Haber
2012-11-03 06:32:45
Moritanya Ulusal Sendikalar Konfederasyonu’ndan Ziyaret

Moritanya Ulusal Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Muhammed Ahmed Salek, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’yu ziyaret etti. Memur-Sen’in faaliyetlerini yakından takip ettiklerin ifade eden Salek, Memur-Sen ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Moritanya heyetini karşılamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Türkiye’deki sendikal faaliyetlerin yanı sıra Memur-Sen hakkında konuklara bilgi verdi. Gündoğdu, 650 bin üyeyle diğer konfederasyonları geride bıraktıklarını söyledi.

Türkiye’nin son yıllarda Müslüman ülkelerle iyi ilişkiler kurduğunu belirten Gündoğdu, bu gelişmenin ülkelerin sivil toplum kuruluşlarına da yansıması gerektiğini vurguladı. Osmanlı mirasının sahipleri olmaktan gurur duyduklarını anlatan Gündoğdu, şöyle devam etti: “Müslüman ülkelerdeki kardeşlerimizin sivil uyanışlarını görüyoruz. Mısır bunun örneklerinden birisi. Halk ayağa kalktı ve firavun gitti. Halkların ayağa kalkması halinde firavunlar yönetimden uzaklaşacak ve Musalar başa geçecektir.”

Memur-Sen’in Müslüman ülkelerin yanı sıra insanlık dramının yaşandığı bölgelerde her zaman varlık gösterdiğini belirten Gündoğdu, “Genel Sekreterim ve Genel Basın Yayın Sekreterim şu anda Arakan’dalar. 200 kişilik bir yetimhane yaptırıyoruz. Bu yurtta kalacak öğrencilerin eğitim masraflarını üstlendik. Üniversite çağına geldiklerinde de, onların Türkiye’de üniversite eğitimi almalarını sağlayacağız” dedi.

 

Batı Demokraside Sınıfta Kaldı

Konukların hatırlatması üzerine Memur-Sen’in neden ITUC ve ETUC’a üye olmadığını açıklayan Gündoğdu, bunu çok fazla dikkate almadıklarını söyledi. Gündoğdu, şunları kaydetti: “ITUC veya ETUC’un üyeliğimizi kabul etmemesi umurumuzda değil. Ancak ‘kılavuzu karga olanın’ meselesi söz konusudur. İçki masalarında beraber oldukları konfederasyonları üye yapıyorlar ancak bizi üye yapmıyorlar, önemli değil. Türkiye’de bir demokrasi mücadelesi veriliyor. Bir tarafta derin devletle mücadele eden hukuk devleti diğer tarafta terörü destekleyen sendikalar var. Bunlar ETUC ve ITUC üyeliğine kabul ediliyor ancak bizim başvurumuz reddediliyor.”

Yeni yasaya göre uluslararası konfederasyon kurabileceklerini anlatan Gündoğdu, bu alanda projeler geliştireceklerini ifade etti.

Batının demokrasi konusunda sınıfta kaldığını söyleyen Gündoğdu, “Cahiliye toplumu helvadan put yapıyor, acıkınca da yiyordu. Avrupa’nın anlayışı da buna benziyor. Son yaşanan gelişmelerden anlaşılacağı üzere, Batı’nın İslam’a ve Müslümanlara bakışının şaşı olduğu ortaya çıktı. AB’ye girmek, ITUC’a, ETUC’a üyelik mücadelesi yerine onların teknolojilerinden yararlanarak onların hayal bile edemeyeceği insanlık kardeşliği için çalışmak gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Moritanyalı konukların, işbirliği yapmak istedikleri yönündeki talebine cevap veren Gündoğdu, ilk etapta Moritanya’daki Osmanlı eserlerinin onarımı konusunda girişimde bulunmak istediklerini belirtti. Konuklardan, bu konuda ayrıntılı bir rapor isteyen Gündoğdu, kendilerinin talep etmesi halinde her türlü yardıma hazır olduklarını sözlerine ekledi.

 

Memur-Sen ile İşbirliği Yapmak İstiyoruz

21-22 Ekim’de düzenlenen bir konferansa katılmak üzere Türkiye’ye  geldiklerini ifade eden Muhammed Salek, Memur-Sen’le işbirliği yapmak istediklerini açıkladı. Moritanya’daki sendikaların faaliyetleri hakkında bilgi veren Salek, ülkelerinde işçi ve memurların aynı çatı altında örgütlendiklerini belirtti. Moritanya’da kamu sektöründe 45 bin kişinin çalıştığını, bunların sadece yüzde 30’unun sendika üyesi olduğunu anlatan Salek, özel sektör çalışanları ile birlikte yaklaşık 30 bin üyelerinin olduğunu dile getirdi. Genç bir nüfusa sahip Moritanya’da işsizlik oranın yüksek olduğunu ifade eden Salek, kayıtlı çalışan sayısının 100 bin, kayıt dışı çalışan sayısının ise 200 bin civarında olduğunu aktardı. Moritanya’nın yoksul bir ülke olduğunu hatırlatan Salek, ülkenin zengin yeraltı kaynaklarının batılı şirketler tarafından işletilmesi nedeniyle halka ekonomik açıdan geri bildirim olmadığını kaydetti.

 

İslam Ülkelerinin Gelişmesi İçin Türkiye’ye İhtiyaç Var

Türkiye’nin Suriye politikasını desteklediklerini açıklayan Salek, “Türkiye bu konuda tarihi bir sorumluluk üstlendi. Esed, kendi halkını öldürüyor. Birilerinin buna dur demesi gerekiyordu” diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken büyük bir sorumluluk aldığını, şimdi de bu sorumluluğun Türkiye’ye geçtiğini vurgulayan Salek, İslam ülkelerinin ekonomik ve sosyal olarak gelişmesi için Türkiye’nin önderliğine ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.  “Bölge ülkelerinin gelişebilmesi için Türkiye’nin yardımına ihtiyaç var” diyen Salek, bu nedenle sürekli Türkiye’yi takip ettiklerini söyledi. İşbirliği anlaşmaları nedeniyle birçok ülkeden mesleki eğitim yardımı aldıklarını anlatan Salek, aynı girişimleri Türkiye’den de beklediklerini ifade etti.

Memur-Sen’in ITUC’a üyelik başvurusunun kabul edilmemesine anlam veremediğini de belirten Salek, Memur-Sen’in ITUC’a kabul edilmesi gerektiğini, aksi bir durumun anlamsız olacağını vurguladı.

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, görüşmenin sonunda konuklara tablo hediye etti. 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen