Haber
2010-06-04 07:21:15
Ögrenciler Sinav Stresinden Kurtarilmalidir

Sinav odakli egitim sis- temimizde ögrenciler sosyal yanlari zayif bireyler olarak yetismekte ve bu sekilde toplumda yerini almaktadir. Bu, Türkiye’nin gelecegi açi- sindan büyük risk olus- turmaktadir.

Ögrenciler, sinavlar yüzünden günlerini yogun stres altinda geçirmekte, okul, dershane, ödev, etüd, özel ders derken kendilerine ve sosyal bir faaliyete zaman ayirama- maktadirlar.

Ögrencilerin önlerine, ilkögretimde SBS, ortaögretimde LGS-LYS ve yüksekögretimi bitirdikten sonra ise KPSS çikmaktadir. Tüm gelecekleri 2-3 saatlik sinavlara sikistirilmis durumdadir. Bu sinavlar yüzünden sadece ders çalismaya endekslenmis olan ögrenciler, asosyal bireyler olarak toplumsal hayata atilmaktadir.

Egitim-Bir-Sen Stratejik Arastirmalar Merkezi’nin (EBSAM) yaptigi arastirmaya göre, SBS ve LGS-LYS’ye girecek olan ögrenciler 2009-2010 ögretim dönemi içinde bir günün ortalama 9 saat 52 dakikasini egitimde geçirirken, ortalama 1 saat 8 dakikasini ise bu egitimi almak için yolda geçirmektedir. Günün ortalama 8 saati uykuda geçen ögrencinin geriye sadece 5 saati kaliyor.

2009-2010 ögretim döneminde ise, ögrencilerin ortalama 2 bin 425 saati egitimde, ortalama 281 saati ise bu egitimi almak için yolda geçti. Ögrencilerin toplamda egitime ayirdigi süre 2 bin 706 saat oldu. Bu dönemde uyudugu süre ise ortalama bin 968 saat, bu sürelerden geriye kalan ve kendine ayirabilecegi süre ise ortalama bin 230 saat oldu.

Gün bazinda bu rakamlar degerlendirilecek olursa; 2009-2010 ögretim dönemi içinde dini ve milli bayram tatilleri hariç, toplamda 246 gün bulunmakta ve ögrenciler bu 246 günün 101 gününü okulda, dershanede, etüd derslerinde, özel derslerde ve evde ders çalisarak ya da ödev hazirlayarak geçirdi. Bu faaliyetleri yaparken, 12 günü yollarda geçti. 82 günü uykuyla geçen ögrencinin geriye 51 günü kalmakta ve bu da günde ortalama 5 saate denk gelmektedir. Günümüzde ailelerin, daha fazla ders çalismasi için çocuklarina baski yaptigi düsünülürse, bu 5 saatten de geriye pek bir sey kalmadigi ve geriye kalan zamanda ise ögrencilerin vakitlerini yemekte, bilgisayar basinda ya da televizyon karsisinda geçirdigi degerlendirilmektedir.  

Hem Aileler Hem de Ögrenciler Stres Yasamaktadir

SBS, LGS ve LYS yüzünden hem aileler hem de ögrenciler büyük stres yasamaktadir. Aileler, çocuklarinin daha iyi bir okula gidebilmesi için tüm imkanlarini zorlamaktadir. Ögrenciler ise, kazanamama stresi içinde uykusuz günler geçirmektedir. Ne kendilerine bir zaman ayirabilmektedirler ne de sosyal, sportif, kültürel bir aktiviteye. Kitap okumayan, spor yapmayan, sinema ve tiyatroya gitmeyen, sadece sinavlara programlanmis tekdüze ögrenciler yetismektedir.

Ögrencileri asosyallesmeye iten sinav odakli egitim sisteminden kurtulmamiz gerekmektedir. Ilkögretimden baslanarak, yeni müfredat yapilandirmaci anlayis çerçevesinde ögretmenler tarafindan sinifta tam anlamiyla uygulanmalidir. Ilkögretimdeki yönlendirmenin tam ve eksiksiz olarak isletilmesi gereklidir. Burada en önemli görev, bunlari uygulayacak olan ögretmenlere düsmektedir. Ögretmenlerin egitimine daha fazla agirlik verilmelidir. Milli Egitim Bakanligi, ögretmenleri bu konularla ilgili planli bir sekilde egitime tabi tutmali, bunun yaninda tüm üniversitelerle anlasarak, ögretmenlerin yüksek lisans yapmalarini tesvik etmelidir.

Ögretmen basina düsen ögrenci sayisi fazla oldugundan yapilandirmaci yaklasimin uygulanmasinda sikintilar yasanmaktadir. Bunun için ögretmen açiginin hizla giderilmesi gerekmektedir. 

En Az 75 Bin Ögretmen Atanmalidir

Milli Egitim Bakanligi, 10 bin ögretmen atamasi yapmistir. Yapilan açiklamalara göre bu yil içinde toplam 40 bin ögretmen atanacaktir. Bu atamalari önemli bulmakla birlikte yeterli görmüyoruz. Çünkü tespitlerimize göre 149 bin ögretmen açigi bulunmaktadir. Bu açigin en az yarisi bu dönemde karsilanmalidir. Yani en az 75 bin ögretmen atanmalidir. Ayrica, kalkinmada öncelikli illerde ögretmen açigi hizla artmaktadir. Bu açigin önüne geçebilmek için, bu yörelerde görev yapan ögretmenlerin maasina 500 TL yöre tazminati ödenmelidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen