Haber
2011-06-24 07:23:34
Millî Egitim Bakanligi Egitim Müfettisleri Baskanliklari Yönetmeligi Yayimlandi

04/06/2010 tarihli ve 5984 sayili Millî Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun ile Devlet Memurlari Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 1 inci maddesi ile 30/04/1992 tarihli ve 3797 sayili Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanunun 53 üncü maddesine eklenen  “Egitim müfettisleri ve egitim müfettis yardimcilarinin görev alanini; il ve ilçe millî egitim müdürlükleri ve orta ögretim kurumlarinin rehberlik ve denetimi ile bu kurumlarda görev yapan ögretmenlerin branslara iliskin inceleme ve sorusturmalari hariç olmak üzere, her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlarinin rehberlik, isbasinda yetistirme, teftis, denetim, degerlendirme, inceleme, arastirma ve sorusturma hizmetleri olusturur. Hizmet bölgelerinin olusturulmasi ve bu bölgelerdeki çalisma süreleri; egitim müfettisleri baskanliginin görev, yetki ve sorumluluklari ile çalismalari; egitim müfettisleri ve egitim müfettis yardimcilarinin nitelikleri, sinav ve yetisme sekilleri, atanmalari, görev, yetki ve sorumluluklari ile çalisma ve yer degistirmelerine iliskin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.” hükmü kapsaminda hazirlanan Millî Egitim Bakanligi Egitim Müfettisleri Baskanliklari Yönetmeligi 24/06/2006 tarihli ve 27974 sayili Resmî Gazetede yayinlanarak yürürlüge girmistir.Söz konusu Yönetmeligin yürürlüge girmesiyle birlikte, 13/08/1999 tarihli ve 23785 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Millî Egitim Bakanligi Ilkögretim Müfettisleri Baskanliklari Yönetmeligi yürürlükten kaldirilmistir.

 

Bu gün itibariyla yürürlüge giren Egitim Müfettisleri Baskanliklari Yönetmeligi’nin degerlendirmesi asagidaki sekildedir.

 

ü  Yönetmeligin Tanimlar baslikli 4 üncü maddesinde; Egitim kampusu, Rehber Müfettis, Hizmet Puani, Hizmet Süresi, Özel Ögretim Kurumlari, Teftis Grubu, Yarisma ve Yeterlik Sinav Komisyonu ve Bölge Hizmeti tanimlari yapilmistir.

 

ü  Egitim müfettis yardimciligi yarisma sinavina yarisma sinavinin açildigi yilin aralik ayinin son günü itibariyla 40 yasini doldurmamis olanlardan en az üç yili Bakanliga bagli resmî egitim kurumlarinda olmak üzere en az sekiz yil ögretmenlik hizmeti bulunanlarin basvuruda bulunabilecekleri yönünde düzenleme yapilmistir.

 

ü  Egitim müfettisleri yardimciligi yarisma sinavina ikiden fazla katilmamis olma hükmü getirilerek, bu sinava en fazla üç kez katilma hakki verilmistir.

 

ü  Yazili ve sözlü sinav sonucundan 70 ve üzeri puan alanlarin basarili olarak degerlendirilecegi ve yarisma sinavi basari siralamasi, alanlar itibariyla basari puani en yüksek olandan baslanarak olusturulacagi seklinde düzenleme yapilmistir.

 

ü  Yarisma ve yeterlik sinav konulari ve puan agirliklari somut bir sekilde belirlenmistir.

 

ü  Müfettis yardimciligina atamaya iliskin duyuru ve basvuru maddesiyle, Bakanlikça yapilan duyuru ile atama yapilacak iller, alanlar itibariyla atama yapilacak kadro sayilari, basvuru tarihi, basvuru sekli, basvuruda istenecek belgeler ile diger hususlar belirlenerek, yarisma sinavinda basarili olan adaylara, duyurusu yapilan illerden en fazla on il tercih etmek suretiyle elektronik ortamda basvuruda bulunabilecekleri ve adaylarin basvurularinda tercihlerine atanamadiklari takdirde Bakanlikça uygun görülen bir il’e de atanmalarini saglayacak bir düzenleme yapilmistir.

 

ü  Yarisma sinavinin geçerlik süresinin, duyurulan kadrolara yapilan atamalarin tamamlanmasiyla sona erecegi hükme baglanmistir.

 

 

ü  Müfettis yardimciligina atananlardan Kanuni süre içerisinde görevine baslamayanlarin atamasinin iptal edilecegi ve iptal edilen kadrolara o alanda basarili olan adaylar arasindan puan üstünlügüne göre atama yapilacagi yönünde düzenleme yapilmistir.

 

ü  Müfettis yardimcilarinin yetistirilme süresi önceki düzenlemedeki gibi üç yil olarak belirlenmistir. Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte, müfettis yardimcilarinin yetistirilme programi hizmet içi egitim ile bu egitim ile bu egitimden basarili olanlarin katilacagi görev basinda yetistirme olmak üzere iki asama iken yeni düzenlemeyle müfettis yardimcilarinin üç yillik yetistirilme programi; hazirlayici egitim, görev basinda yetistirme egitimi ve teorik egitim olmak üzere üç bölüme ayrilmistir.

 

ü Yüksek ögrenimleri bakimindan herhangi bir ayrima gidilmeksizin tüm Müfettis yardimcilarinin teorik egitiminin 120 saatten az olamayacagi hükme baglanmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte 2 yildan önce yetkili kilinamayan egitim müfettis yardimcilarinin alti aydan sonraki bir sürede yetkili kilinabilmesi imkâni saglanmistir.

 

ü  Yeni düzenlemeyle öncesi gibi iller yine bes hizmet bölgesine ayrilarak egitim müfettislerine, birinci hizmet bölgesinde 5 yil, ikinci hizmet bölgesinde 5 yil, üçüncü hizmet bölgesinde 5 yil, dördüncü hizmet bölgesinde 4 yil ve besinci hizmet bölgesinde 3 yil çalisma zorunlulugu getirilmis, bu sürelerin hesabinda ise egitim müfettis yardimciliginda ve egitim müfettisliginde geçen sürelerin dikkate alinacagi öngörülmüstür.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte müfettis olmadan önceki Devlet Memurlugunda (ögretmenlikte) geçen sürelerin bölge hizmetinin hesaplanmasinda dikkate alinmasi yönündeki uygulama kaldirilarak yalniz müfettis ve müfettis yardimcisi olarak geçen sürelerin bölge hizmetinin hesaplanmasinda dikkate alinacagi hükme baglanmistir. Ancak asker ögretmenlikte geçen süreler dâhil, Devlet memuru olarak çalisilan süreler hizmet puani hesabinda dikkate alinacagi ve hizmet puani hesaplanirken Devlet memurlugu, müfettis ve müfettis yardimciliginda geçen hizmetler bakimindan bu Yönetmelikte o il için öngörülen hizmet puani esas alinacagi yönünde düzenleme yapilmistir. Söz konusu bu düzenlemeyle birlikte mevcut egitim müfettisleri ve egitim müfettis yardimcilarinin asker ögretmenlikte (askerlik hizmetini temel askerlik egitiminden sonra Bakanliga bagli egitim kurumlarinda ögretmen olarak geçirilen süreler) geçen hizmet sürelerinin hizmet puani hesaplanmasinda dikkate alinacaktir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelik ekindeki Ilkögretim Müfettislerinin Hizmet Bölgelerini ve Bu Bölgelere Dahil Illeri Gösterir Çizelge (EK-4) ve Illerin Puanlarini Gösterir Çizelge (EK-5) yeni Yönetmelikte Hizmet Bölgeleri, Bölgelere Dahil Iller ve Puan Degerleri (EK-4) alarak yeniden düzenlenerek Bölge illeri ve bu illerin puan degerleri yeniden belirlenmistir. Buna göre;

 

Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte, 2. Bölge illeri arasinda yer alan Antalya, Eskisehir, Kayseri, Manisa, Mugla ve Sakarya illeri 1 Bölge illeri, 3. Bölge illeri arasinda yer alan; Afyonkarahisar, Bilecik, Bolu, Burdur, Nevsehir, Nigde, Samsun ve Trabzon illeri 2. Bölge illeri, 4. Bölge illeri arasinda yer alan Kastamonu, Malatya, Sinop ve Yozgat illeri 3. Bölge illeri, 5. Bölge illerinden Bayburt, Gümüshane ve Van illeri ise 4. Bölge illeri olarak yeniden düzenlenmistir.

 

ü  Önceki Yönetmelikte en düsük puan 11, en yüksek puan degeri 20 olarak belirlenmisken, yeni Yönetmelikteki Illerin Puanlarini Gösterir Çizelge (EK-5)’de en düsük puanli iller 12 puan ile Ankara ve Izmir olurken, 32 puan ile en yüksek puan degerine sahip il Hakkari olacak sekilde belirlenerek bir düzenleme yapilmistir.

 

ü  Hizmet puani hesabinda görev yeri degisikliklerinde mehil müddetinde geçen sürelerin eski görev yerinde geçmis gibi degerlendirilecegi yönünde düzenleme yapilmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte yer alan, daha önce birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü hizmet bölgelerinde görevli olan müfettislerden besinci hizmet bölgesine dâhil illerden birine kendi istegiyle atananlarin atandiklari ilden istege bagli yer degistirme döneminde yer degistirme basvurusunda bulunanlarin puanlarina bir defaya mahsus olmak üzere on puan ilave edilmesi uygulamasi yürürlükten kaldirilmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte müfettislerin görevli bulunduklari ilin dahil oldugu hizmet bölgesinin disindaki hizmet bölgelerinde, bir yildan az olan zorunlu çalisma süreleri tamamlanmis sayilmaktayken bu Yönetmelikte bu hükme yer verilmemistir.

 

ü  Müfettislerin ülke genelinde dengeli dagiliminin saglanabilmesi bakimindan, yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte birinci ve ikinci hizmet bölgelerinde 90, üçüncü hizmet bölgesinde 80, dördüncü ve besinci hizmet bölgelerinde 70 ögretmene bir müfettis görevlendirilecegi yönündeki düzenleme, 250 personele bir müfettis olacak sekilde her yil atama ve yer degistirme dönemi öncesinde makam onayi ile belirlenecegi belirtilmistir.  

 

ü  Müfettislerin, ayni ilde kesintisiz çalisma süreleri sekiz yildan fazla olamayacagi hüküm altina alinmak suretiyle bulundugu ilde 8 yil kesintisiz görev yapan müfettislere (teftis gruplarinda görevli, grup baskanlari, baskan yardimcisi ve baskanlar) zorunlu yer degistirme uygulamasi getirilmistir.

 

ü  Ayliksiz izinli olanlar ile seçimler nedeniyle görevlerinden istifa edenlerden, eski görevlerine geri dönenler bakimindan 8 yillik sürenin hesabinda ayliksiz izine ayrilmadan ya da istifa etmeden önce o ilde göreve baslamis olduklari tarih esas alinarak hesaplanacagi hüküm altina alinmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte de oldugu gibi, egitim müfettislerinin saglik durumu ve ögrenim özrüne bagli olarak yer degistirmelerine imkân saglanmistir. Bu kapsamda yapilacak yer degistirmeler, süre sarti aranmadan Bakanlikça belirlenecek takvim çerçevesinde yapilabilecektir.

 

ü  Egitim müfettislerinin es durumu özrüne bagli olarak yer degistirmelerine imkan saglanarak bu yer degistirmelerin Agustos ayi içinde tamamlanacagi hüküm altina alinmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte de oldugu gibi, bulundugu ilde 1 Eylül tarihi itibariyle iki yilini tamamlamis olan egitim müfettisi ve müfettis yardimcilarina ayni hizmet bölgesindeki diger illere istege bagli yer degistirme suretiyle atanmalarina imkân saglanmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte de yer alan, esleri veya çocuklari sehit ya da malul gazi olan müfettis ve müfettis yardimcilarina, olayin meydana geldigi tarihten itibaren 6 ay içinde yer degistirme isteginde bulunmalarina imkân saglanmistir.

 

ü  Yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte de yer alan müfettislerin, kendisi veya esinin nüfusa kayitli olduklari, dogduklari veya en az on bes yil süreyle devamli olarak oturduklari ilde baskan olarak görevlendirilemeyecekleri genel sarti bu Yönetmelikte yer almamistir. Bu durumda olan müfettislerin diger sartlari tasiyor olmalari kaydiyla Valiliklerce Personel Genel Müdürlügüne teklif edilebilmesi saglanmistir.

 

ü  Egitim müfettisleri baskanliklarinin olusumu ve görevleri, baskan ve baskan yardimcilarinin, grup baskanlarinin, inceleme degerlendirme komisyonu üyelerinin ve müfettislerin görev, yetki ve sorumluluklari her biri ayri ayri maddeler halinde yeniden düzenlenmistir.

 

ü  Daha önce sik sik tartisma konusu olana Müfettis ve Müfettis Yardimcilarinin Görev Alanlari, Yetkileri ve Görev Emirleri bu Yönetmelikle yeniden belirlenmistir.

 

ü  Teftis bölgeleri,  teftis gruplari ve teftis grup baskanlarinin ne sekilde belirlenecegi hüküm altina alinmistir. Yapilan yeni düzenlemeyle gruptaki görevli müfettis ve müfettis yardimcilarinin grup baskanligi için grupta görevli müfettisler arasindan iki adayi seçimle belirleyerek baskana sunmalari, bu adaylardan birinin baskanin önerisi, il millî egitim müdürünün onayi ile bir yilligina grup baskani olarak görevlendirilmesi öngörülmüstür.

 

ü  Bu Yönetmelikle Egitim Müfettisleri Baskanlari Toplantisi yapilmasi yönünde yeni bir uygulama getirilerek yillik faaliyet programlari çerçevesinde yürütülen rehberlik, teftis, denetim, is basinda yetistirme, degerlendirme, arastirma, inceleme, sorusturma gibi hizmetlerin yürütülmesinde karsilasilan sorunlari görüserek çözüm önerileri gelistirmek, görüs alisverisinde bulunmak, uygulamaya yönelik hizmet standartlari olusturmak amaciyla yilda en az bir defa “Egitim Müfettisleri Baskanlari Toplantisi” yapilmasi öngörülmüstür.

 

ü  Müfettis ve müfettis yardimcilarinin harcirah dâhil her türlü mali konularina iliskin is ve islemleri, yürürlükten kaldirilan Yönetmelikte Ilkögretim Genel Müdürlügünce yürütülmekteyken, bu Yönetmelikle Idari ve Mali Isler Dairesi Baskanligi ve Strateji Gelistirme Baskanligi koordinesiyle yürütülecegi ve mali konulardaki her türlü tereddüt giderme, görüs olusturma ve açiklama yapma yetkisinin bu birimlere ait oldugu hüküm altina alinmistir.

 

ü  Müfettis ve müfettis atama ve yer degistirme islemlerinin Personel Genel Müdürlügünce yürütülmesi, hizmet içi egitim faaliyetlerine iliskin islemlerin Personel Genel Müdürlügü ile Hizmetiçi Egitim Dairesi Baskanliginca yürütülmesi, müfettislerin rehberlik ve teftislerine yönelik esaslari belirleyen yönergenin ise Ilkögretim Genel Müdürlügü yetkisinde çikarilmasi yönünde düzenlenmistir.

 

ü  Yapilan yeni düzenlemeyle bulundugu hizmet bölgesinde çalisilmasi gereken süreyi tamamlayanlarin, bölge hizmetini yapmadiklari diger hizmet bölgelerindeki illerin tamamini tercih ederek puan üstünlügü esasina göre atanmalari saglanmistir.

 

ü  Egitim müfettislerinden bölge hizmetini tamamlamamis olanlar, eksik kalan bölge hizmetlerini yürürlükten kaldirilan Yönetmelik hükümlerine göre tamamlayacaklardir.

 

ü  Görevde bulunan egitim müfettislerinin hizmet puanlari hesaplanirken, bu Yönetmeligin yayimlandigi tarihten önceki hizmet süreleri eski Yönetmelik hükümlerine göre, bu Yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten sonraki hizmet süreleri ise bu Yönetmelik hükümlerine göre hesaplanacaktir.

 

ü  Halen egitim müfettisleri baskani, baskan yardimcisi, grup baskani, inceleme degerlendirme komisyon üyeleri seçildikleri tarihte yürürlükteki mevzuatla belirlenen süre kadar görevlerine devam edebileceklerdir.

 

ü  Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldirilan Yönetmelik hükümlerine göre görev yaptigi ilin dâhil oldugu bölgede çalisilmasi gereken süreyi tamamlamis olan müfettis ve müfettis yardimcilarinin görev yerleri bulundugu ilde müfettis unvaniyla ilgili yilin 1 Eylül tarihi itibariyle iki yil çalismis olma sarti aranmadan bu Yönetmelik hükümlerine göre görev yapmadiklari hizmet bölgelerindeki illerden biri olacak sekilde degistirilmesine imkan saglanmistir.

 

ü  Herhangi bir hak kaybina neden olmamak amaciyla, bu Yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihte görevde bulunan müfettis yardimcilarinin hizmet içi egitimleri ve yeterlik sinavi bu Yönetmelikle yürürlükten kaldirilan Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandirilacagi hükmü getirilmistir.

 

 Millî Egitim Bakanligi Egitim Müfettisleri Baskanliklari Yönetmeligi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen