Haber
2008-11-05 06:18:21
Ögretmenler Ikinci Sinif Istihdam Biçiminden Kurtarilmalidir

Milli Egitim Bakanligi, 14 Kasim’da göreve baslamak üzere 12 bin 774 sözlesmeli ögretmenin atamasini yapmistir.

 

Egitim-Bir-Sen olarak sözlesmeli ögretmen politikasini dogru bulmuyoruz. Ögretmenlik, niteligi itibariyla tecrübeyle olgunlasilan ve sürekli istihdami gerektiren bir meslektir. Ögretmenler; kadrolu ögretmen, sözlesmeli ögretmen, vekil ögretmen, ders ücreti karsiligi çalisan ögretmen gibi farkli isimlendirmeler altinda çalistirilmaktadir. Ögretmenligin vekili, ücretlisi, sözlesmelisi olmaz. Mademki ülkemizin ögretmene ihtiyaci vardir; vekil, ücretli vs. ad altinda çalistirilan ögretmenler, ögretmenlik yeterliligine sahipse kadrolu olarak atanmali, ögretmenlik yeterliligine sahip degillerse, çocuklarimizin gelecegi ehil olmayan ellere birakilmamalidir.

 

Sözlesmeli olarak atanan ögretmenler biran önce kadroya geçirilmeli ve ikinci sinif istihdam biçiminden kurtarilmalidir.

 

Sözlesmeli ögretmenlere, kadroya geçirilinceye kadar, il içi ve iller arasi yer degistirme hakki, kadrolu ögretmenler gibi okullara yönetici olarak atanma, müfettislik ve yurtdisi ögretmen görevlendirmeleri sinavina girme hakki, derece ve kidem gibi terfi islemleri, çalistiklari bölgelerde kadrolu ögretmenlerin her yil aldiklari hizmet puani gibi özlük ve sosyal haklar bir an önce verilmelidir. Kadroya geçtikten sonra da sözlesmeli ögretmenlikte geçen hizmet süreleri müktesep haktan sayilmalidir.

 

Egitim çalisanlarinin bir yumak haline gelen ve çözüm bekleyen birçok sorunu bulunmaktadir. Bunun basinda da maddi sikintilar gelmektedir. Çalisanlarimiz, hizmetleri ile bagdasmayan bir ücret almaktadir. Bir egitimcinin, egitim hizmetini verirken, hayatin günlük sikintilarindan arinmis bir zihinsel yogunlukla kendini isine vermesi, hem ülkenin hem de egitim sistemimizin gelecegi açisindan son derece önemlidir.

 

Egitim çalisanlarina, mesleginin sayginligina yarasir bir hayat standardi için, ek islerde süründürmeden yeterli bir ücret verilmelidir. Egitim hizmet kolunda çalisan hizmetli memur ile üniversitelerin genel idare çalisanlarinin diger hizmet kollarinin yardimci ve genel idari hizmetler sinifinda çalisanlar arasindaki ücret adaletsizligi ‘esit ise esit ücret’ ilkesi dogrultusunda yeniden ele alinmalidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen