilindan beri Milli Egitim Bakanligi Personeli Görevde Yükselme Sinavi ile Milli Egitim Bakanligi Merkez ve Tasra Teskilati Seflik Sinavi yapilmamistir. Memur ve sef ihtiyacini karsilamak üzere görevde yükselme ve seflik sinavlari biran önce yapilmalidir. Ayrica, 2008 yilinda yapilan unvan degisikligi sinavini kazanan personel sayisi, ihtiyaç olan kadrolardan daha az olmustur. Sinavi kazanan personel sayisinin ihtiyaçtan az olmasi nedeniyle bazi kadrolar bos kalmistir. Söz konusu bos kalan mimar, mühendis, tekniker ve teknisyen kadrolarina atama yapilmasi için en kisa sürede unvan degisikligi sinavi yapilmalidir.

 

-Kaloriferci egitimi alan hizmetlilerin istekleri esas alinarak, kaloriferci olarak görevlendirmeleri yapilmali. Aksi takdirde görevlendirme yapilmamalidir. Zehirlenmelere karsi kaloriferciler için gereken tedbirler alinmalidir.

 

-Egitimin niteliginin yükselmesi için, memur ve hizmetlilerin, basta ücret olmak üzere, sosyal ve özlük sorunlari, talepleri dikkate alinarak en kisa sürede çözülmelidir. Dün oldugu gibi, bugün ve gelecekte de memur ve hizmetlilerin sorunlari çözüme kavusuncaya kadar mücadeleye devam edecegiz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen