Haber
2009-11-25 06:20:04
Millet Adina Millete Karsi Karar

Danistay Sekizinci Dairesi, Istanbul Barosu Baskanligi’nin Yüksekögretim Genel Kuru- lu’nun (YÖK) yüksekögretime giriste katsayi puani uygu- lamasinin kaldirilmasina iliskin 21 Temmuz 2009 tarihli kararinin iptali ve yürütmenin durdurulmasi istemiyle açtigi davada, YÖK'ün kararinin yürütmesini oy birligiyle durdurmustur.

 

Millete ve milletin degerlerine karsi acimasiz bir savasin baslatildigi 28 Subat sürecinin ilk yansimalarindan birisi olarak YÖK’ün 30.07.1998 tarihli karari ile 1999 yilindan itibaren baslatilan adaletsiz katsayi uygulamasi, siyasi hinçla milletin özünü hedef alan bir uygulama olarak yüzbinlerce magdur olusturmustur. Meslek liselilere uygulanan katsayi engeliyle 1999’dan itibaren bu okullara giden ögrenci sayisi hizla azalmistir. Daha önce basarili ögrencilerin, sinavla girebildigi meslek liselerinin atölyelerine kilit vurulmus, derslikler ögrencisiz kalmistir. Meslek liselilerin üniversiteyi kazanma sanslarinin neredeyse tamamen kaybolmasiyla ilkögretim mezunu ögrenciler, katsayi engelinin psikolojik etkisiyle akademik liselere yönelerek 40-50 kisilik siniflar olusturmus, akademik liselerde de basari seviyeleri taban yapmistir.

 

Uygulamanin bilimsellikten uzak olusunu, mesleki egitimi baltalayisini, erismeye çabaladigimiz medeniyet seviyesindeki ülkelerde yüzde 30 akademik lise / yüzde 70 meslek lisesi dengesinin bizde yüzde 70 akademik lise / yüzde 30 meslek lisesi biçimine dönüsmüs olmasini, ailesinin tercihiyle meslek lisesine yönlendirilmis ögrencilerin tamamen önünü tikayarak gelecegini karartmis olmasini, meslek liselerindeki ögrenci kalitesine olumsuz etkide bulunusunu dikkate alan YÖK’ün esitligi esas alan yeni bir sisteme geçme karari almasini milletimiz bir bayram sevinciyle karsilamistir.

 

Millete muhalefet etmeyi aydin olmanin geregi zanneden ve Taksim Meydani’nda ‘Darbeci Baro Taksim’e Hos Geldin’ pankartiyla karsilanan Istanbul Barosu’nun bu karar karsisinda harekete geçmis olmasi aslinda milletimizi sasirtmamistir. Darbe zihniyetlilerin nesv ü nema bulduklari ortamlar antidemokratik ortamlardir. Demokratiklesmenin revaç buldugu, milletin topyekûn kucaklasmaya basladigi bir dönemde, darbe süreçlerinin antidemokratik kararlarinin yerini adaletin, esitligin egemen oldugu kararlarin almasi zihninde darbe virüsü bulunanlari ürkütmüs, çiglik çigliga saga sola kosusturmaya baslamislardir.

 

Asil sasirtici olan Danistay Sekizinci Dairesi’nin esitsizligin devamini saglamaya dönük ve önceki karariyla çelisen kararidir.  Danistay Sekizinci Dairesi, dört yil önce "katsayi konusunda YÖK yetkilidir" karari vermistir. 2005 yilinda Ankara Aydinlikevler Ticaret Meslek Lisesi ögrencisi Ilknur Öztürk'ün katsayi düzenlemesinin iptali için basvurdugu davada "1739 Sayili Milli Egitim Temel Kanunu'nun ilgili maddeleri geregi yüksekögretim kurumlarina ortaögretim kurumlarini bitirenlerin nasil gireceginin Milli Egitim Bakanligi ile isbirligi yapilarak Yüksekögretim Kurulu tarafindan saptanacagi"ni ifade eden Danistay Sekizinci Dairesi bugün YÖK’ün aldigi karari yok sayma karari almistir.

YÖK’ün 30.07.1998 tarihli kararinin ardindan uygulama 1999 yilinda baslatildiginda o gün meslek lisesinde kaydi olan tüm ögrenciler için hiçbir çikis yolu birakilmadan telafisi mümkün olmayan magduriyetler olusturdugunda sesini çikarmayanlarin bugün adaletin tesisi ve esitligin saglanmasina yönelik adim atildiginda ‘telafisi güç ve imkânsiz zararlar olusacagi’ kanaatine varmasi da anlasilamamaktadir.

Sunu da özellikle belirtmek gerekir ki, meslek liseliler, ‘esit soruya esit puan’ uygulamasinda bile dezavantajli durumdadirlar. Akademik liselerin tamamen yüksekögrenime hazirlayan müfredatina nazaran agir bir mesleki egitimi de ihtiva eden bir müfredatla ortaögrenimini tamamlayan meslek liselilerin üniversiteye giriste basarili olabilmeleri için özel bir çaba göstermeleri gereklidir.

 

Millet adina karar açiklayan Yargi’nin milletin beklentilerinin aksine, esitlik ve adalet duygusunu rencide eden bu karari, bayram öncesi meslek liselilere matem yasatmistir.  Bu matem havasinin dagitilmasi için bir an önce YÖK’ün, Hükümet’in ve Meclis’in, hulasa bütün yetkililerin acilen bir adim atmasi gereklidir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen