Haber
2010-05-26 07:21:10
Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’ne Dava Açtik!

06.05.2010 tarih ve 27573 sayili Resmi Gazete’de yayim- lanarak yürürlüge giren Milli Egitim Bakanligi Ögretmen- lerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde mevcut olan hukuka aykiri ve eksik düzenlemelerin iptali istemiyle Danistay nezdinde yürütmeyi durdurma talepli olarak dava açtik.

 

Dava dilekçemizde, kontenjan sinirlamasi, il içi atamalarin bir defa yapilmasi, zorunlu hizmet muafiyeti gelmesine ragmen 3 yillik süre gerekçesi ile yer degistirme hakkinin taninmamasi ve asagida detayli olarak belirttigimiz hususlardaki sikintilarin magduriyete dönüsmeden, ivedi bir sekilde çözümlenmesi amaciyla yönetmelikteki ilgili madde ve ibarelerin iptalini istedik.

 

1-Zorunlu hizmet muafiyeti kapsamina giren ögretmenlerin çalistigi ilde çalisma süresi sarti aranmaksizin il içi ve il disi yer degistirme imkâninin taninmamasi sebebiyle ortaya çikan magduriyetlere karsi;

Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin “Il içi ve iller arasi istege bagli yer degistirmeler” baslikli 26. maddesinin 1, ve 2. fikralarindaki ilgili ibarelerin iptalini istedik. Ayrica, yönetmeligin 26. maddesinin 4. fikrasi ile il içinde ya da il disina yer degistirme isteginde bulunacak ögretmenlerin yer degistirmeleri için gerekli olan bulunduklari egitim kurumunda ya da ilde çalisilmasi gereken sürenin hesabinda, ögretmenlerin kadrolarinin bulundugu egitim kurumunda veya ilde fiilen ögretmen olarak geçirdikleri sürelerin dikkate alinacagi, kadrosunun bulundugu egitim kurumu ya da il disinda görevlendirilen ögretmenlerin yer degisikligi isteginde bulunabilmeleri için görevlendirildikleri tarihten önce bulunduklari egitim kurumunda ya da ilde çalisilmasi gereken süreyi tamamlamis olmalari gerektigi ifade edilmisti. Kisilerin kadrolarinin bulundugu egitim kurumunda veya ilde fiilen ögretmen olarak geçirdikleri sürelerin dikkate alinmasinin hukuka ve hizmet gereklerine açikça aykiri olacagindan, ilgili maddenin iptalini istedik.

 

2-Il disindan gelen ögretmenlere kontenjan sinirlamasina karsi;

Yönetmeligin “Istege ve zorunlu çalisma yükümlülügüne bagli yer degistirme suretiyle atamalar” baslikli 34. maddesinde, il içi ve iller arasi istege bagli yer degistirmeler ile zorunlu çalisma yükümlülügüne bagli yer degistirme basvurulari birlikte alinacagi belirtilmektedir. Gerekli sartlari tasiyanlarin yer degistirme suretiyle atamalari, alanlar itibariyle belirlenen kontenjan ölçüsünde tercih edilen egitim kurumlarina hizmet puani üstünlügüne göre ilgili yilin Haziran ayi içinde yapildigi belirtilmekte oldugundan ve bu fikrada yer alan, “alanlar itibariyle belirlenen kontenjan” ibaresi ile ögretmen açigi bulunan bütün egitim kurumlarinin açik normlarinin ilan edilmesinin önüne geçildiginden, ögretmen açigi bulunan tüm egitim kurumlarinin açik normlarinin ilan edilmesi için ilgili ibarelerin iptalini istedik.

 

3-Il emri uygulamasina yönetmelikte yer verilmemesine karsi;

Il emri konusu 3797 sayili Kanun’da açikça düzenlenmis iken; yeni yönetmelikte buna iliskin bir hükme yer verilmemis oldugundan, eksik düzenlemenin iptalini istedik.

 

4-Il içi atamalarin bir defa yapilmasina karsi;

Yeni yönetmelikte siralarin çalistirilmasi konusunda da herhangi bir hükme yer verilmemis olmasi ve bu yönde bir düzenleme yapilmamasi kamu yarari ve hizmet geregi ilkeleriyle bagdasmadigindan, eksik düzenlemenin iptalini istedik.

 

5-Özür grubuna bagli yer degistirmelerdeki sinirlamalara karsi,

Özür durumuna bagli yer degistirme isteginde bulunanlardan ögretmenlikte ve devlet memurlugunda adayliklarinin kaldirilmis olma sarti aranmasi ve aday ögretmenlerin de buna bagli olarak yer degistirme talebinde bulunamamasini düzenleyen 35. maddenin 3 ve 4. fikralarinin,

Yine özür grubu atamalarinda; açiktan atama, kurumlar arasi ilk atamada ve yeniden atama kapsaminda atananlarin atama isteyebilmeleri için son olarak atandiklari görev yerlerinde en az bir yil görev yapmis olma sartinin iptalini istedik.

 

6-Kismi zamanli geçici ögreticilikte geçirdikleri süreler, Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar kapsaminda ek ders ücreti karsiligi görevlendirme suretiyle geçirilen süreler ile vekil ögretmenlikte ve usta ögreticilikte geçirilen sürelerin zorunlu çalisma süresinden sayilmamasina karsi;

657 sayili Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fikrasinin (C) bendi kapsaminda kismi zamanli geçici ögreticilik görevinde bulunanlar, Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar kapsaminda ek ders ücreti karsiligi görevlendirme suretiyle çalisanlar ile vekil ögretmenlik ve usta ögreticilik yapanlar da diger ögretmenler gibi ayni sartlarda görev yapmakta ve onlarla ayni sorumlulugu üstlenmekte olup, onlara da bu hakkin taninmasi gerekmekte oldugundan, yönetmeligin 1. fikrasinin (ç) bendinin iptalini istedik.

 

7-Görevli oldugu yerlesim yeri disinda bir ortaögretim kurumunu merkezi sinavla kazanan çocugu bulunan ögretmenlerin yer degistirme talebinde bulunmalari hususundaki sinirlamaya karsi;

Görevli oldugu yerlesim yeri disinda bir ortaögretim kurumunu merkezi sinavla kazanan çocugu bulunan ögretmenlere, çocugunun ögrenim görecegi yerde, çocugunun yatili ögrenim görme imkâni yoksa buralarda alanlarinda ihtiyaç bulunmasi ve gerekli diger sartlari tasimalari kaydiyla yer degistirme isteginde bulunabilmeleri konusunda getirilen sinirlamaya iliskin “Genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degistirmeler” baslikli yönetmeligin 39. maddesinin 9. fikrasindaki ilgili ibarelerin iptalini istedik.

 

 Dava Dilekçesi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen