Haber
2013-10-25 07:43:36
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Önemli Konuları Görüştük

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile bir araya geldi. Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Müsteşar Yusuf Tekin’in de bulunduğu görüşmede, eğitim gündemine ilişkin bazı başlıklar konuşuldu ve sorunlar masaya yatırıldı.

 

Öğretmen Açığı Eğitimde İşleri Zorlaştırıyor

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde öğretmen açığı bulunduğunu ifade ederek, “İl teşkilatlarımızla yaptığımız görüşmelerde ve sendikamıza iletilen şikayetlerde, en önemli sorunlardan biri olarak öğretmen açığı göze çarpmaktadır. Bu yıl 40 bin öğretmen alımı için çıkılan yolda bazı kontenjanlar boş kaldı. Bu konuda acilen yeni bir değerlendirme yapmak ve öğretmen alımı konusunu masaya yatırmak lazım. Dersi boş geçen öğrenciler, velilerin kaygıları, devamlı değişen ücretli öğretmenler, hatta bazı illerde bazı branşlarda ücretli öğretmen dahi bulmakta zorlanılması gibi sorunların çözümü ve sağlıklı olanı, açıkların kapatılması ve kadrolu öğretmen alımıdır. Bu durum, sadece ekonomik gerekçelerle ötelenecek bir konu değildir. Bu konuda, alandan gelen seslere de duyarlı olmak gerekir” dedi.

 

Öğretim Elemanlarının Mali ve Özlük Haklarının İyileştirilmesi

Toplu sözleşme masasında öğretmenlerin ek ödeme sorunlarını çözdüklerini fakat öğretim elemanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi konusunun, koordineli bir çalışmayla köklü çözüm arayışı amacıyla konu bazı kurumlarda ödevlendirilerek ötelendiğini kaydeden Gündoğdu, “Sendika olarak öğretim elemanlarının mali ve özlük haklarına ilişkin çalıştay gerçekleştirdik. Raporumuzu YÖK Başkanı Sayın Gökhan Çetinsaya ile paylaştık. Ortak çalışma kararı aldık. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelerek, onların raporumuz üzerindeki değerlendirmelerini ve sorunun çözümüne yönelik tekliflerini görüşeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı bu konunun tarafıdır, bu konuda sizlerden güçlü destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.



 

‘Teftiş Mekanizması Birleştirilsin’ Önerimizde Sonuç Bekliyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı’nda çift başlı teftiş konusunun birleştirilmesini yönündeki talebini yineleyen Gündoğdu, önceki görüşmelerde ve Bakanlığa sundukları raporlarda da bu konuya dikkat çektiklerini hatırlatarak, “Bu konuda çalışmaların ve değerlendirmelerin devam ettiğini biliyoruz ve çözüm beklentimizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Şube Müdürlüğü ile İlgili Kılavuz Bir An Önce Yayınlanmalıdır

Ahmet Gündoğdu, uzun zamandır atama yapılamayan münhal şube müdürlüğü kadrolarının doldurulması amacıyla girilen yolda somut mesafelerin alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Çerçeve yönetmelikte değişiklik oldu, Bakanlık olarak taslağı yayınlayıp görüşler aldınız ve akabinde yönetmeliği yayınladınız. Sınav tarihine ilişkin Sayın Müsteşarımızın bilgilendirmesi oldu. Bizler üyelerimizin beklentileri doğrultusunda hazırlık kitabı temini ve kurs çalışmaları yapıyoruz. Önümüzü görmemiz için kılavuz bir an önce yayınlanmalıdır. Bu konuda acilen somut adım atılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kamuda Başörtüsü Özgürlüğü Talebimize Katkı Konusunda Milli Eğitime Teşekkür Ediyor, Kılık Kıyafet Özgürlüğü Talebimizde Desteklerinizi Bekliyoruz

Türkiye’de kadınları kendi arasında kategorize eden ve kadın kadına eşitliğin tartışmalarına neden olan, kadınlara devlet eliyle yapılan şiddet olarak değerlendirdikleri başörtüsü yasağı konusunda Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen ailesi olarak düzenledikleri kampanya sonucunda toplandıkları 12 milyon 300 bin imzayı hükümete sunduklarını anımsatan Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir yıla yakın zamandır sürdürdüğümüz sivil itaatsizlik eylemi, kararlılığımızın ve 12 Eylül bakiyesi yönetmeliğin değiştirilmesi arzumuzun devamıydı. Demokratikleşme paketi çerçevesinde bu sorun çözüldü. Bunda Milli Eğitim Bakanı olarak katkınızı ve duruşunuzu inkâr edemeyiz. Onun için Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen adına katkılarınız için teşekkür ediyor ediyoruz. Kılık kıyafet özgürlüğü konusunda erkeklere ilişkin taleplerimizde ısrarcıyız. Yönetmeliğin bir bütün olarak değerlendirilmesi, kravat, saç, sakal vb. konuların yeniden ele alınması gerekiyor. Bu konuda da desteğinizi bekliyoruz.”

 

Alan Değişikliği Talepleri Dikkate Alınmalıdır
 

“Alan değiştiren öğretmenlerin bazıları eski alanlarında daha başarılı olduklarını fark etmişlerdir” diyen Gündoğdu, “Genel öğretmen kitlesi içerisinde sayısal olarak değerlendirince çok dikkat çekmeyebilir ama bir öğretmen bile olsa bu önemlidir. Diğer çocuklarımızı ve geleceğimizi ilgilendirmektedir. Bir başka konu ise, bir sendikanın açtığı dava neticesinde bazı kısmi iptaller oldu. Bu arkadaşlarımız bir sürece girmiş ve Bakanlık tarafından verilen kursların neredeyse yarısına gelmişlerdi. Geçtikleri alanda kalma istekleri aşikardır. Bu konularda acilen değerlendirmeye ve çözüm üretmeye ihtiyaç var. Yetkili sendika olarak, paydaş olmanın da bir gereği olduğu için sorunu size taşıyor ve çözüm bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kariyer Basamakları Sorunu Raftan indirilmeli ve Çözüme Kavuşturulmalıdır

Kariyer basamakları konusuna da değinen Ahmet Gündoğdu, bunun bir muamma olarak önümüzde durduğunu dile getirerek, “Önemli çalışmalar yapıldı ve ciddi mesafeler de alındı fakat rafta soğumaya bırakıldı diye düşünüyoruz. ‘Öğretmelerin kariyer basamaklarında süreç yeniden başlatılmalıdır’ talebi bir mağduriyet yaşandığının da işaretidir. Çünkü kariyerin ücrete tekabül eden boyutu da söz konusudur. Öğretmenleri motive edecek ve meslekte ilerlemeye katkı sunacak caziplikte çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

 

Bakan Avcı: Taleplerinizi Önemsiyor ve Çözüm İçin Çalışıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, imkânlar, öncelikler ve zaman ölçüsünde taleplerin bir bir yerine geldiğini ifade ederek, “Bunlar sendikal taleplerden ziyade eğitimde işlerin düzgün işlemesi ve verimin her geçen gün artması noktasında arzuları da içeriyor” dedi.

Bakan Avcı, şunları kaydetti: “Başlık açtığınız her konu gündemimizde. Şube müdürlüğü kılavuzu tamamlandı sayılır. Yakında yayınlanacaktır. Öğretmen açıkları konusundaki talebiniz dikkate alındığı için, öğretmen alımı kamuda yeni personel alımında baş sıralarda yer alıyor. Aslan payı eğitime verilirken, aynı hassasiyetleri taşıdığımızı, çocukların geleceğimiz olduğunu ve iyi bir eğitim alması gerektiğini düşünüyor ve bunu önceliyoruz.” Teftiş sisteminin çift başlılıktan kurtarılması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Avcı, “İl Eğitim Denetmelerini temsilen haklı olarak çözüm bekliyor ve zorluyorsunuz. Bu konuda gelecek çözümde sendika olarak katkınız inkâr edilemez. Çalışmalar neticelendiğinde kamuoyuna açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Öğretim elemanlarının mali ve özlük haklarında iyileştirmenin bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Avcı, “Bu konuda üzerimize düşen gerekli desteği sunacağımızı belirtiyorum. Bu sorun eğitimin sorunudur ve doğal olarak biz bunun tarafıyız” şeklinde konuştu.

Alan değişikliği konusunun gündemlerinden çıkmadığını dile getiren Bakan Avcı, mahkeme kararını da göz önünde bulundurarak bunu değerlendirdiklerini kaydetti.

Avcı, kariyer basamakları konusunda çok önemli çalışmaların kendisinden önce de yapıldığını bildiğini belirterek, doğru olanı yapmanın gayreti içerisinde olduklarını sözlerine ekledi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen