Haber
2012-06-29 07:31:20
Milli Egitim Bakanligi’nda Önemli Toplanti

Milli Egitim Bakanligi’nda yapilan toplantiya sendikamizi temsilen Genel Sekreter Ahmet Özer ile birlikte Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Ramazan Çakirci katildilar. Toplantida, ögretmen atama ve yer degistirme, tasra teskilati yöneticilerinin atama ve yer degistirmesi, egitim kurumu yöneticilerinin atama ve yer degistirmesi, Milli Egitim Bakanligi’nda çalisan ögretmenler disindaki diger çalisanlarin atama, yer degistirme ve görevde yükselme unvan degisikligi ile ilgili konularda görüsmeler yapildi.

Toplantida söz alan Genel Sekreterimiz Ahmet Özer, “Özür atamalari geçen yil Haziran, Temmuz ve Agustos’ta yapildigi için ögretmenler 5 Eylül’de göreve basladi. 31 Agustos itibariyla baslayamamasi nedeniyle es durumu yer degistirmelerinde magduriyet yasayacaklarindan dolayi 30 Eylül tarihi esas alinmalidir. Ögrenim durumunun da bunlarla birlikte yapilmasini talep ediyoruz. Istege bagli il içi ve il disi yer degistirmelerin, es, saglik, egitim, olaganüstü duruma bagli yer degisikligi ve can güvenligine bagli yer degisikligi takviminin hemen açiklanmasini istiyoruz” dedi.

Özer, zorunlu hizmet bölgelerinde ögretmen istihdaminda yasanan güçlügün önüne geçmek için söz konusu bölgelerde çalisanlara ek tazminat verilmesi gerektigini söyledi.

4+4+4 yeni egitim sisteminin düzenlemesinde 5. sinif ögretmenlerinden sinif düsmeyecek durumda olabilecekler için Bakan’in da daha önce söyledigi 5. sinifta degerlendirme konusunun yeniden gündeme alinmasini isteyen Özer, “Bu yil ihtiyaç olacak olan brans ögretmenini ücretli temin etmek yerine sistem oturana kadar mevcut ögretmenler degerlendirilmelidir. Brans degisikliginde kontenjanlar genis tutulmali ve bransa geçmek isteyenlere sonuna kadar firsat taninmalidir” seklinde konustu.

Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Ramazan Çakirci ise, ögretmen atama ve yer degistirme yönetmeliginin bu kadar gecikmemesi gerektigini ifade ederek, söyle konustu: “Van depreminde magduriyet yasayan ögretmenlere olaganüstü durumlara bagli yer degisikligi hakki verilmesi gerekirken, verilmemistir. 652 sayili KHK’dan önce KPSS puani sözlesmeli iken kadroya atanan ögretmenlerin çalistiklari illerde geçirdikleri süre dikkate alinmalidir. Bu ögretmenlerimizin bir kismi 5 yildan fazla bir ilde çalismis olmalarina ragmen iller arasi yer degisikliginde bulunamamaktadir.”

Çakirci, il içi ve il disi yer degisikligi için takvimin ögretmenler tatile çikmadan açiklanmasi gerektigini vurgulayarak, “Daha neyi bekliyoruz, anlamakta güçlük çekiyoruz. Diger yandan Bakanlik ögretmen rotasyonunu gündeminden artik düsürmelidir. Bu konunun Bakanligin gündeminden düstügünü biliyoruz. Ama tüm yöneticilerin rotasyonu 8 yil olmalidir. Buna il ve ilçe milli egitim müdürleri ile sube müdürleri de dâhil edilmelidir. Anadolu ve fen liselerine ögretmen seçimi için yapilan sinavin geregi acilen yapilmalidir. Diger ögretmenler de, sinava girmis olsun olmasin, magdur edilmeden kendi okullarinda çalisabilmelidir” diye konustu.

Tasra teskilati yöneticilerinin atama ve yer degistirme yönetmeligine yardimci hizmetler, genel idari hizmetleri ve teknik hizmetler sinifi çalisanlarinin da dâhil edilmesi gerektigini dile getiren Çakirci, “Ancak bu kadrolarda çalisanlara rotasyon uygulanmamalidir. Hizmetli ve memurlar için görevde yükselme ve unvan degisikligi hemen yapilmali, sube müdürlügü için sinav açilmali ve egitime alinacaklar Ek-1 Degerlendirme Formu ile degil, ön sinavla belirlenmelidir” ifadelerini kullandi.

Milli Egitim Bakanligi’nda yetkili sendika olarak katildigimiz toplantida diger sendikalarin da mutabik kaldigi ortak teklifler su sekilde olusmustur:

 

Sendikalarin Yönetmeliklerle Ilgili Ortak Görüsleri

Ögretmenler önlerini görmek istiyor il içi iller arasi takvimini bir an önce açiklanmalidir.

Egitim çalisanlarin atama ve yer degistirme yönetmeliginin bir an önce hazirlanmasi (ögretmenler disinda)

Özür gurubunda hizmet süresinde 30 eylül tarihi baz alinmali

Ögretmenlerin rotasyonuna bütün sendikalarimiz karsi çikmislardir.

Özür grubu atamalarinda il ve ilçe emri mutlaka olmali

Zorunlu bölgeleri tesvik etmek için mutlak suretle ek tazminat getirilmeli (bütün kadrolari kapsamali)

KPSS ile atanan ögretmenlerin 632’deki sartlara esit hale getirilmesi

Anadolu liseleri için yapilan sinavin sonucuna göre mutlak atama yapilmali bundan sonra dönüstürmeler bittikten sonra atamalarin yapilmamasi, sinava giren ögretmenlerinde magdur edilmemesi.

Norm fazlasi ögretmenlerin yan branslarinda derse girmesi ve brans degisikligi yapilmasi sinif norm fazlasi ögretmenlerinin bulunduklari kurumda istihdam edilmesi

Emekli olan memur hizmetli yerine yine memur ve hizmetli alinmasi

Milli egitim bakanligi çalisanlari egitim fakültesini bitirip ögretmen atama sartlarini tasimasi halinde KPSS olmadan atanmasi

Bundan sonra açiktan atamalarda belli bir yil kriterinin olmasi gerektigi açiklandi

Il ve ilçe yöneticilerinin rotasyon olsun fikri sendikalar tarafinda benimsendi 8 yil ( Türk egitim sen disindaki sendikalar)

Performans kriterlerinin ölçülebilir ve objektif olmasi gerektigi üzerinde siddetle duruldu.

Müdür basyardimciliginin kalmasi gerektigi benimsendi.

Okul müdür ve müdür yardimcilari için sinavin yapilmasi gerektigi benimsendi mülakat benimsenmedi

Okul tiplerinin 2’ye indirilmesi gerektigi benimsendi kriterlerinde yeniden belirlenmesi gerektigi vurgulandi.

Kurucu müdürlerin ve yönetici görevlendirmelerinin belli kriterlere baglanmasi benimsendi.

Teç Sen Sendikasi memurlarinda gerekli sartlara haiz oldugunda müdür ve müdür yardimcisi olarak atanmasi önündeki engellerin kaldirilmasini talep etti.

Müdürlük için 3 yil müdür yardimciligi benimsendi

Okul yöneticilerinin bir okula atanabilmesi için maas karsiligi dersin olmasi yeterli olmali ( 7ç maddesi kaldirilmali)

Özür grubu atamalarinin tüm özür gruplarini içerecek sekilde yilda 2 kez yapilmasi benimsendi.

Unvan degisikligi, görevde yükselme ve sube müdürlügü sinavinin bir önce yapilmasi gerektigi söylendi.

Sube Müdürlügüne atamada önce sinav sonra egitim yapilmali. 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen