Haber
2008-10-13 07:18:17
Ögrenci Affinin Kapsami Genisletilsin

Meclis’e sevkedilen Ögrenci Affi Yasa Tasarisi’nin kapsaminin genisletilmesi için Basbakanliga ve milletvekillerine mektup gönderdik.

 

Konuyla ilgili Kizilay’da bir açiklama yapan Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, affin kapsaminin genisletilmesini istedi.

 

“Yetismis insan gücü kaynagi açisindan oldukça zengin bir birikime sahip olmakla birlikte ne yazik ki yetismekte olan insan gücü kayiplari açisindan da benzer birikime sahip olan Türkiye’de” çesitli nedenlerle ögrenim haklarini ve ögrencilik sifatlarini kaybeden gençlerin beklentilerinin karsilanmasini önemsediklerini ifade eden Özer,  “Hükümetin bu durumun farkinda olarak hazirladigi yüksek ögrenim ögrencilerine yeni bir hak saglanmasina iliskin Ögrenci Affi Yasa Tasarisi’ni takdirle karsiladiklarini” ifade ederek, “Ögrenci Affi Yasa Tasarisi’nda, aftan yararlanacaklarin süre yönünden kapsamini belirleyen ve aftan yararlanma beklentisi içinde olanlarin azimsanmayacak bölümünü kapsam disinda birakacak olan 28 Haziran 2000 tarihi yerine YÖK’ün kurulus tarihi olan 6 Kasim 1981 tarihinin esas alinmasini istiyoruz” dedi.

 

Yüksekögrenim görmekte iken ögrencilikle ilisikleri kesilenlerin çogunlukla kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle yasadiklari bu magduriyetlerin giderilmesi amaciyla, geçmis dönemlerde belirli araliklarla ögrenci affina iliskin yasal düzenlemeler yapildigini hatirlatan Özer, sunlari kaydetti:

“Diger bir ifadeyle, sorun degil, sorundan kaynaklanan sikintilar çözümlenmeye çalisilmistir. Bu kisir döngünün sona erdirilmesi için, yüksek ögretim sisteminde kapsamli bir degisiklige gidilerek, ögrencilerin yüksek ögrenimlerini tamamlamalarina imkan saglayan bir uygulamanin hayata geçirilmesi gerektigini düsünüyoruz. Ancak, öncelikle, geçmis dönemin magduriyetlerinin giderilmesine yönelik yeni bir miladin olusturulmasi adina büyük bir firsat oldugunu düsündügümüz tasarinin bu degisim sürecine katki saglayacak bir kapsama sahip kilinmasi gereklidir. Egitim-Bir-Sen olarak, magduriyet yasayan insanlarimiza yeni bir ufuk zenginligi kazandirmasi ve yüksekögretim sisteminde kalici degisiklikler olusturabilmesi için ögrenci affi konusunda çözüme paydas olmak sorumlulugu hissediyoruz.

 

Bu kapsamda, egitime dönük af uygulamalarina temelde karsi olmakla birlikte; yakin siyasi ve sosyo-ekonomik tarihimizdeki YÖK sultasi, anti-demokratik süreçler, ekonomik krizler, sosyal çöküsler, dogal afetler ve toplumsal çekismeler gibi çogunlukla kendisinden kaynaklanmayan ve kendi iradesiyle çözemeyecegi sorunlara bagli olarak ögrenim hakkindan yoksun kaldiklarini dikkate alarak yüksek ögretim gençliginin kapsamli bir af, yeni hak, beklentisini makul buluyor ve sosyal devlet olmanin geregi olarak Meclis’e sevk edilen tasarinin bu durumdaki insanlarimizin bütününü kapsamasi gerektigine inaniyoruz.

 

Bu çerçevede de, Ögrenci Affi Yasa Tasarisi’nda, aftan yararlanacaklarin süre yönünden kapsamini belirleyen ve aftan yararlanma beklentisi içerisinde olanlarin azimsanmayacak bölümünü kapsam disinda birakacak olan 28 Haziran 2000 tarihi yerine YÖK’ün kurulus tarihi olan 6 Kasim 1981 tarihi esas alinmalidir. Yapilacak bu degisiklikle, yasa tasarisiyla ulasilmak istenen amacin gerçeklesmesine katki saglanacagi gibi, ögrenci affi uygulamasinin bir daha gündeme getirilmesini engelleyecek hakli bir gerekçe de olusturulmus olacaktir. Sivil toplum örgütleriyle gelistirdiginiz sosyal diyalog anlayisi içerisinde degerlendireceginize inandigimiz bu önerimiz, tarafinizdan desteklenmesi halinde kendilerine yeni umut isiklari yakilmasini bekleyen vatandaslarimizi yeniden kazanmamizi da saglayacaktir.”

 

Özer, açiklamadan sonra, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci ile birlikte Kizilay Postanesi’ne giderek Ögrenci Affi Yasa Tasarisi’nin kapsaminin genisletilmesine yönelik taleplerini içeren mektuplari Basbakanliga ve milletvekillerine gönderdi.

  Basbakanliga ve Milletvekillerine Gönderdigimiz Mektup

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen