Haber
2014-05-19 07:46:29
Milli Mücadele Ruhu Her Çağın İhtiyacıdır

Birinci Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı Devleti savaşı kaybetmiş, İngiltere, Fransa ve Rusya başta olmak üzere, itilaf devletleri Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde hak iddia etmiş, işgale başlamışlardı. 13 Kasım 1918’de Başkent İstanbul işgal edilmiş, şehir düşman askerlerince kuşatma altına alınmıştı. Durumun vahametini anlayan Sultan Vahdettin, Anadolu’da örgütlü bir hareketin başlaması için Mustafa Kemal başkanlığında bir heyet oluşturmuş, 15 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal ile Yıldız Sarayı’nda görüşmüş ve heyeti 16 Mayıs 1919’da yola çıkarmıştı. Heyet, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmış ve oradan bütün Anadolu’ya yayılacak olan kurtuluş meşalesini de ateşlemişti.

 

Kuzey Afrika, Filistin, Hicaz, Şam, Irak ve Anadolu’nun dört bir yanının düşman tarafından işgal edilmesi Kuva’yı Millîye’nin oluşturulmasını zorunlu kılmıştı. Bu minvalde Anadolu insanını harekete geçirmek ve örgütlemek için Amasya, Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenlenmiş ve Misak-ı Milli kararları alınmıştı. Ordusu dağıtılan, aç ve hastalıklarla pençeleşen, kadınları dul, çocukları ise yetim bırakılan bir halkın özgür kalma, müstemleke olmama mücadelesi, bir milletin Milli Mücadele Ruhu, yok oluşu yenmiştir.

 

Dünya Müslümanlarının emperyalist güçlerce sömürülmeye çalışıldığı, halkı dostumuz ve kardeşimiz olan devletlerin Batılı güçlerin saldırılarına maruz kaldığı şu dönemde Milli Mücadele Ruhu varoluş mücadelesi veren bütün toplumların ihtiyacıdır. Ümitsizliğe ve karamsarlığa kapılmadan özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin sadece Anadolu topraklarıyla sınırlı olmadığı bilincini sürdürmeli, tarihin bize yüklediği misyonu yerine getirmeli, gençlerimizi bu bilinçle yetiştirmeli, medeniyet paydaşı olduğumuz toplulukların haklı beklentilerine de layık olmalıyız.

 

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, Soma’da kaybettiğimiz madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize tekrar başsağlığı diliyoruz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen