Haber
2011-02-22 06:22:38
Norm Kadro Yönetmeliginde Degisiklik Yapildi

22/02/2011 tarih ve 27854 sayili Resmî Gazete’de yayim- lanan Millî Egitim Bakanligina Bagli Okul ve Kurumlarin Yönetici ve Ögretmenlerinin Norm Kadrolarina Iliskin Yönet- melikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik’te degisiklik yapildi.

 

 

·   Müdür yardimcisi norm kadrolarinin belirlendigi 8’inci maddede yer alan, Rehberlik ve Arastirma merkezlerinde, her merkez için 1 norm verilirken, yeni düzenlemeyle il ve ilçe nüfusu dikkate alinarak Rehberlik ve Arastirma merkezlerinin görev alanlarina giren il veya ilçenin nüfus 600.000’e kadar 1, 600.001 ve daha fazla olanlara 2 norm verilmesi öngörülmüstür.

 

Ayrica, tam gün tam yil egitim yapanlarla birlikte tam gün tam yil egitim yapmayan ama egitim kurumlarinda açik ögretim kapsaminda yüz yüze egitim yapan egitim kurumlari da dikkate alinarak bu egitim kurumlarina da ilave müdür yardimcisi normu verilmesi düzenlenmistir.

 

·  10’uncu maddenin birinci fikrasinin (b) bendinin (4) ve (8) numarali alt bentleri is egitim merkezleri ile mesleki egitim merkezlerinde her grup, sinif veya sube için sinif ögretmeni norm kadrosu 2 iken, yapilan degisiklikle is egitim merkezleri ile is okullarinda her grup, sinif veya sube için bu sayi 1 düsürülmüstür.

 

Diger yandan, özel egitim okullarina (hastane ilkögretim okullari hariç) gezerek özel egitim görevi için 1, Rehberlik Arastirma merkezlerine her engel alani (görme, isitme, ortopedik ve zihin) için 1 norm verilirken, yeni degisiklikle alt bend ikiye ayrilarak özel egitim okullarina (hastane ilkögretim okullari hariç) gezerek özel egitim görevi için 1 aynen korunmus, Rehberlik ve Arastirma merkezleri ayri bir bend olarak düzenlenerek Rehberlik Arastirma merkezlerine; zihinsel engelliler için merkezin görev alanina giren il veya ilçenin nüfusu 200.000’e kadar olan yerlerde 1, sonra gelen her 200.000 nüfus için 1,

(B) Görme engelliler için 1,

(C) Isitme engelliler için 1,

(D) Gezerek özel egitim görevi için 1 olarak düzenlenmis ve anasiniflari için münhasiran bir düzenleme yapilarak görme, isitme, ortopedik ve zihinsel engellilere yönelik açilan her anasinifi için 1 norm verilmesi düzenlenmistir.

 

·  Ayni Yönetmeligin, 11’inci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan, “mesleki ve teknik egitim merkezleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “yatili ilkögretim bölge okullari” ibaresi eklenmis, bu düzenlemeyle egitim bölgesi disinda kalan söz konusu okullarin normunun bagimsiz belirlenmesi öngörülmüstür.

 

· Ayni Yönetmeligin 13’üncü maddedeki degisiklikle Rehberlik ve Arastirma merkezleri için; merkezin görev alanina giren il veya ilçenin nüfusu 200.000’e kadar olan yerlerde Rehber Ögretmen norm kadrosu 4 iken, 5’e çikarilmistir. Rehber Ögretmen normunun belirlenmesinde ilkögretim okullari bagimsiz düzenlenmis ve ögrenci sayisi 250 ve daha fazla olanlarin her birine 1, ortaögretim kurumlarindan ögrenci sayisi 150 ve daha fazla olanlarin her birine 1 norm verilmesi hükmü getirilmistir. Ayrica, ilçe merkezindeki ilk ve ortaögretim kurumlarinda ögrenci sayisinin az olmasi nedeniyle Rehber Ögretmen norm kadrosu verilemedigi ve buralardaki ögrencilerin rehberlik hizmeti alamadigi da dikkate alinarak yeniden düzenlenmis, ögrenci sayisi en fazla olan egitim kurumuna 1, pansiyonlu mesleki egitim merkezleri ve bagimsiz anaokullari için rehber ögretmen normu düzenlemesi yokken buralara da 1 Rehber Ögretmen normu verilmesi düzenlenmistir.

 

 

· Ayni Yönetmeligin, 15’inci maddesinin birinci fikrasinin (c) bendine asagidaki alt bent eklenmis, (d) ve (e) bentleri ile (f) bendinin (2) numarali alt bendi ve (g) bendinde yapilan degisiklikle;

 

Ø Alanlar bazinda normun belirlenmesinde yöneticilerin girecekleri ders saatleri hariç tutulacak,

Ø Mesleki ve teknik örgün ve yaygin egitim kurumlarinda uygulamali atölye ve laboratuvar derslerine iliskin ders yükü, haftalik ders çizelgesine göre her bir sinifta okutulan ders miktarinin grup sayisi ile çarpimi sonucunda bulunur. Ancak, her subede 4’ten fazla grup olusturulamaz. Gruplarda olusturulacak ögrenci sayilarina “kadar” ifadesi eklenerek üst sinirlar esnetilmistir.

Ø Ögretmen normunun belirlenmesinde Anadolu Lisesi statüsündeki okullardaki yabanci dille yapilan dersler ifadesi çikarilmistir.

Ø Ulusal projeler ile uluslararasi çok tarafli ya da ikili olarak yapilan anlasmalara veya protokollere göre proje uygulamasi yapilan okul veya kurumlarda projenin uygulama süresiyle sinirli olmak üzere ilgili alanin sadece ders yükü dikkate alinmakta iken yeni düzenlemeyle bu ders yükü, sinif, sube ve ögrenci sayisi ve il veya ilçenin nüfusuna bakilmaksizin bu projelerde görev alacak ögretmenleri olarak düzenlenmistir.

Ø  Okul veya kurumlarda açilan bilgi teknolojisi siniflarinda görev alacak ögretmenlerin, Tasimali egitim kapsaminda ögretmenlerin okul ve kurumlara tasinmasi halinde bu egitim kurumlarinda görev alacak ögretmenlerin, kiz teknik ögretim olgunlasma enstitüleri, bilim sanat merkezleri ile benzeri kurumlarin egitim ve ögretim hizmetleri sinifindan bu Yönetmelikte düzenlenmeyen yönetici ve ögretmenlerinin Bakanlikça belirlenmesi öngörülmüstür.

 

Anilan Yönetmeligin 18’inci maddesinde norm kadro sayilarindaki degisiklik her yil Eylül ayinda belirlenirken yapilan degisiklikle norm kadro sayilarindaki degisikligin belirlenmesi Haziran-Eylül aylarinda yapilacagi hükmü getirilmistir. Bu degisiklige bagli olarak “Eylül ayi” ibaresi de “Haziran-Eylül aylari” olarak yeniden düzenlenmistir.

 

·  Yönetmeligin 21’inci maddesinin ikinci fikrasinin (d) ve (e) bentleri; 

Ø Yurtdisinda görevlendirilecek ögretmenlerin görevlendirilmelerini de kapsayan görevlendirmelerle ilgili Bakanlar Kurulu Karari degisikligi dikkate alinarak “15/11/1971 tarihli ve 7/3479 sayili Bakanlar Kurulu” ibaresi, “5/6/2003 tarihli ve 2003/5753 sayili Bakanlar Kurulu” ibaresi olarak yeniden düzenlenmistir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen