Haber
2012-03-22 06:29:56
Numan Kurtulmus’tan Ziyaret

Halkin Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Baskani Numan Kurtulmus, Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu’yu makaminda ziyaret etti. Kurtulmus, ziyarette, partisinin hazirladigi anayasa taslagi çalismasini Gündogdu’ya sundu.

Ziyarette konusan Numan Kurtulmus, sendikalarin demokrasinin teminati adina önemli kurumlar oldugunu ifade ederek, Memur-Sen’in de bu kapsamda üzerine düseni fazlasiyla yaptigini söyledi. Gündemdeki konulara iliskin degerlendirme yapan Kurtulmus, yeni anayasa çalismalarina hiz verilmesini istedi. Meclis’te milletvekillerinin kavgaya tutusacaklarina sorumluluklarini yerine getirerek, millete verdikleri sözün arkasinda durmalari gerektigini kaydeden Kurtulmus, “Milletin parlamentodan bekledigi kavga-gürültü degildir, daha yeni olusmus bir parlamentonun bu durumu Türkiye yakismiyor. Biz milletvekillerinde kavgayi birakmalarini yeni bir anayasayi yapmalarini istiyoruz” dedi.

Kenan Evren’in 12 Eylül sorusturmasini yürüten savcilara yaptigi savunmada, darbenin suç olmadigi yönündeki iddiasina da deginen Kurtulmus, Evren’in savunmasini skandal olarak nitelendirdi. 12 Eylül ve onun getirdigi sistemin mahkûm edilmesini istediklerini vurgulayan Kurtulmus, aksi takdirde Türkiye’nin basinin darbe ve andiçlardan kurtulmayacagini belirterek, sunlari söyledi:

“12 Eylül mimarlari ve onlarin getirdigi sistemin yargilanmasini her seferinde dile getirdik. Darbecileri mahkeme önüne çikarmaniz yetmez, öncelikle 12 Eylül mevzuatini düzeltmeniz lazim. Bunu yapmazsaniz, Kenan Evren, mahkemeye gelip ‘ben kanunsuz bir is yapmadim ki, kanunlarin bana verdigi yetkiyi kullandim’ diyecek ve dalga geçecektir.”

Yeni Anayasa Bu Yil Yapilmalidir
Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ise, yeni anayasa çalismalarina deginerek, insani merkeze alan, bireyi devlete karsi koruyan bir anayasa istediklerini ifade etti. Sendika olarak bu sürece duyarsiz kalmadiklarina dikkat çeken Gündogdu, bu kapsamda birçok hazirlik yaptiklarini, yeni anayasanin bu yil içinde tamamlanmasinin sürece yönelik ciddiyeti ortaya koyacagini dile getirerek, “50 bin kisiyle yüz yüze anket, uluslararasi anayasa kongresi, bilimsel çalismalar yaptik. Simdi ise Türkiye Konusuyor Platformu’na öncülük ediyoruz. Iktidarin ve muhalefetin yeni bir anayasa yapmamak için artik mazereti kalmadi. Ötekilestirmeyen, bireyi temel alan bir devlet tanimina ihtiyaç var. Son günlerde Meclis’te siyasiler yaka paça kavga ediyorlar. Burada kavgasi verilecek bir sey varsa, o da yeni bir anayasa için olmalidir” seklinde konustu.

Yeni Yasa Ihtiyaçlarimiza Büyük Ölçüde Cevap Veriyor
Ahmet Gündogdu, kamu görevlilerine toplu sözlesme hakki taniyan yasa tasarisinin TBMM Genel Kurulu’na sevk edildigini hatirlatarak, söz konusu çalismanin büyük ölçüde ihtiyaçlarina cevap verdigini söyledi. Meclis, Emniyet, Kösk ve Genelkurmay Baskanligi’nda çalisan sivil memurlara sendika hakkinin taninmadigini belirten Gündogdu, bunun büyük bir eksiklik oldugunu söyledi.

“Toplu sözlesme mevzuatinda Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan TBMM Genel Kurulu’na, sendikaciligi rahatlatacak, toplu sözlesme hakkimizi kullanmamizi saglayacak içerikte bir çalisma geçti. Ancak sivil memurlara örgütlenme hakkinin taninmamasi bir eksiklik olarak kaldi” diyen Gündogdu, toplu sözlesmede daha masaya otururken daraltici unsurlarin olmasinin kabul edilmez oldugunu kaydederek, bu konuyu Genel Kurul sürecinde dile getireceklerini ifade etti.

“Geç olsun ama güç olmasin. Onlarca yillik mevzuatin ILO normlarini karsilayan, çalisanlarin beklentisini yerine getiren içerikte olmasini istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Gündogdu, mevzuattan kaynakli diger sorunlari ise söyle açikladi:

“Rahatsiz oldugumuz diger mevzuat sorunu ise egitim. 12 Eylül’ü, 28 Subat’i yapanlarla ‘niçin bunlari yaptiniz’ diyerek yüzlesilemez. Onlarin bu millet için biçtigi daracik, jakoben, bürokratik elbiselerden kurtulmakla hesap sorulmus olunur. Bunun basinda egitim geliyor. Yüzde yüz kademeli olmalidir, ögrencilerin gelecegini devlet degil, kendileri ve ailelerinin karari etkili olmalidir. Bu zamana kadar devlet karar verdi ama bu devlet bazen Türkiye Cumhuriyeti oldu, bazen de derin devlet oldu. Buna, egitim sistemini yenileyerek baslamaliyiz. 15 yasina kadar birilerinin istedigi gibi, tek tip insan yetistiren sistem yerine, seçmeli derslerin oldugu, kisinin istegine göre meslek, spor, din egitim seçimi yapabildigi özgür bir egitim sistemi sunulmasi gerekiyordu. Yeni sistem, bireye bu firsati tanimis olacak.”

Ziyarette, HAS Parti Genel Baskan yardimcilari Seref Malkoç, Hasan Basri Aktan, Erdinç Yazici ile parti yöneticilerinden Ahmet Münir Yasar ve Yusuf Engin de hazir bulundu. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen