Haber
2013-09-13 07:42:59
Öğretmen Açığının Yüzde 100’ünün Karşılandığı Bir Eğitim-Öğretim Yılını Özlemle Bekliyoruz

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Murat Bilgin, eğitimde sorunların asgariye indiği, öğretmen açığının yüzde 100’ünün karşılandığı bir eğitim-öğretim yılını özlemle beklediklerini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Bolu Şubesi’nin düzenlediği genişletilmiş işyeri temsilcileri toplantısında konuşan Bilgin, başta toplu sözleşme süreci olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Müflis Tüccar Mantığı…

Geçmiş yıllarda toplu pazarlık masasına yetkili sendika olarak oturan sendikaların eğitim çalışanları adına mali ve sosyal hak kapsamlı tek bir kazanım bile elde edemediğini, Eğitim-Bir-Sen’in ise, yetkili olduğu son iki yılda gerçekleşen iki toplu sözleşmede eğitim çalışanları için önemli kazanımlara imza attığını belirten Bilgin, şöyle devam etti:

 

“Bu yıl toplu sözleşme masasına; bütün kamu görevlilerinin taban aylığına zam, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması, öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödeme mağduriyetinin giderilmesi başta olmak üzere, eğitim çalışanlarına daha fazla gelir elde etme önceliği, bunlara bağlı olarak maaşlar arasındaki makası daraltma hedefleriyle oturduk. Eğitim-Bir-Sen olarak, 666 sayılı KHK ile ek ödemelere yapılan artışta unutulan ve ek ödemelerine zam yapılmayan öğretmenlerimiz için 75+75 TL olmak üzere 2014 yılında 150 TL özel hizmet tazminatı zammı aldık. Böylece, 666 sayılı KHK mağduriyetinin başladığı günden itibaren dile getirdiğimiz ‘ek ödemeyi söke söke alacağız’ vaadimizi hakkıyla yerine getirmiş olduk. Taban aylığa toplu pazarlık ve toplu sözleşme tarihinin en yüksek tutarı olan 175 TL, yani yüzde 17 zam aldık. Emekli olduğunda maaşı bir anda kuşa dönen ve bu yüzden emekli olmaktan çekinen kamu görevlilerine ortalama yüzde 12, emekli ikramiyesine ise 1 Ocak 2014’ten itibaren net 5.250 TL artış sağladık. Bunun yanında, öğretim yılına hazırlık ödeneğini önümüzdeki yıldan itibaren 950 TL’ye çıkarttık ve 4/C’li çalışan için yüzde 50’ye varan zam elde ettik.”

Bilgin, geçen yılki toplu sözleşmede ek ödemenin alınamaması üzerinden Eğitim-Bir-Sen’i hedefe koyanların, bugün ek ödeme alınınca toplu sözleşmenin süresini dillerine dolamalarının, müflis tüccar mantığının kendilerinde ne kadar iyi işlediğini gösterdiğini kaydetti.

Öğretmen ihtiyacı ve atamalar konusuna da değinen Bilgin, eğitimde sorunların asgariye indiği, öğretmen açığının yüzde 100’ünün karşılandığı bir eğitim-öğretim yılını özlemle beklediklerini dile getirerek, “Eğitimde ücretli öğretmenlik uygulamasının tarih olması, sınıfların kadrolu öğretmenlerle buluşması için yeni atanan öğretmenlere ilaveten en 50 bin öğretmenin daha atanması bir zorunluluktur ki, 130 binleri bulan öğretmen açığı bir nebze kapatılabilsin, atama bekleyen öğretmen adayları öğrencilerine kavuşsun” dedi.

Bilgin, okulların mali sorunlarının yük olmaktan çıkarılarak, yöneticilerin asli işlerine yoğunlaşmasının sağlanmasını isteyerek, “Bunun için okullara, ihtiyaçlarına göre ivedilikle bütçe verilmelidir” şeklinde konuştu.

Yönetici atama süreciyle ilgili eleştirilere cevap veren Murat Bilgin, “Taktığı başörtüsü, okuduğu gazete, gittiği vakıf nedeniyle kamuda işine son verilen binlerce eğitim çalışanının ‘bize sahip çıkın’ feryadını duymayıp karanlığa ıslık çalanlar, bugün haktan, hukuktan bahsederek, onur ve ahlâk pazarlamaya çalışıyorlar. Zulümlerden beslenenlerin zulümden bahsetmesi ironi olsa gerek” ifadelerini kullandı.

90 Yıllık Çiviyi Söken Biz Olduk

Darbe dönemi ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliğinin acilen değiştirilmesi için hükümete çağrıda bulunan Murat Bilgin, şunları söyledi: “90 yıllık baskıcı sistemin çivisidir, kamuda başörtüsü yasağı meselesi. Birçok kimse yıllardır bu konuda emek verdi, sıkıntı çekti lakin çiviyi söken biz olduk. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yasağın toptan kaldırıldığını hep birlikte göreceğiz. Devletle millet arasındaki en büyük duvarlardan biri yıkılmış olacak.” dedi.

Bolu Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ahmet KOÇAK’da yaptığı konuşmada önümüzdeki dönem üye kayıt çalışmalarının yanın da sosyal ve kültürel faaliyetlere, üyelere direkt fayda sağlayacak indirim anlaşmalarına ağırlık vereceklerini, gençlik ile ilgili önemli proje ve çalışmalarının olacağını söyledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen