Haber
2013-03-07 06:37:06
Öğretmenler Lisansüstü Öğrenim Hakkından Mahrum Edilmemelidir

16/01/2013 tarihinde yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi’nin “Diğer İzinler” başlıklı 18. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, “Memurlardan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne devam edenlere, eğitimleri süresince aylıklı izin verilir. Lisansüstü öğrenimine devam edenlere ise, görevlerini aksatmamak şartıyla, izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkân verecek şekilde düzenlenir” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu yönerge ile yürürlükten kaldırılan ve Mart 2001 tarihli Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi’nin “Öğrenim İzni” başlıklı 41. maddesinin ikinci fıkrasında, “Yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir. Öğretmenlerin ders saatleri, bu öğrenimlerine devam edebilmelerine olanak verecek şekilde düzenlenir. Bu izin merkez teşkilatında görevli olanlara birim amiri, taşra teşkilatında görevli olanlara il/ilçe milli eğitim müdürü tarafından verilir. İzin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir” hükmü yer almaktaydı. Yürürlükten kaldırılan bu hüküm gereğince yüksek lisans öğrenimine devam eden öğretmen ve yöneticilere haftada iki yarım gün izin verilmekteydi.

Hem yürürlükten kaldırılan yönergenin 41. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “haftada iki yarım gün izin verilebilir” ibaresinin yeni yönergede yer almaması hem de yürürlüğe giren yönergenin 18. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “görevlerini aksatmamak şartıyla” ibaresi nedeniyle lisansüstü öğrenime devam etmek isteyen, sınıf öğretmenliği, anasınıfı öğretmenliği ve rehber öğretmenlik branşlarında görev yapan öğretmenler ile eğitim kurumlarında müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapan eğitim kurumu yöneticilerinin izin alabilmelerinin önü kapanmıştır.

Bu nedenle, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, bahse konu yönergenin öğrenim izinlerini düzenleyen 18. maddesinin yeniden değerlendirilmesini, öğretmen ve yöneticilerin yüksek lisans yapabilmeleri için gereken düzenlemenin yapılmasını istedik. 

Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen