Haber
2011-04-01 07:22:58
Memura Uyarma Cezasina Ilk Iptal Karari Çikti

12 Eylül’de yapilan Anayasa Degisikligi referandum paketinde yer alan ve memurun aldigi uyarma ve kinama cezalarina yargi yolunu açan degisiklik sonrasi “uyarma” cezasinda ilk iptal karari çikti.

 

Yalova Termal Üvezpinar Ilkögretim Okulu Sinif Ögretmeni bir üyemizin ayni okuldan ögretmen M.A ile aralarinda yasadiklari tartisma sonrasi baslatilan sorusturmada, 657 sayili Kanun’un 125/A-e maddesi geregi uyarma cezasi almasi sonrasi sendikanin, “üyemizin ifadesi dikkate alinmadi” diye baslattigi hukuk mücadelesi, bir ilke vesile oldu.

 

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 135. maddesinde, ‘disiplin amirleri tarafindan verilen uyarma ve kinama cezalarina karsi itirazin, varsa bir üst disiplin amirine yoksa disiplin kurullarina yapilabilecegi; ayliktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulmasi ve devlet memurlugundan çikarma cezalarina karsi idari yargi yoluna basvurabilecegi; 136. maddesinde ise, itiraz edilmeyen kararlar ile itiraz üzerine verilen kararlarin kesin oldugu, bu kararlar aleyhine idari yargi yoluna basvurulamayacagi hükmü yürürlükte iken, 13 Mayis 2010 tarihli ve 27580 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan 5982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasasinin Bazi Maddelerinde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 13. Maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi’nin 129. maddesinin 3. fikrasinin “Disiplin kararlari yargi denetimi disinda birakilamaz” seklinde degistirilmis olmasindan hareketle üyesine verilen uyarma cezasini yargiya götüren Egitim-Bir-Sen,  referandumla gelen haklardan ilk somut sonuca imza atmis oldu.

 

Üyemiz adina Bursa 3. Idare Mahkemesi’nde açtigi dava esastan görüsülerek karara baglandi. Uyarma cezasini iptal eden Mahkeme, 2010/1343 esas sayili kararinda su ifadelere yer verdi:

“Olayda davaciya isnat edilen devlet memuru vakarina yakismayan tutum ve davranista bulunmak fiilinin sübuta ermedigi sonucuna ulasildigindan, dava konusu islemde hukuka uyarlik görülmemistir.”

 

 Mahkeme Karari Ektedir

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen