Haber
2015-12-25 06:59:50
ODTÜ Rektörü istifa etmelidir

 

Genç Memur-Sen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) bir öğrenci grubunun, namaz kılan öğrencilere saldırarak, bazı öğrencileri yaralaması olayını kınayarak, üniversite önünde eylem yaptı. Eylemde, basın açıklaması yapan Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, “ODTÜ’de ibadet özgürlüğü için, marjinal grupların vahşeti, Rektörün dinlenme kampı görüntüsü sona ermelidir” diyerek, rektörü ve yönetimini istifaya davet etti.

 

 

Genç Memur-Sen üyeleri, ODTÜ’de ibadet özgürlüğünü yok sayan kolektif saldırıya, ibadet eden öğrencileri linç etmeye yönelik vahşiliğe tepki göstermek amacıyla üniversite önünde bir araya geldi. İbadet özgürlüğünü engellemek için vandal tavırları sergileyenleri kınayan Genç Memur-Sen’liler, “İnanca Özgürlük, ODTÜ’ye Mescit”, “Zorbalığa Karşı Omuz Omuza”, “İbadet Hakkı Engellenemez”, “Gençler Burada, Rektör Nerede”, “Faşistler Saldırıyor, Rektör İzliyor” yazılı dövizler taşıdı.

Eyleme, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya, konfederasyona bağlı sendikaların genel merkez yönetimi, MTTB, Anadolu Öğrenci Birliği ve birçok gençlik örgütü de destek verdi.




 

Bilim değil, vandalizm yuvası

Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, basın açıklamasında, ODTÜ Rektörü ve yönetiminin, ibadet özgürlüğünün teminatı olma, ibadet eden öğrencilerin hukukunu koruma ve üniversiteyi vandalizm, anarşizm ve linç kültürü ile hareket eden öğrencilerden arındırmamasını eleştirerek, “Yaşanan son olaylar, Rektör ve yönetiminin, kuruluşundan bu yana ‘marjinal sol grupların istediği gibi at oynattığı üniversite’ özelliğiyle etiketlenen ODTÜ’nün, bu durumundan memnun olduğunu gösteriyor. ODTÜ’de yuvalanan marjinal sol gruplar, terör örgütlerinin üniversitedeki uzantılarıdır. Ellerinde çivili sopalarla namaz kılan öğrencilere saldıranları insan olarak tanımlamak, insana saygısızlık, insan onuruna duyarsızlık, insan haklarına kayıtsızlık olur. Böyle bir hataya düşmeyeceğiz. İnancı dolayısıyla insana saldıranları, ibadet eden öğrencilere linç operasyonuna tevessül edenleri, ibadethaneleri kendilerinin cinnet hanesi haline getirmek isteyenleri ‘üniversite öğrencisi’ olarak değil ‘terör tetikçisi’, ‘vahşet hizmetçisi’, ‘vandalizm üreticisi’ olarak görüyoruz. Bu kimlikler, ODTÜ kampüsünde fakülte, bölüm dersliklerine, amfilerine, bilim ortamlarına değil, ODTÜ’nün ormanına yakışmaktadır. Ancak, oradaki doğal hayatı da terörize etme potansiyeline sahip olduklarını biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Saldırıya uğrayan öğrencilerin güvenliğini sağlamak için hiçbir adım atmayan Rektör ve yönetimini istifaya davet eden Beyhan, şöyle konuştu:

“Saldırılar gerçekleşirken, kolluk kuvvetlerinin desteğini istemeyen hatta kolluk kuvvetinin üniversiteye girmesini istemeyen bir Rektör profili var karşımızda. Üniversite öğrencilerinin azımsanmayacak bölümü tarafından dile getirilen ibadethane ihtiyacının karşılanması amacıyla mescit sayısının artırılması, caminin büyütülmesi, yeni cami yapılması ve mevcut mescitlerin büyütülmesi taleplerine duyarsızlığıyla 22 Aralık Salı günü yaşananların öncül sorumluluğu Rektör ve yönetiminindir. ODTÜ Rektörü’ne ve yönetimine ‘itibarda irtifa kaybettiniz, artık istifa ediniz’ çağrısını yapıyoruz.”




 

YÖK’ü göreve davet ediyoruz

Rektör ve yönetiminin, öğrencilerin özgürlüklerini risklerden korunmuş bir şekilde yaşayacakları bir akademik ortam üretemediklerini görmek, kabul etmek ve bunun gereğini yerine getirmek konusundaki beklentileri karşılaması gerektiğini vurgulayan Beyhan, “Marjinal grupların, terör eğilimli ve öğrenci görünümlü vandalların vurdumduymazlıklarından istifade ettiği Rektör ve yönetimi, mescit içerisinde darp edilen, onurları rencide edilen, hak ve özgürlükleri yok edilen, linç edilmek istenen öğrencilerin yaşadıklarının manevi noktada tazmini için istifa etmelidir. Yönetim yeterliliğindeki irtifa kaybının kişilik noktasındaki itibar kaybı olarak da tescil edilmemesi için germeden, gecikmeden istifa etmelidirler. Rektör ve yönetimi istifa etme yetisini kullanamazsa YÖK devreye girmelidir. YÖK, uluslararası sözleşmelerin, Anayasa ve ceza kanununun, YÖK mevzuatının ilgili hükümleri doğrultusunda öğrencilerimizin, gençlerimizin, milletimizin beklediği görevden alma, soruşturma açma, disiplin ve ceza hukukunun gereklerini yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen