Haber
2012-04-23 07:30:23
Milli Iradenin Istiklali TBMM’de, Istikbali Çocuklarimizdadir

23 Nisan 1920’de bütün toplumsal taraflarin katilimiyla Gazi Mustafa Kemal öncülügünde açilan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 92. yilini büyük bir cosku ve sevinçle kutluyoruz. 

Sikintili bir sürecin ardindan toplumun bütün renklerini barindirmayi esas alarak, 23 Nisan 1920’de Haci Bayram Camii'nde kilinan Cuma Namazindan sonra dualarla açilan Meclis; Istanbul'dan gelen 90'in üzerindeki mebusa ilave olarak, 125 devlet memuru, 53 asker, 53 din adami ve çesitli sayida tüccar, çiftçi ve hukukçudan olusan demokratik katilimla ise baslamayi seçmistir. Yeni bir baslangiç yapmanin heyecaninin kisa sürede fiiliyata dönüsmesinin ardindan 1921’de geçmisten günümüze Türkiye’nin en demokratik anayasasini ortaya çikaran meclis, egemenlik hakkini milli iradenin tecelligahi olan TBMM’ye vererek, “Egemenlik kayitsiz sartsiz milletindir” düsturunu benimsemistir.

Aradan geçen 92 yillik sürede egemenligi zaman zaman kendi uhdelerine almak isteyenler ortaya çikmistir. 27 Mayis, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Subat ve 27 Nisan tarihleri, 23 Nisan 1920’de yeni bir heyecanla yola çikanlarin ortaya koydugu iradeyi devre disi birakmak isteyenlerin girisimlerine sahne olan tarihlerdir.

Kisa süreli de olsa kesintiye ugrayan 1920 iradesi, milletin devreye girmesiyle yeniden rayina oturtulmus, fakat müdahaleler; ekonomik ve sosyal açidan millete agir faturalara mal olmus onlarca insanimiz hayatini kaybetmis ve toplum agir bedeller ödemistir.

Ülkenin seçimle isbasina gelmis Basbakan’ini bile ölüme göndermekten geri durmayan dikta anlayisi, her seferinde kaybetmesine ragmen pes etmemis, millete tuzak kurmayi marifet sayarak varligini ne yazik ki günümüze kadar tasimistir.

1920’de milletin birlik ve beraberliginin tesisini, istiklalinin ve istikbalinin teminini esas alan idealist duygularla faaliyetlerine baslayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulus iradesine sahip çikmayi ilke edinen Egitim-Bir-Sen, milli iradenin tecelligahi olan meclis’in disindaki kurum, kurulus ve güç odaklarinin millet iradesine ipotek koymasina her zaman siddetle karsi çikmistir.

Kurulus tarihimiz olan 1992’den sonra cereyan eden 28 Subat post modern darbenin ve 27 Nisan e-muhtira’nin karsisinda sesini yükseltmeyi seçen Egitim-Bir-Sen, milletin hissiyatini dile getirmeyi esas almistir. Demokratik parlamenter sistemi kesintiye ugratmanin bedelini hiçbir dönemde ödemeyen darbecilerin yargilanmasini temin eden 12 Eylül 2010 Anayasa degisikligi referandumunda ise elini tasin altina koyarak bütün teskilatlari ile ‘evet’ kampanyasi yürütmüstür.  

Millet iradesinin üstünlügünün muhafazasi için çocuklara armagan edilen 23 Nisan’in gelecege uzanmasinin yolu; 12 Eylülcülerin, 28 Subatçilarin ve 27 Nisan e-muhtiracilarin yargilanmasindan, darbeci, komitaci gelenegin yaptiklarinin bedelini ödemesinden geçmektedir. Periyodik olarak darbe yapmayi benimsemis, militarist anlayis ya en uygun firsati gözermis ya da kendi firsatini kendisi olusturmayi seçmistir. Bu nedenledir ki darbeye davetiye çikaran yasal bosluklar doldurulmalidir. 1921 Anayasasinin ruhunu yansitacak yeni Sivil Anayasa bu açidan son derece önemlidir. Geçmisin kirlerinden ve prangalarindan kurtulmamizi saglayacak demokratik anayasaya geçis bir an önce gerçeklestirilmelidir.  

Çocuklara armagan edilerek, gelecegin teminati olan çocuklarimizla birlikte gelecegi teminat altina alinmaya çalisilan millet iradesinin varliginin devami, demokratik bir egitim sistemi ile saglanabilecektir.  Söz konusu egitim sistemi darbeleri mesru görmeyen, darbecileri yüceltmeyen, sivil iradeyi önemseyen ve özümseten bir egitim sistemidir. 4+4+4 kesintili egitim sistemi kapsaminda hazirlanacak yeni müfredatta, zor sartlar altinda ama büyük bir heyecanla kurulan milli iradenin temsilcisi konumundaki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin temsil ettigi ruh çok iyi anlatilmalidir. Ulus devlet paradigmasinin prangalarindan kurtulan, ülke sinirlarini kireçle boyanmis beyaz taslardan ibaret görmeyen, medeniyet cografyasinin sorumlulugunu tasimayi esas alan yeni bir yaklasimla, lider ülkenin gelecek liderlerini yetistirecek egitim sistemi, hem gelecegimizin hem de çocuklarimizin teminati olacaktir.  

Bu duygu ve düsüncelerle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 92. Kurulus Yildönümünü ve basta çocuklarimiz olmak üzere bütün milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramini kutluyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen