Haber
2013-09-27 07:43:15
Memur Ve İşçi Örgütlerini Bir Çatı Altında Toplamayı Doğru Bulmuyoruz

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, memur ve işçilerin bir çatı altında toplanmasına yönelik açıklamalarını değerlendirdi. Gündoğdu, memur ve işçi ayrımının ortadan kaldırılmasına yönelik bir talebin ve ihtiyacın bulunmadığını söyledi.

Gündoğdu, Başbakanın, memur ve işçiler arasındaki farkın ortadan kaldırılması yönündeki değerlendirmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Memur-Sen’in kırmızı çizgisinin, kamu çalışanlarının iş güvencesi olduğunu hatırlatan Gündoğdu, “Memurlar olarak bizim şu an toplu sözleşme hakkımız var. İşçilerde olan grev hakkı, siyaset hakkından yararlanmak istiyoruz. Anayasa’da bunlar işçilere verilmiş. Memurlar olarak iş güvencemizden vazgeçmeyiz. Bir hakkı, var olan hakkımızla takas etme gibi bir düşüncemiz asla söz konusu değil. Memur sendikaları olarak öyle bir talebimiz de yok, böyle bir ihtiyacımız da. Bunun gündeme getirilmesine de gerek yok” dedi.

Memur-Sen olarak, memur-işçi ayrımının ortadan kaldırılmasına yönelik bir taleplerinin olmadığını kaydeden Gündoğdu, “2010 yılında yapılan referandum öncesi Sayın Başbakana ‘Biz toplu sözleşme hakkı istiyoruz, işçilerin toplu sözleşme hakkı var, biz sadece topluca görüşüyoruz’ dediğimizde, ‘işçi, memur birleşin bu hakkı verelim’ teklifini yapmıştı. Biz o süreçte de iş güvencemize dokundurtmadan, iş güvencemizi kırmızı çizgimiz ilan ederek toplu sözleşme hakkının pakette yer almasını sağladık. Şimdi 3 yıl sonra, bunu işçi konfederasyonları mı talep ediyor, bilemiyorum ama bunu, memurlar boyutuyla da, Anayasa’da güvence altına alınan hak boyutuyla da doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu.

İşçinin emekliye ayrıldığı zaman, çalışıyorken aldığı maaşın yüzde 80’inin emeklide devam ettiğini belirten Gündoğdu, memurun ise emekliye ayrıldığında, çalışırken aldığı maaşın yüzde 50’sini bile alamadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İşçi kardeşim emekliye ayrıldığında 80-90 bin TL emekli ikramiyesi alıyor. Memur ise, 50 bin TL bile alamıyor. Bu durumun düzeltilmesi için biz bu sene taban aylığa zammı önemsedik. Taban aylığa yapılan zam, hem 1 Ocak 2014 itibarıyla maaşlara hem de emekli ikramiyelerine yansıyacak. Bu sene toplu sözleşmede taban aylığa yapılan zam emekli ikramiyesine 5 bin 250 TL olarak yansıyacak. Memurun maaşına yapılan bu yansıma, işçi ve memur arasındaki emekli ikramiyesi makasının daralmasında etkisi oldu.”

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, 10. Çalışma Meclisi Toplantısı’nda, Başbakan’dan sonra işçi konfederasyonlarını dinlediklerini, 11,5 milyon işçinin sadece yüzde 8’inin örgütlü olduğunu öğrendiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikalaşma oranının düşük olması sebebiyle işçi konfederasyonları, memur-işçi ayrımının kaldırılmasını istiyor olabilirler. Memur sendikacılığında örgütlenme oranı yüzde 70. Dolayısıyla bizim böyle bir talebimiz yok, buna ihtiyacımız da yok.”

Gündoğdu, işçilerle memurlar arasında emekli ikramiye farkının olduğunu, ayrıca işçilerin grev haklarının da bulunduğunu hatırlatarak, “Memurlar olarak bizim şu an toplu sözleşme hakkımız var. İşçilerde olan grev ve siyaset haklarından yararlanmak istiyoruz. Anayasa’da bunlar işçilere verilmiş. Memurlar olarak iş güvencemizden vazgeçmeyiz. Bir hakkı, var olan hakkımızla takas etme gibi bir düşüncemiz asla söz konusu değil. Memur sendikaları olarak öyle bir talebimiz de yok, böyle bir ihtiyacımız da. Bunun gündeme getirilmesine de gerek yok” değerlendirmesinde bulundu.

Memur-işçi ayrımının ortadan kaldırılması teklifine sıcak bakmalarının bugüne kadarki kazanımlara aykırı olacağının altını çizen Gündoğdu, “Böyle bir şey söz konusu değil. İşçi örgütlerini dinleyince, işçilerde ihtiyaç olduğunu görüyoruz. İnişe geçmiş bir yapıya biz neden ortak olalım? Bizde grev hakkı yok, onlarda var ama onların da çok ciddi grevler yapmadığını, yapamadığını çok net görüyoruz. Geçen yıl biz toplu sözleşmede istediğimizi alamayınca, bir günlük iş bırakma eylemini, grev kararını anında aldık ve Türkiye genelinde uyguladık. Çünkü uluslararası bir hukuktan yararlanabiliyoruz. Bu birleşme bize zarar verir. Eğer buradaki sıkıntı, çalışanların özlük haklarında ortak iyileştirme yapmaksa, grev hakkı herkese, siyaset hakkı herkese, emekli ikramiyesi aynı gün oranında çalışan herkese eşit verilmelidir” dedi.

Örgütlenme olarak da eskiye nazaran memur sendikalarının değiştiğini dile getiren Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Altını çizerek söylüyorum, bugün sendikacılığın eski görüntüsü yok. Sendikalar artık kavga ya da sadece ücretle gündeme gelen bir yapı değil. Türkiye’de, insanı ilgilendiren, değerleri ilgilendiren, demokrasiyi ilgilendiren, ücreti ilgilendiren, her konuyu kapsayan; halkla, halkın değerleriyle barışık bir sendikacılığı hayata geçiriyoruz. Şu anda da memur sendikacılığında örgütlenme oranımız yüzde 70. Biz bu noktaya kolay gelmedik. İşçilerin de, işçi sendikalarının da bu noktalara kolay gelmediğini biliyoruz. Geçmişte onlar adına yapılan ya da onların yaptığı hataların bugün mahsuplaşmasında takasın içerisinde yer almaya asla razı değiliz.” 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen