Haber
2014-09-05 07:51:10
Öğretim Elemanlarının Mali Durumlarının İyileştirilmesi Mücadelemiz Sonuç Veriyor

Eğitim-Bir-Sen olarak, 2012 ve 2013 toplu sözleşme masası taleplerimizden olan, 2013 toplu sözleşme masasında YÖK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile ortak çalışma yapılması üzerinde mutabık kaldığımız, YÖK ile birlikte basına deklare ettiğimiz “Öğretim Elemanlarının Mali Hakları” raporumuzla mutabakat sağladığımız, Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda görüşülen öğretim elemanlarının mali haklarına ilişkin mücadelemiz sonuç veriyor.

 

62. Hükümet Programı’nı değerlendirdiğimiz basın toplantısında, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni hükümete, “Hükümet programında YÖK Yasası ile ilgili değerlendirmeye yer verilmesini önemsiyoruz. Akademik açıdan özerk bir üniversite yapılanmasının önemi yanında, akademik personelin mali açıdan mağduriyetinin giderilmesi de son derece önemlidir. Akademik personelin sabrı taşmak üzeredir. Bu anlamda, 62. Hükümetin kamu görevlilerinin mali haklarıyla ilgili olarak yapacağı ilk düzenlemelerden biri akademik personelin maaş artışına ilişkin düzenleme olmalıdır. Toplu sözleşme masasında Kamu İşveren Heyeti ile varılan uzlaşma kapsamında Maliye Bakanlığı ve YÖK ile birlikte yürütülen çalışmaların sonucu hayata geçirilmeli ve akademik zam, Meclis gündeminde bulunan Torba Kanun kapsamına eklenerek akademik eğitim dönemi başlangıcından önce yürürlüğe konulmalıdır” çağrısında bulunmuştu.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT Haber’de katıldığı bir programda, “İnsan kaynağının yeniden inşası için eğitim yapımızı güçlendirmeliyiz. 177 üniversitemiz var. Her yerde üniversitemiz var. Sınıflarımız arttı. Bugün Milli Eğitim Bakanı’yla da ele aldık. Nicelikle artışı niteliksel bir devrime dönüştürmeliyiz. Öğretmen ve öğretim üyesinin niteliğini arttıracağız. Ben maaş ve özlük haklarını gördüğümde çok geride olduğumuzu gördüm. Araştırma görevliliği öylesine cazip olmalı ki, en iyi beyinler üniversiteye gitsin. Ama göreceli olarak maaşlar o düzeyden olmaz. Babacan’la da konuştum. 1 Ekim’de ilk atacağımız adımlardan birisi özlük hakları ve hayat şartlarını düzeltmek olacaktır” dedi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, akademisyen maaşlarıyla ilgili Memleket Gazetesi tarafından sorulan Sayın Bakanım… Uzun süredir akademik personelle ilgili bir düzenleme beklentisi var. Müsaadenizle direkt sormak istiyorum: Akademisyenlerin maaşlarını artırmayı düşünüyor musunuz” sorusuna, “Akademisyenlerin uzun zamandır akademik zam konusunda beklenti içerisinde olduklarını biliyorum. Bu konuda haklı oldukları da bir gerçek. Çünkü birçok gencimizin sırf maaş mevzuu dolayısıyla akademisyenliği tercih etmedikleri ve istifa ettiklerine dair şikâyetler geliyor. Bizler de bunun doğruluğunu biliyoruz. Bu konuda bakanlık olarak bir çalışma yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da Başbakanlığı döneminde bu konuda gerekli araştırmanın yapılması ve düzenlemenin kendisine getirilmesi konusunda direktifleri vardı. Biz de diğer kamuda çalışanların maaş durumlarını da inceleyerek akademisyenlere unvan farkı gözetmeksizin 1000 TL zam yapılmasını uygun gördük” şeklinde cevap verdi.

 

Öğretim elemanlarının mali durumlarının iyileştirilmesi için verdiğimiz mücadelenin 62. Hükümetin öncelikleri arasına girdiğini görüyoruz. 17 Aralık Küresel Operasyonu öncesi Bakanlar Kurulu’nun gündemine alınacak aşamaya gelen ve küresel operasyon sonrası rafa kaldırılan öğretim elemanlarının mali açıdan güçlendirilmesine ilişkin taleplerimizin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, taleplerimiz hayata geçirilinceye ve iyileştirme öğretim elemanlarının bordrolarına yansıyıncaya kadar konunun takipçisi olacağız. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen