Haber
2012-08-31 07:31:42
Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginde Neler Degistirildi

MADDE 1 6/5/2010 tarihli ve 27573 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Millî Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginin 5 inci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi yürürlükten kaldirilmistir.

Temel ilkeler

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre;

a) Ülke genelinde alanlar itibariyla ögretmen dagiliminda denge saglanmasi, alanlar itibariyla ögretmen norm kadro sayilari esas alinarak ögretmen ihtiyacinin karsilanabilirligi oraninin esit düzeyde tutulmasi,

b) Atama ve yer degistirmelerde egitim kurumlarinda alanlar itibariyla bos norm kadro bulunmasi,

c) Yer degistirmelerde ögretmenin hizmet puanina göre islem yapilmasi,

ç) Ögretmenlige ilk defa atanacaklarda, ögretmenlik için Kamu Personel Seçme Sinavindan alinan ve Bakanlikça alanlar itibariyla belirlenen puan üstünlügü,

d) Açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama yoluyla ögretmenlige atanacaklarda ögretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süresi,

e) Açiktan ilk atama, kurumlar arasi ilk atama ve kurum içi ilk atama yoluyla ögretmenlige atanacaklarda Devlet memuriyetindeki hizmet süresi esas alinir.

MADDE 2 – Ayni Yönetmeligin 12 nci maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi yürürlükten kaldirilmistir.

Atama çesitleri

MADDE 12 – (1) Ögretmen kadrolarina atama çesitleri sunlardir:

a) Ilk atama

b) Açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama

c)  Açiktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arasi ilk atama

ç) Millî sporcularin atamasi

d) Bedensel engellilerin atamasi

MADDE 3 – Ayni Yönetmeligin 13 üncü maddesinin birinci fikrasinin (ç) bendinde yer alan “Aday” ibaresi “Aday veya asil” olarak, “adayligi kaldirilmadan” ibaresi “adayligi kaldirilmadan veya kaldirildiktan sonra” olarak degistirilmistir.

Ilk atama

MADDE 13 – (1) Kamu Personel Seçme Sinavina katilmis ve bu sinavda Bakanlikça belirlenen taban puan ve üzerinde puan almis olmalari kaydiyla;

a) Bakanliga bagli egitim kurumlarindaki ögretmen kadrolarina ilk defa atanacaklar,

b) Özel ögretim kurumlarinda görev yapanlardan Bakanliga bagli resmî egitim kurumlarina ilk defa ögretmen olarak atanacaklar,

c) Vakif veya özel üniversitelerde görev yapanlardan Bakanliga bagli resmî egitim kurumlarina ilk defa ögretmen olarak atanacaklar,

ç) Aday (veya asil ) ibaresi eklenmistir) Devlet memuru olarak hâlen Bakanlik veya diger kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapanlar ile ögretmen veya Devlet memuru olarak görev yapmakta iken adayligi kaldirilmadan (veya kaldirildiktan sonra ) ibaresi eklenmistir. ) kendi istekleriyle bu görevlerinden ayrilanlar ya da adaylik döneminde basarisiz olmalari nedeniyle görevine son verilenler,

d) Kamu kurum ve kuruluslarinda kanun veya kanun hükmünde kararnameler kapsaminda sözlesmeli memur statüsünde çalisanlardan ilk defa ögretmenlige atanacaklar

ilk atama kapsaminda basvuruda bulunabilirler.

Açiktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arasi ilk atama

MADDE 4 – Ayni Yönetmeligin 15 inci maddesi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 15 – (1) Bakanlik merkez ve tasra teskilati ile diger kamu kurum ve kuruluslarinda 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu kapsaminda egitim ve ögretim hizmetleri sinifi disindaki diger hizmet siniflarinda hâlen asil memur olarak görev yapanlar ile Devlet memuru olarak çalismakta iken görevlerinden ayrilanlar, bu kapsamda basvuruda bulunabilirler.

(2) Bu madde kapsaminda basvuruda bulunacaklarin atamalarinda esas alinacak hizmet sürelerinin hesabinda, Bakanlik ve diger kamu kurum ve kuruluslarinda fiilen Devlet memuru olarak geçirilen hizmet süreleri esas alinir.

(3) Bu madde kapsaminda atamaya esas alinacak hizmet sürelerinin hesabinda, askerlik dâhil ayliksiz izinli olarak geçen hizmet süreleri dikkate alinmaz.

MADDE 5 – Ayni Yönetmeligin 17 nci maddesinin üçüncü fikrasi yürürlükten kaldirilmistir.

Bakanlik merkez veya tasra teskilatinda çalisanlarin atamalari

MADDE 17 – (1) Ögretmen kadrolarinda adayligi kaldirildiktan sonra Bakanlik merkez ve tasra teskilâtinda diger hizmet siniflarindaki görevlere atananlardan yeniden ögretmenlige atanmak isteyenlerde, basvuru tarihi itibariyla ögretmenlik disindaki görevlerde en az üç yil süreyle çalismis olmalari sarti aranir. Genel idare hizmetleri yönetim görevlerinde bulunanlarda üç yillik süre sarti aranmaz.

(2) Birinci fikrada belirtilenlerin atamalari zamana bagli olmadan yapilabilir. Zorunlu çalisma yükümlülügü bulunanlarin atamalari, zorunlu çalisma yükümlülügü öngörülen hizmet alanlarina yapilir.

(3) Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda egitim ve ögretim hizmetleri sinifi disindaki hizmet siniflarinda görevli olup ögretmenlige ilk defa atanacaklarin durumu, istekleri ve tercihleri dogrultusunda bu Yönetmeligin 13 üncü veya 15 inci maddesi kapsaminda degerlendirilir.

MADDE 6 – Ayni Yönetmeligin 18 inci maddesinin üçüncü fikrasinin (a) bendinde yer alan “% 7’si” ibaresi “% 1’i” olarak degistirilmis, (b) bendi yürürlükten kaldirilmistir

Kontenjan belirleme

MADDE 18 – (1) Ögretmen atamalarinda; ögretmenlige atamasi uygun görülmeyenler ile herhangi bir sekilde görevine son verilen veya meslekten çikarilanlardan bu islemin durdurulmasina ya da iptaline iliskin olarak haklarinda yargi karari verilenlere ve saglik nedeniyle ögretmenlik disinda baska bir göreve atananlardan gerekli saglik sartlarini yeniden kazananlara öncelik verilir.

(2) Il millî egitim müdürlükleri, il içi ve iller arasi yer degistirmeler ile emeklilik ve benzeri nedenlerden dolayi olusan ögretmen ihtiyacini göz önüne alarak öncelikle ögretmen istihdaminda güçlük çekilen yerler ile mahalli imkânlarla ihtiyaci karsilanamayan ya da en fazla ögretmen ihtiyaci bulunan egitim kurumlarindan baslanmak suretiyle atama yapilmasi istenilen alanlar ve egitim kurumlarini tespit ederek Bakanliga bildirir.

(3) Bakanliga atama izni verilen ögretmen kadrolarindan;

a) % 7’si bu Yönetmeligin 14 üncü maddesi, (“%1”  olarak degistirilmistir.)

b) % 3’ü bu Yönetmeligin 15 inci maddesi ( yürürlükten kaldirilmistir.)

kapsaminda yapilacak atamalar için ayrilir.

(4) Üçüncü fikrada sayilanlara ayrilan kontenjanin disinda kalan kontenjan 13 üncü madde kapsaminda yapilacak atamalar için ayrilir.

(5) Bu Yönetmeligin 13 üncü maddesi kapsaminda beden egitimi alani için belirlenen kontenjanin % 10’u millî sporcularin beden egitimi ögretmenligine atanmalari için ayrilir.

(6) Il millî egitim müdürlüklerinin tespitleri de dikkate alinarak atama yapilacak alanlar, atama çesitleri ile kontenjanlar Bakanlikça belirlenir.

(7) Atama çesitlerine ve alanlara göre belirlenen kontenjandan daha az sayida basvuru olmasi durumunda artan kontenjan, ögretmen ihtiyaci çerçevesinde diger atama çesitlerine ve alanlara aktarilabilir.

MADDE 7 – Ayni Yönetmeligin 21 inci maddesinin birinci fikrasinda yer alan “15,” ibaresi ile (d) ve (e) bentleri yürürlükten kaldirilmistir.

Basvurularda istenecek belgeler ve beyan

MADDE 21 – (1) Bu Yönetmeligin 13, ( 15, ibaresi yürürlükten kaldirilmistir)  16 ve 17 nci maddeleri kapsaminda ögretmenlige atanmak üzere basvuruda bulunacaklardan asagidaki belgeler istenir:

a) Lisans diplomasi veya mezuniyet geçici belgesinin asli veya kurumca onayli örnegi,

b) Orta Ögretim Alan Ögretmenligi Tezsiz Yüksek Lisans, pedagojik formasyon, ilkögretim sinif ögretmenligi ya da Ingilizce ögretmenligi için Ingilizce Ögretmenligi Sertifikasi programlarindan birini tamamladigina iliskin belge veya kurumca onayli örnegi,

c) Yurt disindaki üniversitelerden mezun olanlar bakimindan diploma denklik belgesi,

ç) Felsefe bölümü mezunlarindan; 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji aldigina, sosyoloji bölümü mezunlarindan ise 8 kredi mantik, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldigina dair belge,

d) Açiktan ilk atama yoluyla atanacaklardan hizmet belgesi veya kurumca onayli örnegi ile Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olmadigina dair yazili beyani (Devredilen Emekli Sandigi, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bag-Kur),

e) Kurumlar arasi ilk atama yoluyla atanacaklardan hizmet belgesi veya kurumca onayli örnegi,

f) Millî sporculardan ilgili mevzuatina göre millî sporcu unvanini kazandigina dair belge veya kurumca onayli örnegi.

(2) Bu Yönetmeligin 14 üncü maddesi kapsaminda ögretmenlige atanmak üzere basvuruda bulunacaklardan asagidaki belgeler istenir:

a) Kurumlar arasi yeniden atanmak üzere basvuruda bulunanlardan en son çalistigi kurumdan alacagi hizmet belgesi veya kurumca onayli örnegi,

b) Açiktan atanmak üzere basvuruda bulunanlardan Bakanlikça düzenlenmis en son atama kararname örnegi ile Sosyal Güvenlik Kurumundan (Devredilen Emekli Sandigi, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bag-Kur) emekli olmadigina iliskin belge veya kurumca onayli örnegi.

(3) Ögretmenlige basvurularda ayrica; T. C. kimlik numarasi, adli sicil yazili beyani, saglik durumu yönünden ögretmenlik yapmasina engel bir hâlin olmadigina dair yazili beyani, askerlik durumuna iliskin yazili beyani, ögretmenlik için yapilan Kamu Personel Seçme Sinavi sonuç belgesine göre alanlar itibariyla belirlenen taban puanin üzerinde puan aldigina iliskin beyani esas alinir.

(4) Ögretmenlik basvurularinda bu madde kapsaminda istenen belgelerin ilgili kurumlardan elektronik ortamda alinarak elektronik basvuru sayfasina yansitilmasi hâlinde buna iliskin belgeler ayrica istenmez.

(5) Ögretmenlik basvurularinda adli sicil kaydi bulunanlardan sabika sorgulama belgesi ile buna iliskin mahkeme karari istenir.

(6) Beyana dayali bilgiler, teknik alt yapisi hazir olan ilgili kurum ve kuruluslardan elektronik ortamda teyit edilir. Kurum ve kuruluslardan alinan bilgi ve belgeler ile adayin beyani arasinda çeliski oldugu tespit edilenlerin durumu degerlendirildikten sonra basvuruya engel hâli olmadigina karar verilenlerin basvurusu kabul edilir. Gerekli sartlari tasimadigi tespit edilenlerin basvurusu reddedilir, atamasi yapilmis ise atamasi iptal edilir.

MADDE 8 – Ayni Yönetmeligin 22 nci maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi yürürlükten kaldirilmis, besinci fikrasinda yer alan “14 üncü ve 15 inci maddelerine” ibaresi “14 üncü maddesine” olarak ve yedinci fikrasinda yer alan “14 üncü ve 15 inci maddeleri” ibaresi “14 üncü maddesi” olarak degistirilmistir.

Atama

MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelikte aranan genel ve özel sartlari tasiyanlardan ögretmenlik için basvurusu kabul edilenlerin atamalari bu Yönetmeligin;

a) 13 üncü maddesi kapsamindakilerin atamalari Kamu Personel Seçme Sinavinda ögretmenlige atamaya esas alinan puan üstünlügü,

b) 14 üncü maddesi kapsamindakilerin atamalari ögretmenlikteki veya yüksekögretim kurumlarindaki hizmet süresi fazla olana öncelik verilmek suretiyle memuriyetteki hizmet süreleri,

c) 15 inci maddesi kapsamindakilerin atamalari memuriyetteki hizmet süreleri, esas alinarak atama çesitlerine göre alanlar itibariyla belirlenen kontenjan sinirliliginda tercihleri de dikkate alinarak yapilir.

(2) 16 nci madde kapsaminda yapilacak millî sporcularin atamalari, ilgili mevzuatina göre Gençlik ve Spor Genel Müdürlügünce belirlenen öncelik sirasi esas alinarak kontenjan sinirliliginda yapilir.

(3) Bedensel engelli adaylarin atamasi ilgili mevzuatina göre yapilacak sinav basari siralamasina göre yapilir.

(4) Ögretmenlik basvurusu kabul edilenlerin atamalari, egitim kurumlarina yapilir. Atamalar, basvurularin sona erdigi tarihten itibaren en geç bes is günü içinde gerçeklestirilir.

(5) Bu Yönetmeligin 14 üncü (ve 15 inci ibaresi yürürlükten kaldirilmistir)  maddelerine göre ögretmenlige atanacaklar istemeleri hâlinde Kamu Personel Seçme Sinavina girmek kaydiyla 13 üncü madde kapsaminda da basvuruda bulunabilirler. Bu sekilde basvuruda bulunanlarin durumlari, bu Yönetmeligin 13 üncü maddesi kapsaminda basvuruda bulunanlarla birlikte degerlendirilir. Ancak bu durumda bulunanlarin, ögretmenlik basvurularinda ögretmenlikteki ya da memuriyetteki hizmet sürelerine veya Kamu Personel Seçme Sinavi sonuçlarina göre atama çesitlerinden yalnizca birini tercih etmeleri gerekmektedir.

(6) Bu Yönetmeligin 13 üncü maddesi kapsaminda ayni alana atanacaklarin Kamu Personel Seçme Sinavinda almis olduklari puanlarin esit olmasi durumunda atamasi yapilacak adayin seçiminde; sirasiyla egitim bilimleri testindeki dogru cevap sayisi fazla olana, bunun da esit olmasi durumunda Kamu Personel Seçme Sinavinda sirasiyla genel kültür ve genel yetenek testlerindeki dogru cevap sayisi fazla olana öncelik verilir, bununla da esitligin bozulmamasi durumunda atanacak aday bilgisayar kurasi ile belirlenir.

(7) Bu Yönetmeligin 14 üncü ( ve 15 inci maddeleri ibaresi yürürlükten kaldirilmistir.) kapsaminda atanacaklarin hizmet sürelerinin esit olmasi hâlinde atanacak aday bilgisayar kurasi ile belirlenir.

(8) Atamalarda; ilk atama kapsaminda yapilan atamalarin alanlar itibariyla taban puanlari ile diger atama çesitlerine göre olusan atama sonuçlari, atamalarin yapildigi tarihten itibaren en geç bes gün içinde Bakanligin internet sayfasinda yayinlanir. Yayinlanma süresi bes is gününden az olamaz. Atama kararnameleri atamalarin yapildigi tarihten itibaren en geç bes is günü içinde valiliklere elektronik ortamda gönderilir.

MADDE 9 – Ayni Yönetmeligin 35 inci maddesinin dördüncü fikrasinda yer alan “14 ve 15 inci maddeleri” ibaresi “14 üncü maddesi” olarak degistirilmistir.

Özür durumuna bagli yer degistirmeler

MADDE 35 – (1) Ögretmenler, saglik, es ve ögrenim durumu özürleri nedeniyle özür gereklerinin karsilanabilecegi yerlere yer degistirme isteginde bulunabilirler. Ancak bu özürler nedeniyle yer degisikligi istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarinin birlikte karsilanmasi temelinde degerlendirilir.

(2) Il içinde ve iller arasinda yapilacak özür durumuna bagli yer degistirmelere iliskin duyuru ve basvurulari birlikte alinir. Yer degistirme suretiyle atamalar, ögretmenlerin tercihleri dikkate alinarak hizmet puani üstünlügü esas alinarak yapilir.

(3) Özür durumuna bagli yer degistirme isteginde bulunanlardan ögretmenlikte ve Devlet memurlugunda adayliklarinin kaldirilmis olmasi sarti aranir. Aday ögretmenlerin yer degistirme istekleri degerlendirmeye alinmaz.

(4) Bu Yönetmeligin 14  ( ve 15 inci  ibaresi yürürlükten kaldirilmistir.) maddesi kapsaminda ögretmenlige atananlarin, özür durumundan yer degistirme isteginde bulunabilmesi için son olarak atandiklari görev yerlerinde en az bir yil süreyle görev yapmis olmalari gerekir.

(5) Özür durumundan yer degisikligi islemlerinde; ilçe teskilati bulunmayan il merkezleri ve bu illerin diger ilçeleri, büyüksehir belediyesi statüsünde olan illerin ilçeleri, beldeler ve köylerin her biri ayri bir yerlesim yeri olarak degerlendirilecek ve bu yerlesim yerleri arasinda yer degisikligi yapilabilecektir. Bu yerlesim yerlerinin içindeki egitim kurumlari arasinda özür durumundan yer degisikligi yapilmaz.

(6) Il içi ve iller arasinda herhangi bir nedenden dolayi görev yeri degistirilen ögretmenlerin, atamalarinin yapildigi tarihten sonra ortaya çikan özür durumlari hariç olmak üzere ayni yer degistirme döneminde özür durumundan yer degistirme istekleri dikkate alinmaz. Bu durumda bulunan ögretmenler, takip eden yilin özür durumuna bagli yer degistirme döneminde özür durumundan yer degistirme isteginde bulunabilirler.

(7) Her ikisi de ögretmen olan eslerden istemeleri hâlinde birinin saglik durumu ya da olaganüstü hâllere bagli olarak yer degistirme basvurusunun uygun bulunmasi durumunda her ikisinin yer degisikligi basvurusu birlikte alinir ve atamalari ayni kapsamda degerlendirilir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen