Haber
2012-02-17 06:29:34
Müstesar Zararsiz’a Sorunlarin Çözümüne Iliskin Görüs ve Önerilerimizi Ilettik

Genel Sekreterimiz Ahmet özer, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Ali Yalçin ve Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Ramazan Çakirci ile birlikte Milli Egitim Bakanligi Müstesari Emin Zararsiz ile görüserek, egitim çalisanlarinin sorunlarini ve bunlara iliskin görüs ve çözüm önerilerimizi iletti. Burada konusan Ahmet Özer, “Sorunlarin bilinirliginin ve farkindaliginin saglanmasina yönelik görüs ve önerilerimizin dikkate alinarak, bunlara çözüm getirilmesi yönünde çalismalarin yürütüldügüne iliskin inancimiz bakidir” dedi.

Özer, görüsmede Zararsiz’a, egitim çalisanlarinin ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarindan olusan bir rapor da sundu. Rapordan bazi satirbaslari su sekilde:

 

Görevde Yükselme Sinavi

Millî Egitim Bakanligi Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Degisikligi Yönetmeligi’nin 9. maddesinin üçüncü fikrasinda yer alan, “Her unvanli kadro için görevde yükselme egitimi ile unvan degisikligi sinavi duyurusu iki yilda bir yapilir” hükmü geregi görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavinin her iki yilda bir duyurulmasi saglanmalidir. Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geçen yil unvan degisikligine münhasiran duyurusu yapilan, fakat basvurular yapildiktan sonra iptal edilen unvan degisikligi sinav sürecinin yeniden isletilmesi için gerekli çalismalar yapilmalidir.

 

Yönetmelik Çalismalari

652 sayili Kanun Hükmünde Kararname hükümleri geregi Bakanlik tarafindan yapilmasi gereken yönetmelik degisiklikleriyle yeniden hazirlanmasi gereken yönetmeliklerin bir an önce hazirlanarak yürürlüge konulmasi yönünde gerekli çalismalarin baslatilmasinin uygun olacagini düsünüyoruz.

 

Ek Ödeme Sorunu

666 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile ayni unvanla çalisan farkli kurumlardaki personele yönelik ücret esitsizligi büyük oranda giderildi. Ancak bu yapilirken, ögretmen ve ögretim elemanlarinin ücretlerinde diger personel ile aralarindaki ücret dengesini ve orantiyi koruyacak ölçüde hiçbir iyilestirme yapilmadi. Ögretmenlerin 666 sayili KHK kapsami disinda tutulmasi neticesi ek ödeme konusunda ugramis olduklari hak kayiplari telafi edilerek, kurum içi ücret dengesizligi giderilmelidir. Bu amaçla 657 sayili Kanun’un 152. maddesinde gerekli degisiklik yapilarak ögretmenlerin ek ödeme veya ek özel hizmet tazminati almalari ya da 666 sayili KHK’ya ekli I Sayili Cetvel’de ögretmenlerin ek ödeme oranlarinda 65 puandan 115 puana çikaracak sekilde degisiklik yapilmak suretiyle düzenleme yapilmasi gerekmektedir.

 

Ek Ders Esaslari

Ek Ders Esaslari adaletsizlik içermekle birlikte egitim-ögretimde aksamalara neden olmaktadir. Bunun giderilmesi için sosyal paydaslarin itiraz ve kabulleri dikkate alinarak, Ek Ders Esaslarinda yeniden düzenleme yapilmalidir. Bu amaçla öncelikle ve ivedilikle ders ücretlerinin belirlenmesine esas olan gösterge rakami gündüz egitimi için en az 260, gece egitimi için ise en az 300 olarak uygulanmali, ek ders ücretleri vergiden muaf tutularak, vergi matrahina dâhil edilmemeli, bütün ögretmenler için aylik karsiligi ders görevi haftada 15 saat olacak sekilde düzenleme yapilmali ve alan disinda girilen dersler için aylik karsiligi ders saati ile iliskilendirilmeksizin ek ders ücreti ödenmesi saglanmalidir.

 

Kariyer Basamaklarinda Yükselme

2005 yilinda getirilen ‘uzman’ ve ‘basögretmenlik’ unvani içeren ögretmenlikte kariyer basamaklari uygulamasinin bazi düzenlemelerine iliskin açilan davada Anayasa Mahkemesi iptal karari vermisti. Anayasa Mahkemesi karari sonrasi zamana yayilarak adeta unutturulan ‘ögretmen kariyer basamaklarinda yükselme sinavi’ için gerekli yasal degisiklikler bir an önce yapilmali ve süreç yeniden baslatilmalidir. Kariyer yükselmelerinde alan bilgisi, yüksek lisans egitimi esas alinmalidir. 6 yildir yapilmayan uzman ögretmenlik ve basögretmenlik sinavlari yapilarak, iki yili geçmeyecek periyotlarla yinelenmelidir. Uzman ögretmenlik ve basögretmenlik için yapilacak yazili sinava basvurularda, adaylik dönemi hariç olmak üzere “ögretmen” unvaniyla en az 7 yil, basögretmenlik sinavinda ise “uzman ögretmen” unvaniyla en az 5 yil görev yapma sartlari aranmalidir.

 

Özür Grubu Tayinleri

652 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile yapilan degisiklikte özür durumuna bagli yer degisikligi yilda bir defa ile sinirlandirilmistir. Bu durum, magduriyete neden olmustur. Özür grubu tayinleri yilda iki defa, saglik ve ögrenim özrünü kapsayacak sekilde yeniden düzeltilmeli, il emri uygulamasinin kaldirilmasi beraberinde yeni magduriyetler getirecektir. Il emri uygulamasinin devam etmesini istiyoruz.

Özür grubuna bagli yer degistirmeleri düzenleyen yönetmeligin ilgili hükümleri Danistay tarafindan verilen kararlar dogrultusunda sekillenmis olup, gerek Anayasa gerekse yargi kararlari ile nihai halini almis, genel yarar ilkesinden hareketle gerek egitim-ögretim hizmeti sunucularinin gerekse bu hizmeti alanlarin ortak yarar ve haklarini dengelemek suretiyle bu tarihe kadar uygulanagelmistir. Mevcut durumda ögretmenler atama ve yer degistirme islemlerine yönelik talepleri ile aile ve özel hayatina iliskin planlari arasinda yönetmelik hükümleri dogrultusunda denge kurmakta ve evlilik planlarindan egitimlerine devam etmeye kadar hayatlarindaki pek çok olayi bu hükümlere göre gerçeklestirmektedir. Yönetmelik ile getirilen hükümlerin ögretmenler açisindan kazanilmis hak teskil ettigi asikârdir. Saglik durumu özrüne bagli yer degistirmelerin yilin sadece tek bir dönemi ile sinirlandirilmasi, saglik durumu sebebiyle tedavi olmak için görev yaptigi ilin disina sik sik çikmasi gereken ya da sürekli olarak tedavisinin yapilacagi ilde ikamet etme zorunlulugu getiren hallerde kisileri, saglik sebebiyle isleri/meslekleri ile sagliklari arasinda bir tercih yapmak, nihayetinde tedavi zorunlulugu nedeniyle kisinin isinden ayrilmak zorunda kalmasina sebebiyet verecektir. Yine genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degistirmelerin yilin sadece tek bir dönemine münhasir kilinmasi, kisisel güvenligi tehdit altinda olan veya vücut bütünlügü ya da malvarligi tehdit altinda olan kisilerin güvenlikleriyle isleri/meslekleri arasinda tercih yapmaya zorlanmalarina neden olacak, sonuçta telafisi imkânsiz zararlar dogacaktir.

Özür durumuna bagli yer degisikliginde atamaya esas hizmet süresinin hesaplanmasinda 30 Eylül tarihi esas alinmalidir.

Es durumu ve ögrenim durumu nedeniyle özür grubu yer degistirmeleri Subat ve Agustos aylarinda olmak üzere yilda en az iki kez il içi ve il disi olacak sekilde gerçeklestirilmeli; saglik durumu, genel ve özel hayati etkileyen sebepler nedeniyle özür grubu yer degistirmeleri ise süre sartina baglanmaksizin gerçeklestirilmelidir.

Ögretmenlere Becayis Hakki

657 sayili Kanun’un 73. maddesinde, “Ayni Kurumun baska baska yerlerde bulunan ayni siniftaki memurlarinin, karsilikli olarak yer degistirme suretiyle atanmalarini isteyebilecekleri” hükmü yer almasina ragmen, bu hükme paralel bir hüküm Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde yer almadigi gerekçesiyle ögretmenler arasinda karsilikli yer degistirme suretiyle atama mümkün olamamaktadir. Kanunen taninan bir hakkin, yönetmelikte yer almadigi gerekçesiyle 657 sayili Kanun’un 73. maddesi hükmü Milli Egitim Bakanligi’nda uygulanmamaktadir. Uygulama neticesinde yer degistirmeler karsilikli olarak yapilacagi için sonuçta mevcut kadrolarin bosalmasina ve de ögretmen açigina neden olunmasi mümkün olmadigindan, karsilikli yer degistirme (becayis) hakkinin taninmasinin hukuki ve fiili bir gerekçesi de bulunmamaktadir. Nitekim becayis hakkinin bir dönem Bakanlikta uygulandigi da bilinen bir gerçektir. Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde gerekli degisiklikler yapilarak ögretmenlere 657 sayili Kanun’dan dogan becayis haklari verilmelidir.

Anadolu Liseleri Ögretmen Sinavi Ücreti

Millî Egitim Bakanligina Bagli Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Ögretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Egitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Ögretmenlerinin Seçimi ve Atamalarina Dair Yönetmelik kapsaminda Anadolu liselerine ögretmen alimlarina iliskin yapilacak olan sinav için öngörülen 80 TL’lik ücretin, Bakanligin kendi personeli için yapmis oldugu bir sinav oldugu hususu da dikkate alinarak, daha makul bir seviyeye çekilmesi saglanmalidir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen