Haber
2012-03-30 07:30:08
Milli Egitim Uzmanligi Yönetmeligi Yayimlandi Milli Egitim Uzmanligi Için Aranan Sartlar Neler?

Milli Egitim Uzmanligi Yönetmeligi, 30/03/2012 tarihli ve 28249 sayili Resmî Gazete’de yayimlanmistir. Yönetmelikle 652 sayili KHK ile getirilen kariyer mesleklerinden ‘milli egitim uzmanligi’nin meslege alinma, atama, görev ve sorumluluklariyla çalisma usul ve esaslari belirlenmistir.

Buna göre, meslege, özel yarisma sinaviyla girmek mümkündür. Sinava girebilmek için, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 48. maddesinin birinci fikrasinin (A) bendinde yer alan genel sartlari tasimak; son basvuru tarihi itibariyle geçerlik süresi dolmamis KPSS’den, yarisma sinavi duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgarî puani almis olmak; en az dört yillik lisans egitimi veren egitim, fen-edebiyat, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, isletme fakülteleri ile Bakanligin hizmet birimlerinin görev alanina giren ve yarisma sinavi duyurusu ile sinav kilavuzunda belirtilen bölümlerden ya da bunlara denkligi Yüksekögretim Kurulu tarafindan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdisindaki yüksekögretim kurumlarindan mezun olmak ve sinav tarihi itibariyle otuz bes yasini doldurmamis olmak sartlari aranmaktadir.

Yarisma sinavi, Bakanligin tercihine göre yazili ve sözlü sinav seklinde iki asamali olabilecegi gibi, sadece sözlü sinav seklinde de olabilecektir. Sözlü sinav ile ilgili herhangi bir kayit sisteminin kullanilmayacagi da yönetmelikte hususen düzenlenmistir.

Meslege, uzman yardimciligi kadrosunda baslanacak olup en az üç yil süreli uzman yardimciligini müteakip uzmanlik tezinin kabulü ve akabinde yeterlik sinavinda basarili olunmasi halinde milli egitim uzmani kadrolarina atama yapilabilecektir. Ancak atama için, uzmanlik tezi ve yeterlik sinavinda basarinin yaninda Kamu Personeli Yabanci Dil Bilgisi Seviye Tespit Sinavi’ndan asgarî (C) düzeyinde veya dil yeterligi bakimindan buna denkligi kabul edilen ve uluslararasi geçerliligi bulunan baska bir belgeye uzman yardimciligi süresi içerisinde veya yeterlik sinavindan itibaren en geç iki yil içinde sahip olmak sarti da aranmaktadir.

Uzman yardimcilarindan, verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazirladiklari tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci yeterlik sinavinda da basari gösteremeyen veya sinav hakkini kullanmayanlar ile süresi içinde yabanci dil yeterligi sartini yerine getirmeyenler, Bakanlik bünyesindeki durumlarina uygun memur kadrolarina atanabileceklerdir.

Yönetmelikte, uzman ve uzman yardimcilarinin görev ve sorumluluklari; Bakanligin görev alanina iliskin olarak politika, strateji ve hedeflerin tespiti maksadiyla arastirma ve incelemeler yapmak; uluslararasi kurum ve kuruluslar nezdinde yapilacak ve Bakanlikça uygun görülecek toplanti ve çalismalara katilmak; egitim sistemleri ve uygulamalari konusunda çalismalarda bulunmak, yeni stratejiler gelistirmek, Bakanligin hizmet kapasite ve kalitesinin artirilmasina yönelik çalismalar yapmak, hazirlanmakta olan çalismalara katilmak, egitim sistemleri ve uygulamalari konusunda ulusal ve uluslararasi çalismalari takip etmek ve Türkiye’de uygulanabilir metotlar üzerinde çalismalarda bulunmak ve verilen görevleri mevzuat hükümleri çerçevesinde yerine getirmek seklinde sayilmistir.

Uzman unvanini kazandiktan sonra Bakanliktaki görevlerinden çesitli sebeplerle ayrilanlardan yeniden atanmak isteyenler, bos kadro bulunmak ve mevzuatinda öngörülen sartlari tasimak kaydiyla uzmanliga yeniden atanabilecektir.

Yönetmelik metni için tiklayiniz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen