Haber
2009-05-18 07:19:15
Milli Mücadele’ye Giden Yolda Atilan Ilk Adim: 19 Mayis

I.Dünya Savasi, Osmanli Imparatorlugu’nun neredeyse tüm topraklari, basta Ingiltere, Fransa ve Rusya olmak üzere düsman devletlerinin isgaliyle sonuçlanmisti. 1915’teki Çanakkale saldirisi püskürtülmüs, fakat 1916, 17 ve 18’de Erzurum, Bagdat, Sam, Kudüs ve Istanbul pes pese düsman isgali altina girince, tüm Islam Alemi yasa bogulmustu. Ve Islam cografyasi tarihinin en karanlik dönemi böyle baslamisti.

 

Baskentimiz Istanbul isgal edilerek, devlet binalarimiz ve Padisah basta olmak üzere devlet adamlarimiz düsman askerlerince kusatma altina alininca, Anadolu’da yeni bir ordu toplama ve yeni bir meclis kurma göreviyle bir heyet olusturulmasina karar verildi. Mustafa Kemal baskanligindaki 22 kisilik heyetin Samsun üzerinden Amasya’ya gönderilmesi için iste böyle bir ortamda Ingiliz isgal yönetiminden vize almak gerekiyordu. Vizeler alindi ve heyet 15 Mayis’ta Yildiz Sarayi’nda Padisahla son kez görüsüp 16 Mayis’ta yola çikti.

 

Heyetimizi tasiyan Bandirma Gemisi, Samsun’a varmak üzere 16 Mayis’ta yola çiktigi gün, Ingiltere destegindeki Yunan birlikleri de Izmir’e girmislerdi.

 

Kuzey Afrika’daki bütün topraklarimizla, bütün Filistin ve Hicaz, Sam ve Irak vilayetlerimiz, Hind Islam cografyasi, bütün Türkistan, Kafkasya ve Balkanlar’dan sonra anayurdumuz olan Anadolu da dört yandan düsman tarafindan isgal edilmeye baslanmisti.

 

Bu sartlar altinda Kuvva’yi Milliye’nin olusturulmasi ve Istanbul’la birlikte Anadolu’nun kurtarilmasi mücadelesi baslatildi. Bu bir “Millî Mücadele” idi ve süphesiz tüm topraklarimizin kurtarilmasi hedefleniyordu. Ancak o günkü sartlarda hedefin Anadolu ve Trakya ile sinirlandirilmasi kaçinilmazdi.

 

Ordusu dagitilmis, halki aç ve hastaliklarla bogusan, kadinlari dul, çocuklari yetim bir halk, özgür kalma, müstemleke olmama mücadelesini iste bu sartlarda kazandi.

 

19 Mayis, Milli Mücadele’ye giden yolda atilan ilk adimdir. Ümitsizlige ve karamsarliga kapilmadan özgürlügümüz ve bagimsizligimiz için kanimizin son damlasina kadar mücadeleye hazir oldugumuzu dosta düsmana her vesileyle haykirmamiz gerekiyor. 19 Mayis’in asil anlami da budur.

 

Bu vesileyle 19 Mayis Gençlik ve Spor Bayrami’ni kutluyoruz.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen