Haber
2008-10-23 07:18:20
Ögrenci Affi Yasalasti

Ögrenci affiyla ilgili yasa tasarisi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Askeri egitim kurumlari ve Polis Akademisi’nden atilan ögrenciler de aftan yararlanabilecek. Aftan yararlanan ögrencilere dört sinav hakki taninacak.

 

Genel Kurul’da kabul edilen önergelerle affin kapsami genisletildi. Verilen önerge ile geçici 56. maddenin 14. fikrasinda geçen “Türk Silahli Kuvvetlerine bagli egitim” ibaresinden sonra gelmek üzere “kurumlari ile Polis Akademisi ve bagli yüksekögretim” ibaresi eklendi.

 

Yasaya göre, GATA, Harp Okullari ve Astsubay Meslek Okullarinin yani sira polis akademisi ve bagli yüksekögretim kurumlarinda ön lisans ve lisans düzeyinde ögrenim görürken, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren okullariyla ilisigi kesilenler aftan yararlanabilecek. Bu durumda olanlar YÖK tarafindan askeri okullar disindaki fakülte veya yüksekokullara yerlestirilebilecekler. Aftan, saglik, egitim enstitüleri gibi kapatilan kurumlardan ilisigi kesilenler veya kurumlarina dönmeleri mümkün olmayanlar da yararlanabilecek. Tipta uzmanlik yapacaklara, ilgili mevzuatta hekimlik ve istihdam için belirlenen sartlari tasimalari sartiyla, uzmanlik egitimine devam etme hakki verilecek.

 

Yasaya göre, Yüksekögretim kurumlarinda hazirlik dahil bütün siniflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tipta uzmanlik ve sanatta yeterlik ögrenimi gören ögrencilerden, 7 Haziran 1995 tarihinden, yasanin yürürlüge girdigi tarihe kadar, kendi istegi ile ilisikleri kesilenler dahil, her ne sebeple olursa olsun ilisigi kesilenler ile kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren iki aylik basvuru süresi içerisinde ilisigi kesilenler, kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren iki ay içinde ilgili yüksekögretim kurumuna basvuruda bulunmalari sartiyla aftan yararlanacak. 1980 sonrasi çikartilan ögrenci aflarindan hiç yararlanmayanlar da yasa kapsamina alindi. Basvuruda bulunanlar, ilgili yüksekögretim kurumlari tarafindan, iki aylik basvuru süresinin dolmasi beklenmeden de bu haklardan yararlandirilabilecek. Yasanin yürürlüge girdigi tarihte askerligini yapanlar terhislerini; gözaltinda, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumlarinda bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde ilgili yüksekögretim kurumuna basvurmalari halinde bu haklardan faydalandirilacak.

 

Açikögretim sistemi ile ögrenim yapilan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarindan kaydi silinenlere yeniden kayit hakki verilecek. Lisansüstü ögrenimlerini tamamlayamadiklari için yüksekögretim kurumlarindaki görevlerine son verilenler, kendilerine taninan haklardan yararlanarak, ögrenimlerini verilen sürede tamamlamalari kaydiyla, mezuniyetlerinin ardindan 30 gün içinde YÖK’e basvuracak.

 

Yasada yer alan düzenlemeye göre, 29 yasini dolduran lisans ve 35 yasini dolduran yüksek lisans ögrencileri ise, okullarina dönseler bile askerlik hizmetinden egitim süreleri boyunca muaf tutulmayacaklar.

 

Genel Kurul’da, verilen önergeler ile tasarida bazi degisiklikler yapildi. Tasarinin geçici 56. maddesinin birinci fikrasinin son cümlesinde geçen “gözaltinda veya tutuklu bulunanlar” ibaresi, verilen önergeyle, “gözaltinda, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumunda bulunanlar” seklinde degistirildi.

 

Tasarinin geçici 56. maddesinin 10. fikrasindan sonra gelmek üzere “Saglik Bakanligi’na bagli egitim ve arastirma hastaneleri ile Adlî Tip Kurumu’nda tipta uzmanlik ögrenimi görmekte iken ilisigi kesilenler de maddede belirtilen basvuru süresi içerisinde Saglik Bakanligi’na veya Adli Tip Kurumu’na basvuruda bulunmalari halinde bu maddeyle taninan haklardan ayrildiklari kurumlarda yararlandirilirlar” fikrasi eklenirken, ayni maddenin 15. fikrasi ise su sekilde degistirildi:

 

“Bu Kanunun egitim-ögretime iliskin uygulama esaslarinin belirlenmesinde Yüksekögretim Kurulu yetkilidir. Saglik egitim enstitüleri gibi kapatilmis kurumlardan ilisigi kesilenler veya kurumlarina dönmeleri mümkün olmayanlar için Yüksekögretim Kurulu’nca denklik yönünden uygun yüksekögretim kurumlari belirlenerek bu Kanunla verilen haklarin kullanilmasi saglanir. Ilisiklerinin kesildigi kuruma dönmeleri mümkün olmayanlardan vakif yüksekögretim kurumlarina kayit yaptirmis olanlar, istemeleri halinde Yüksekögretim Kurulu’nca denklik yönünden uygun devlet yüksekögretim kurumlarina yönlendirilir. Birden fazla kurumdan ilisigi kesilmis olanlar, ilisiklerinin kesilmis oldugu kurumlardan istediklerinden birine basvuruda bulunabilir. Tipta uzmanlik egitimi yapacaklara, ilgili mevzuatta hekimlik ve istihdam için belirtilen sartlari tasimalari kaydiyla uzmanlik egitimine devam hakki verilir.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen