Haber
2012-06-07 07:31:08
Ögretmene Saygi Için Binlerle Yürüdük

Medeniyetimizi insa ve yeniden ihya etmenin öncüsü olan ögretmenlere yapilan haksizligin ifsasi için, ögretmene sayginin deforme edilmesine karsi çikmak için binlerce ögretmenimizle sessizce yürüdük. Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, ögretmene saygi yürüyüsünde yaptigi konusmada, “Bu yürüyüs, çocuguyla, genciyle yirmi milyonu asan bir kitleye dogrudan olmak üzere her vatandasa hizmet sunan; mezrasindan köyüne, kasabasindan sehrine ülkenin farkli yerlerinde sayisi 60 bine ulasan okullarin kapisini her sabah daha iyi bir gelecek için özveriyle açan ögretmenlerimizin bütün Türkiye’ye yönelttikleri ‘saygi görmek hakkim’ haykirisidir” dedi.


Üyelerimiz, Istanbul Istiklal Caddesi’nde Tünel’den baslayarak Taksim Meydani’na kadar ‘Susarak anlattim sana her seyi’ afisi esliginde sessizce yürüdü. Yürüyüs boyunca karanfil dagitan ögretmenlere halk alkislariyla destek verdi. Taksim Meydani’nda binlerce ögretmene seslenen Ahmet Gündogdu, dünyanin diger ülkelerinde daha az çalisip daha fazla ücret alan ögretmenlerin aksine ülkemizde ögretmenlerin daha çok çalisip daha az ücret aldiklarinin bilinmesini istedi. Ögretmenler, ‘Ögretmenlik askimiz, saygi görmek hakkimiz’, ‘Bütçe diye yakinma, onuruma dokunma’, ‘Hak, Hukuk, Adalet KHK Rezalet’ sloganlariyla Gündogdu’ya eslik etti.


Ilme, irfana, âlime ve arife hürmeti esas alan bir medeniyetin bakiyesi olan Türkiye’de; ögretmenlere, yürüttükleri kutsal meslegin maddi karsiliginin hakkiyla ödenmemesi yaninda manevi karsiligi olan “sayginin” bile çok görüldügü günleri yasadiklarini belirten Ahmet Gündogdu, “Egitim konusu açildiginda “egitim en önemli meselemiz” diyerek mangalda kül birakmayanlar, yaptiklariyla, söyledikleriyle, ögretmene ve ögretim elemanlarina emeginin karsiligini vermemekle ögretmeni ve emegini degersizlestirdiklerinin, ögretmenlik mesleginin itibarina irtifa kaybettirdiklerinin artik farkina varmalidir” ifadelerini kullandi.

Gündogdu, sayginin bile çok görüldügü ögretmen; ögrencilerinden “daha iyi bir gelecek”, “daha güçlü Türkiye”, “daha adil bir ülke” hedeflerinde sorumluluk almalarini istenemeyecegini, kendisi saygiya muhtaç hale getirilen ögretmenler, ögrencilerine “insana ve haklarina saygi duymayi” ve “insan onurunu esas almayi” ögretemeyecegini kaydetti. Ögretmenin saygiyi fazlasiyla hak ettigini belirten Gündogdu, “Ancak sayginin kendisine çok görüldügünü; yediden yetmise her biri ögrencisi olan topluma, “Annenize, babaniza ve büyüklerinize saygida kusur etmeyin” diye nasil seslenecek” dedi.

 

‘Ögretmenlerin Gönlünü Fetih Projesi’ Neden Akillara Gelmiyor

Ahmet Gündogdu bugün gelinen noktada ülkemizin artik temel sorunlarindan birisi ögretmenlere, ögretim elamanlarina ve emeklerine saygi sorunu oldugunu kaydederek, “Siniflari akilli tahtayla, ögrencileri tablet bilgisayarla donatmayi hedefleyen Fatih Projesinin hayata geçirildigi ülkemizde, sinif ve ögrenci kavramlarina varlik ve anlam kazandiran ögretmenler için “ögretmenlerin gönlünü fetih projesi” neden akillara gelmiyor. Bu tablonun sorumlusu, egitim sistemine ve egitim hizmetine ögretmenlerle birlikte el ele kalite kazandirmasi gereken Milli Egitim Bakani’dir. Görevi devraldigi günden bu yana beyan ve açiklamalariyla “bilgisi yetersiz”, “çalismasi isteksiz”, “hizmeti verimsiz” ögretmen kitlesi algisi üretmistir. Yetinmemis, yanlis bilgilendirmeyle ögretmenlerin “haftada 15 saat çalisip yilda iki ay tatil yapan gereksiz kamu görevlileri” konumunda gösterilmesine de kapi aralamistir. Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, bu tavirlariyla bir anlamda “hak isteyen ve saygi bekleyen ögretmenler ve sendikalari olmasa Milli Egitim Bakanligini ne güzel yönetirim” demektedir” diye konustu.

Milli Egitim Bakani’nin icraatlarini elestiren Gündogdu, Milli Egitim Bakani’nin söylemlerinde, genelgelerinde, kisaca bütün is ve islemlerinde, okul yöneticilerini, ögretmenleri ve egitim çalisanlarini hedef göstermek için harcadigi zamani, ögretmenler ve diger egitim çalisanlarinin mesleki sayginligini korumak ve mali haklarini artirmak, egitim çalisanlarinin yetkili sendikasi Egitim-Bir-Sen’in bu yöndeki taleplerini karsilamak için harcasaydi bugün eylem degil sölen yapiyor olacaklarini söyledi.  Bakan Dinçer’in okul yöneticilerini ögrenci velilerine, ögretmenleri ögrencilere ve tüm topluma hedef gösterme anlayisini terk etmesini isteyen Gündogdu,  “Kurulusundan bu yana is birakma eylemi yapmayan Egitim-Bir-Sen, Milli Egitim Bakanin kabul edilemez üslubu, Maliye Bakaninin ek ödeme adaletsizligini gidermeme inadi nedeniyle baslayan sürecin sonunda is birakma eylemi yapmak zorunda kalmistir. Sayin Basbakanin eksik bilgilere dayanan ögretmenlerin çalisma ve izin sürelerine yönelik beyanlari, ögretmenleri derinden üzmüstür. Milli Egitim Bakani Dinçer’den ümidini zaten kesen ögretmenler, Sayin Basbakanimizdan incinen yüreklerini, kirilan kalplerini onore edecek ve azalan motivasyonlarini yeniden artiracak yeni bir açiklama bekliyorlar. Egitim çalisanlarinin yetkili sendikasi olarak, biz de Sayin Basbakanin bu yönde bir açiklamayi en kisa sürede yapmasi gerektigine inaniyoruz” seklinde konustu.

Emegimizin Karsiligini Istemekten ve Meslegimizin Sayginligini Korumaktan Yilmayacagiz

Ahmet Gündogdu, bu yürüyüsün, medeniyetimizi insa ve yeniden ihya etmenin öncüsü olan ögretmenlere yapilan haksizligin ifsasi ve ögretmene sayginin deforme edilmesine karsi çikisi oldugunu kaydetti. Gündogdu, “Bu yürüyüs, çocuguyla, genciyle yirmi milyonu asan bir kitleye dogrudan olmak üzere her vatandasa hizmet sunan; mezrasindan-köyüne, kasabasindan-sehrine ülkenin farkli yerlerinde sayisi 60 bine ulasan okullarin kapisini her sabah daha iyi bir gelecek için özveriyle açan ögretmenlerimizin bütün Türkiye’ye yönelttikleri “saygi görmek hakkim” haykirisidir” ifadelerini kullandi.


Ögretmene karsi haksizliklara bordro yakmadan is birakmaya kadar uzanan bir eylem süreciyle tepki gösterdiklerini söyleyen Gündogdu, “Toplu sözlesme sürecini takip eden tarafli-tarafsiz herkes, ögretmenlere yapilan haksizligi sona erdirecek tekliflerle masaya oturdugumuzu kabul ediyor. Kamu Isveren Heyetinin ve Kamu Isveren Heyeti temsilcileri araciligiyla da Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, tekliflerimize evet demeyerek bu haksizligin devam etmesine göz yumdugu herkesin malumudur. Kamuoyunun yakindan bildigi gibi esit ise esit ücret kapsaminda hazirlandigi iddia edilen 666 sayili Kanun Hükmünde Kararname, ögretmenleri ve akademisyenleri yok saymistir. Ögretmene ve ögretim görevlilerine benzerin yok, bütçeye maliyeti yüksek olur diyerek ek ödeme verilmemistir. Ögretmenlerin ve ögretim elemanlarinin emeginin karsiligi olan ekmegi talep ettikleri için mesleginin karsiligi olan saygidan mahrum edilmek istenmesine direnecegiz ve izin vermeyecegiz. Emegimizin karsiligini istemekten yorulmayacagiz, meslegimizin sayginligini korumaktan yilmayacagiz. Bütçe disiplinini bozar bahanesiyle ek ödeme artisi verilmemesine olan tepkimizi de, bütçeye maliyeti sifir olan, ögretmene saygi talebimizi de ayni anda, her yerde ve büyük bir kararlilikla seslendirmeye devam edecegiz. Çünkü, ögreticisine saygi duymayan bir toplumun, ögrendikleriyle iyiye, dogruya ve güzele yol almasinin imkansiz oldugunu biliyoruz. Çünkü, ögretmenligin peygamberlik meslegi oldugunu salik veren bir medeniyetin mensuplariyiz. Çünkü, kendisine bir harf ögretene kirk yil köle olmayi taahhüt eden ilim kapisi Hz. Ali’nin idrakinin örnek alinmasi gerektigine inaniyoruz” dedi.



“Üzülmeyiniz, Alimlerin Atinin Ayagindan Siçrayan Çamur Bizim Için Süstür, Sereftir’’

Ögretmene ve âlime saygi konusunda Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet’ten örnekler veren Ahmet Gündogdu,” Zamanin âlimlerinden Ibn-i Kemalin atinin ayagindan kaftanina çamur siçrayan Yavuz Sultan Selim Han’in “Üzülmeyiniz, âlimlerin atinin ayagindan siçrayan çamur bizim için süstür, sereftir. Vasiyet ediyorum, bu çamurlu kaftan, ben vefat ettikten sonra kabrimin üzerine örtülsün” sözleriyle âlime, arife, ögretene ve ögretmene saygi konusunda bize yol gösteriyor. Istanbul’un fethinden sonra padisah oldugunu sanip kendisine çiçek vermek isteyen ahaliyi “padisah ben degilim odur” diyerek kendisine yönelten Aksemsettin’i isaret eden Fatih Sultan Mehmet’in “padisah benim ama o da benim hocamdir” sözleri âlime hürmet, arife ihtiram, ögreticisine saygi konusunda bugünün yöneticilerine ne yapmalari gerektigini isaret ediyor” diye konustu.



Genel Baskan Ahmet Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi: “Emegimizin karsiligi olan haklarimizi istiyoruz. Meslegimizin geregi olan saygiyi talep ediyoruz.  Okuldan daha fazlasi evde olmak üzere mesai mefhumu gözetmeden çalistigimizin bilinmesini istiyoruz. Bu milletin çocuklarini gelecege hazirlamak adina kendi çocuklarimizi ihmal ettigimizin unutulmamasini bekliyoruz. Dünyanin diger ülkelerinde daha az çalisip daha fazla ücret alan ögretmenlerin aksine daha çok çalisip daha az ücret aldigimizin bilinmesini istiyoruz. Ögretmenlere yönelik siddete, ögretmene sahip çikilmasini istiyoruz. Ögretmene yönelik basörtüsü yasagi basta olmak üzere egitim sisteminin yasaklardan temizlenmesini istiyoruz. Esinden ve çocugundan ayri kalmasi önemsenmeyen binlerce ögretmenin, her sabah ülkemin çocuklarina yeni ufuklar için günaydin dediginin farkinda olunmasini istiyoruz. Ögrencilerin yaz tatili süresi ile ögretmenlerin izin süresinin ayni olmadiginin bilinmesini istiyoruz.  Ayni anda kimi yerde 30 kimi yerde 60 kisiye kamu hizmeti sunan ikinci bir kamu görevlisi olmadiginin görülmesini istiyoruz.  Haklarimizin verilmemesine ve hak ettigimiz sayginin yanlis bilgilerle örselenmesine sessiz kalmamayi ögrencilerimize olan sorumlulugumuz olarak görüyoruz. Hakkimiz olan ek ödemenin verilmemesini gündemden düsürmek için ortaya konan beyanlarin, yapilan açiklamalarin kasti asan ifadeler oldugunun kabul edilmesini istiyoruz. Sözlerime son verirken, Türkiye’nin 2012-2013 egitim-ögretim yili vizyonunun, ögretmenin emeginin karsiliginin ve ögretmenlik meslegine sayginin her geçen gün daha arttirilmasi olmasi gerektigini ifade ediyor, yürüyüsümüze destek veren bütün ögretmenlerimize Egitim-Bir-Sen adina tesekkür ediyorum”

    

    

    


    



 HaberTürk
 

-----------------------------------------------------------------------------------
 Ülke TV
 
-----------------------------------------------------------------------------------
 Kanal 7
 
-----------------------------------------------------------------------------------
 TV5
 
-----------------------------------------------------------------------------------
 Kanal A
 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen