Haber
2009-02-25 06:18:47
Mevcut Anayasa Demokratiklesmeye Engeldir

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, demokratiklesmenin önündeki tüm engellerin kaldirilmasi gerektigini belirterek, “Bu engellerin en büyügü de mevcut anayasadir. Türkiye’nin önünün açilmasi, millet iradesinin kayitsiz sartsiz hâkim olmasi için ilk yapilmasi gereken; darbenin gölgesinde, demokratik olmayan yöntemlerle hazirlanan ve kabul ettirilen 12 Eylül Anayasasi’ni tamamen kaldirarak, milletin mutabakatinin saglandigi yeni bir anayasa hazirlamaktir” dedi.

Giresun Subemizin Il Özel Idare Kültür Sitesi’nde düzenledigi “Sivil Toplum, Demokrasi ve Memur-Sen” konulu konferansta konusan Gündogdu, Türkiye’nin  demokratiklesmesinde sivil toplum kuruluslarina büyük görev düstügünü ifade ederek, “Geçtigimiz günlerde düzenledigimiz ‘Ortak Akil’ ve ‘Her Yer Filistin, Hepimiz Filistinliyiz’ mitingleriyle duyarliligimizi gösterdik. Yakin tarihe kadar kimsenin dur demeye cesaret edemedigi darbecileri meydanlarda protesto ettik” diye konustu.

Türkiye’nin demokratiklesmesinin önünde büyük engeller bulundugunu ifade eden Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Bu engellerin en büyügü de mevcut anayasadir. Türkiye’nin önünün açilmasi, millet iradesinin kayitsiz sartsiz hâkim olmasi için ilk yapilmasi gereken; darbenin gölgesinde, demokratik olmayan yöntemlerle hazirlanan ve kabul ettirilen 12 Eylül Anayasasi’ni tamamen kaldirarak, kurumlararasi mutabakatin arandigi degil, milletin mutabakatinin saglandigi yeni bir anayasa hazirlamaktir. Mevcut anayasa, 1980’li yillarin travmasini tasiyor. Bu anayasa darbecileri koruyan anayasadir.

Evrensel hukuka, demokratik degerlere uygun ve insana göre devleti yapilandiran bir anayasa istiyoruz. Anayasa özgürlüklerin teminati olmalidir. Egitimde firsat esitligi sözde degil, özde olmalidir. Atatürk’ün ‘Hâkimiyet bila kayd-u sart milletindir’ sözünün geregini tasimalidir. Din ögretiminin önündeki engeller kaldirilmalidir. Darbecilerin yargilanmasinin önü açilmalidir. Insan, birey, vatandas ve devlet kavramlari yeniden tanimlanmalidir. Devlete göre insan degil, insana göre devlet anlayisi kabul edilmelidir.”

Türkiye’nin demokratiklesmesinin önündeki diger engellere de deginen Gündogdu, “Bunlardan birincisi mahalle baskisidir. Geçmiste her türlü mahalle baskisini yapanlar, simdi yapilan küçük iyilestirmeleri görünce hemen ‘mahalle baskisi var’ diye veryansin ediyorlar. Dün üniversite kapilarinda kurulan ikna odalari mahalle baskisi degil miydi?” diye sordu.

Konferansa, üyelerimizin yanisira çok sayida davetli katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen