Haber
2010-07-30 07:21:35
Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi Degisikligine Dair Degerlendirme

30/7/2010 tarihli ve 27657 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelikle 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginin 25, 26, 34, 45, 47 ve geçici ikinci maddelerinin bazi fikralarinda degisiklik yapilmis, ayrica iki geçici madde daha eklenmistir.

 

-Il içi ve iller arasi yer degistirmelerin geçmiste oldugu gibi ayri ayri yapilmasi öngörülerek sadece 2010 yilinda uygulanmak üzere il içi siralarin olusturulmasina ve ikinci kez bir yer degistirme yapilmasina imkân saglanmistir.

 

-Zorunlu çalisma yükümlülügünü yerine getirmek üzere ikinci ve üçüncü hizmet bölgelerine dahil iller ile birinci hizmet bölgesine dahil illerin D ve E sinifi ilçelerindeki egitim kurumlarinda 06/05/2010 tarihi itibariyle görev yapmakta olan ögretmenlerin adayliklari kaldirilmis olmak kaydiyla bulunduklari egitim kurumlarinda ya da ilde çalismalari gereken süreyi tamamlayip tamamlamadiklarina bakilmaksizin il içi ve iller arasinda yer degistirme yapabilmelerine imkan saglayan bir düzenlemenin yapildigi görülmektedir.

1-6/5/2010 tarihli ve 27573 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Millî Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin 25. maddesinin birinci fikrasi ile il içi ile iller arasi yer degistirmelerin birlikte yapilmasi düzenlenmisti. Ancak degisiklik ile birlikte yapilmasi öngörülen il içi ve iller arasi yer degistirme uygulamasindan vazgeçilerek geçmiste oldugu gibi il içi ve iller arasi yer degistirmelerin ayri ayri yapilmasi, il içi yer degistirmelerde sira uygulamasina baslanmasi ile il içi yer degistirmelerin en geç ilgili yilin 15 Mayis, il disi yer degistirmelerin ise en geç 25 Mayis tarihine kadar Bakanligin internet sayfasinda duyurulmasi esasi getirilmistir.

 

2- Ayni Yönetmeligin 26. maddesinin altinci fikrasinda yapilan degisiklikle,

-Ögretmenlerin il içi yer degistirme basvurularinin Mayis ayi içinde alinarak tercih ettikleri egitim kurumlari itibariyle hizmet puani üstünlügüne göre siraya alinmalari ve iller arasi istege bagli yer degistirme isteginde bulunacak ögretmenlerin basvurularinin Haziran ayi içinde alinmasi yönünde düzenlenme yapilmistir.

 

3-Ayni Yönetmeligin 34. maddesinin birinci fikrasindaki il içi ve il disi yer degistirmelerin birlikte puan üstünlügüne göre yapilmasina iliskin düzenleme degistirilerek, il içi ve il disi basvurularin ayri ayri alinmasi düzenlenmis;

Il içinde yer degistirme talebinde bulunan ögretmenlerin yer degistirme suretiyle atamalari, tercih ettikleri egitim kurumlari itibariyle yapilan siraya bagli olarak Haziran ve Agustos aylarinda birer kez olmak üzere egitim kurumlarinin ögretmen ihtiyaci çerçevesinde hizmet puani üstünlügüne göre yapilmasi,

Iller arasi istege ve zorunlu çalisma yükümlülügüne bagli yer degistirme talebinde bulunan ögretmenlerin yer degistirme suretiyle atamalari, alanlar itibariyle belirlenen kontenjan ölçüsünde tercih edilen egitim kurumlarina hizmet puani üstünlügüne göre ilgili yilin Haziran ayi içinde yapilmasi öngörülmüstür.

 

4-Yönetmeligin 45. maddesinin ikinci fikrasi, il içi ifadesi çikarilarak iller arasinda yapilacak yer degistirmelerde ögretmen ihtiyacinin norm kadro kriterlerine göre yerlesim yerlerinin ögretmen ihtiyacinin mevcut ögretmenlerle karsilanabilirligi dikkate alinarak ögretmen ihtiyacinin Il Milli Egitim müdürlüklerince belirlenmesi konusu yeniden düzenlenmistir.

 

5-Yönetmeligin 47. maddesinin 8. fikrasiyla, egitim kurumlarinin egitim ve ögretime yeni açilmasi veya dönüstürülmesi gibi benzeri nedenlerden dolayi bu yönetmelik eki EK-2 Hizmet Alanlari ve Hizmet Puanlari Çizelgesi’nde yer almayan egitim kurumlarinin yer alacagi hizmet alanlari ile hizmet puanlari, EK-2 Hizmet Alanlari ve Hizmet Puanlari Çizelgesi’ne ekleninceye kadar o egitim kurumunun bulundugu yerlesim yerindeki diger egitim kurumlari emsal alinarak degerlendirilecegi ve daha sonra çizelgeye eklenerek Tebligler Dergisi’nde yayinlanmasi düzenlenmistir.

 

6-Yönetmelige eklenen Geçici 3. madde ile ögretmenlerden ikinci ve üçüncü hizmet bölgesine dahil iller ile birinci hizmet bölgesine dahil illerin D ve E ilçelerindeki egitim kurumlarinda 6/5/2010 tarihi itibariyle görev yapmakta olanlarin, adayliklari kaldirilmis olmalari kaydiyla bulunduklari egitim kurumlarinda ya da illerde çalismalari gereken sürelerini tamamlayip tamamlamadiklarina bakilmaksizin il içi ve iller arasinda yer degistirme dönemlerinde yer degistirme isteginde bulunabilmelerine imkan saglanmistir.

 

7-Yönetmelige eklenen Geçici 4. maddeyle, 2010 yilina mahsus olmak üzere il içinde sira olusturmak suretiyle ikinci kez yer degistirme islemi yapilmasi yönünde düzenleme yapilmistir.

 

8-Yönetmeligin Geçici 2. maddesine, 3. fikra eklenmek suretiyle, Yönetmeligin 26. maddesinin 4. fikrasinda yer alan, “Il içinde ya da il disina yer degistirme isteginde bulunacak ögretmenlerin, yer degistirmeleri için gerekli olan bulunduklari egitim kurumunda ya da ilde çalisilmasi gereken sürenin hesabinda, ögretmenlerin kadrolarinin bulundugu egitim kurumunda veya ilde fiilen ögretmen olarak geçirdikleri süreler dikkate alinir. Kadrosunun bulundugu egitim kurumu ya da il disinda görevlendirilen ögretmenlerin yer degisikligi isteginde bulunabilmeleri için görevlendirildikleri tarihten önce bulunduklari egitim kurumunda ya da ilde çalisilmasi gereken süreyi tamamlamis olmalari gerekir” hükmünün, kadrosunun bulundugu egitim kurumu disinda il içinde görevlendirilen ögretmenlerin sadece 2010 yilinin Temmuz ve Agustos aylarinda yapilacak il içi istege bagli yer degistirmelerde uygulanmamasi öngörülmüstür. 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen