Haber
2012-01-24 06:29:23
Milli Güvenlik Dersi Tarih Oluyor

Egitimde militarizmin izlerinin silinmesi yolunda önemli bir adim atildi. Katsayi ayibinin ortadan kaldirilmasiyla baslayan süreçte egitimde normallesmeye katkida bulunacak bir gelisme daha yasandi.

Milli Güvenlik Bilgisi Dersi’nin kaldirilmasi, bunun olmamasi halinde, dersin subaylar yerine brans ögretmenleri tarafindan verilmesi yönünde verdigimiz mücadele, Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in AK Parti Grup Toplantisi’nda, “Milli Egitim müfredatini çagin gereklerine, bilimdeki ilerlemeye, demokrasideki gelismeye paralel bir seviyeye tasiyoruz. 1979 yilinda Bakanlar Kurulu karariyla yürürlüge konulan Milli Güvenlik Bilgisi Ögretimi Yönetmeligi’ni artik yürürlükten kaldiriyoruz. Avrupa Birligi ilerleme raporlarinda Türkiye’nin elestirilmesine neden olan, Milli Egitim suralarinda kaldirilmasi teklif edilen, özellikle de asker ögretmenler tarafindan verilmesi yadirganan bu dersin, bir kisim konulari 2012-2013 yilindan itibaren vatandaslik bilgisi ve benzeri derslerin içinde sivil ögretmenler tarafindan islenecektir” açiklamasiyla sonuca ulasmistir.

Egitimde vesayetin en önemli görüntülerinden biri olarak gördügümüz Milli Güvenlik Bilgisi Dersi’nin komutanlar tarafindan verilmesi konusunun tarihe karisacak olmasi, sivillesme ve demokratiklesme adina önemli bir adimdir.

Egitimin, pedagojik formasyon gerektiren bir meslek oldugunu, rahat-hazirol-dikkat komutlari siniflardan yükselirken, egitimin sivil oldugundan söz edilemeyecegini her platformda seslendirdik. “Komutanlar, okullarda degil, asil görev yerleri olan kisla ve cephede islerini yapmalidir. Atamasi yapilmayan tarih ögretmenleri bosta gezerken, içerigini en iyi tarihçilerin bildigi dersin komutanlar tarafindan doldurulmasini anlamak mümkün degildir. Okullarimiz vesayetin degil, bilimsel çalismanin, özgür düsüncenin ve sivil reflekslerin yerleri olmalidir” dedik ve egitim ortamlarinin demokratiklesmesi, egitim programlarinin vesayeti mesrulastiran ögretilerden arindirilmasi konusunda genis toplum kesimlerinin ortak talebini Egitim-Bir-Sen olarak dile getirdik ve talebimiz yerine gelinceye kadar da dile getirmeye devam edecegimizi deklare ettik.

18. Milli Egitim Surasi’nda da, bu konudaki kararliligimizi ortaya koyarak, demokratiklesme yolunda önemli adimlar atan Türkiye’nin, egitimde vesayetin izlerini tasiyan uygulamalardan kurtulmasi gerektigini ifade ettik.

Sura’nin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, egitimin bilimsel ve pedagojik yapisina uygun olarak gelistirilmesi gerektigini kaydederek, Milli Güvenlik Bilgisi Dersi’ne askerlerin girmesini elestirmis ve “Trafik dersine trafik polisinin, saglik dersine doktorun gelmesinin gerekmedigi gibi, askerin de bu derse girmesi gerekmez. Garnizon komutanlari bu derse giriyor diye sinifta iki asker bekliyor. Okulda böyle görüntüye gerek yok. Bunlar egitimin bilimsel ve pedagojik formatina uygun degildir. Milli Güvenlik Bilgisi Dersi’nin, tarih ve vatandaslik bilgisi dersi ile birlestirilerek verilip verilemeyecegi ya da tek basina bir ders olarak mi verilebilirligi tartisilmalidir. Müstakil ders olacak denilirse, pedagojik formasyon almis egitim fakültelerinde yetisen ögretmenlerin görev almasi gerekir” diyerek, bu konudaki tavrimizi bir kez daha ortaya koymustu.

Bu dersin, 2012-2013 yilindan itibaren vatandaslik bilgisi ve benzeri derslerin içinde sivil ögretmenler tarafindan verilecek olmasi bizleri memnun etmistir.

Egitim-Bir-Sen olarak, egitimde vesayetin bütün izleri silininceye kadar mücadelemize devam edecegiz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen