Haber
2009-12-17 06:20:12
Ögretmenler Dava Açmaya Mecbur Birakilmamalidir

Milli Egitim Bakanligi ile Maliye Bakanligi’na yazi göndererek, geçici görev yolluklarinin ödenmemesi halinde binlerce dava açilabilecegi ve bunun da devlete ciddi bir mali yük getirecegi uyarisinda bulun- mustuk. Bazi illerde valiliklerin ödeme yapmamasi üzerine dava açmaya basladik.

 

Bir süre önce Milli Egitim Bakanligi’na yazdigimiz yazida, 31.10.2009 tarihinde yapilan Müdür Yardimciligi Sinavi ile 01.11.2009 tarihinde yapilan Müdürlük Sinavi’na görev mahalli disinda giren ögretmenlerin, re’sen geçici görev yollugu verilmemesi üzerine, Il ve Ilçe Milli Egitim müdürlüklerine geçici görev yollugu için basvurular yaptigini, ancak bazi illerde hukuka aykiri olarak basvurularinin reddedildigini belirterek, ödenmeyen geçici görev yolluklari konusunda üyelerimiz adina dava açacagimizi, mahkemelerin davalari kabul etmesi neticesinde ise davali idarelerin, geçici görev yolluklarini gecikmis faiziyle birlikte ödemelerinin yanisira yargilama giderleri ve vekâlet ücretlerini de ödemek zorunda kalacaklarini, devleti zarara ugratacak böyle bir uygulamaya gitmeksizin hak edilmis olan geçici görev yolluklarinin ilgili kisilere ödenmesi konusunda valiliklerin uyarilmasini talep etmistik.

 

Simdi ise, Il Milli Egitim müdürlükleri, üyelerimize görevlendirme yazisi getirmeleri halinde bu ödemeyi yapabileceklerini belirtmektedirler. Oysa, gerek Harcirah Kanunu gerekse Milli Egitim Bakanligi Strateji Gelistirme Baskanligi’nin 28.10.2009 tarih ve 6043 sayili yazisi geregince, 13.08.2009 tarihli MEB Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi uyarinca yapilmis olan 31.10.2009 tarihli Müdür Yardimciligi ve 01.11.2009 tarihli Müdürlük Sinavi’na görev mahalli disinda girmis olanlara geçici görev yollugunun ödenmesi için görevlendirme yazisinin getirilmesi sarti söz konusu degildir.

 

Daha önce de belirttigimiz gibi, 6245 Sayili Harcirah Kanunu’nun 18/a bendinde, “Görevlerine ait mesleki ve sihhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarinca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidis ve dönüsleri için yol masrafi ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir” hükmü yer almaktadir.

 

Ayrica Milli Egitim Bakanligi Strateji Gelistirme Baskanligi’nin 28.10.2009 tarih ve 6043 sayili yazisinda,  “31/12/2005 tarih ve 26040-3. mükerrer sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeligi’nin 27’nci maddesinin (e) bendinde ‘Görevine ait mesleki ve sihhi yeterliliklerinin tespiti veya kurumlarinca görülecek lüzum üzerine sinav için gönderilenler ile yurtiçinde mesleki bilgilerini artirmak amaciyla memuriyet mahalli disinda açilan kurs veya okullara gönderilenlerin söz konusu sinav veya kursa katildigini gösteren belgenin ödeme belgesine baglanmasi gerekir’ hükmü yer almaktadir. Bu nedenle, görev mahalli disinda düzenlenen müdür ve müdür yardimciligi sinavina katilan personele kadrosunun bulundugu yer tarafindan geçici görev yollugunun ödenmesi gerektigi degerlendirilmektedir” denilmektedir.

 

Nitekim Sayistay Temyiz Kurulu, 08.02.1994 tarih ve K. 23358 sayili benzer bir olaya iliskin vermis oldugu bir kararda, “Vergi Kontrol Memurlugu, Muhasebe Kontrol Memurlugu ve Devlet Muhasebe Uzmanligi sinavlarina katilmak amaciyla memuriyet mahalli disina giden memurlara Harcirah Kanunu’nun 18/a maddesi geregince harcirah ödenecegi”ne hükmetmistir.

 

Sözü edilen yazi ve kararlara ragmen hala bazi illerde valiliklerin geçici görev yolluklarini ödememesi üzerine, bir üyemiz adina dava açarak, bu süreci baslattik. Bu konuda magdur olan diger üyelerimize de, istemeleri halinde, sendikamiz Hukuk Bürosu’nca gerekli hukuki destek verilecektir.

 

Egitim-Bir-Sen olarak diyoruz ki, Bakanlik, geçici görev yolluklarini ödemeyen valilikleri uyararak, ögretmenlerin dava açmaya mecbur edilmemesini saglamalidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen