Haber
2012-01-28 06:29:25
Ögretmen Atama Kilavuzunda Yönetmelige Aykiri Hükümler Düzeltilmelidir

Milli Egitim Bakanligi, Subat 2012 ögretmen atama kilavuzunu yayinlamistir. Ancak söz konusu kilavuzun bazi maddeleri, 652 sayili Milli Egitim Bakanligi Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname ve Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi hükümleri ile çelismektedir.

652 sayili Milli Egitim Bakanligi Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesinin 3 ve 4’üncü fikralarinda, “(3) Ögretmenlerin Bakanlikça belirlenen hizmet bölge veya alanlarinda en az üç egitim ögretim yili görev yapmasi esastir. Bunlarin yer degistirme suretiyle atamalari her yil yapilan atama plan ve programlari çerçevesinde egitim ögretim faaliyetlerini etkilemeyecek sekilde sonuçlandirilir. Bakanlikça belirlenen özür gruplarina bagli yer degistirmeler ise yaz tatillerinde yapilir.

 (4) Ögretmenlerin yer degistirme suretiyle atamalarinda uyulacak temel ilkeler, özür gruplari, hizmet bölgeleri ve alanlari, hizmet puani ve diger hususlara iliskin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir” hükümleri yer almaktadir.

Diger taraftan, yönetmeligin 14. maddesinde, açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama, 15. maddesinde ise açiktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arasi ilk atama çesitlerine yer verilmistir. Ancak, Subat 2012 Ögretmen Atama Kilavuzunun Genel Açiklamalar basligi altinda yer alan 2.12 sirasinda, “Kamu kurum ve kuruluslarinda hâlen asil devlet memuru olarak görev yapanlar ile bu görevden “adayligi kaldirildiktan sonra” ayrilmis olanlar, istemeleri hâlinde geçerli olan KPSSP10 sonucuna göre ilk atama (Kilavuz 4.1.) çesidiyle basvuru yapabileceklerdir” denilmek suretiyle yönetmeligin 14 ve 15’inci maddeleri kapsaminda öngörülen atama çesitlerine yer verilmemis, sadece ilk atama yoluyla ögretmen alinacagi belirtilmistir. Kilavuzda yer alan bu hüküm, kilavuzdan daha üst bir hukuk normu olan yönetmelige aykiridir. Bakanlik, yönetmelikle verilen bir hakki kilavuz ile ögretmen adaylarinin elinden almis, onlara sadece KPSS sonuçlarina dayali olarak atanabilecekleri imkani tanimis, hizmet puani ve hizmet süresine dayali olarak atanmalarina ise imkan vermemistir.

Yönetmeligin 35, 36, 37 ve 38’inci maddelerinde ise, özür durumuna bagli yer degistirmelere yer verilmistir. Ancak 2012 Ögretmen Atama Kilavuzunun Genel Açiklamalar basligi altinda yer alan 2.11 sirasinda, “Ögretmen olarak atananlar, atandiklari yerde adaylik süresi dâhil en az dört yil çalistiktan sonra yer degistirme isteginde bulunabileceklerdir” denilerek, yönetmeligin özür durumuna bagli yer degistirmelere iliskin hükümleri hiçe sayilmis, Bakanlik kadrolarina ögretmen olarak atanan bir adayin atandiktan sonra 4 yil boyunca yer degistirme isteginde bulunamayacagi belirtilmistir. Kilavuzda yer alan bu hüküm de, kilavuzdan daha üst bir hukuk normu olan yönetmelige aykiri bir hükümdür. Bakanlik, yönetmelikle verilen bir hakki kilavuz ile ögretmen adaylarinin elinden almis, onlari 4 yil boyunca atandiklari yere mahkûm etme yoluna gitmistir. Oysa yönetmelikte böyle bir sinirlama yer almamaktadir.

Bu, keyfi uygulama niteligindedir. Kilavuzda yer alan ve yönetmelige aykiri olan bu hükümler düzeltilmelidir. Aksi takdirde bu tutumun, telafisi güç zararlar doguracagi açiktir. Milli Egitim Bakanligi’na bir yazi göndererek, ögretmen atama kilavuzunda yer alan yönetmelige aykiri iki hükmün düzeltilmesini istedik. 

 Bakanliga gönderdigimiz talep yazimizi görmek için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen