Haber
2008-05-15 06:48:19
Ögretmenlerin Kariyer Basamaklarinda Yükselmesine Iliskin Karar Ne Anlama Geliyor?

      5204 Sayili Kanun ile; 1739 Sayili Millî Egitim Temel Kanunu ve 657 Sayili  Devlet Memurlari Kanunu’nda degisiklik yapilarak ögretmenligi kariyer basamaklarina ayiran bir düzenleme yapilmisti. 5204 Sayili Kanun’un iptali için dava açilmisti. Henüz Resmi Gazete’de yayinlanmayan ancak Anadolu Ajansi tarafindan Anayasa Mahkemesi’nin 21.05.2008 tarihinde söz konusu Kanun’un bazi maddelerinde geçen ibarelerin iptaline iliskin karar verdigine dair bir haber geçilmistir.

ANAYASA MAHKEMESI KARARI ILE KANUNDA OLUSAN DEGISIKLIGI SÖYLE DEGERLENDIRMEK MÜMKÜNDÜR 

    

      1-Öncelikle mahkemenin söz konusu karari mevcut uzman ögretmenleri ve basögretmenleri hiçbir sekilde etkilemeyecektir.

2-Anayasa Mahkemesi; hizmet içi egitimin degerlendirmede kistas alinmayacagina, çalisma süresi, kidem gibi kistaslarin yönetmelikle düzenlenmesinin Anayasaya uygun olmadigina karar vermis,  söz konusu karar Resmi Gazete’de yayinlandiktan 1 yil sonra yürürlüge girecegini kararlastirmistir.

3-Anayasa Mahkemesi; sinava katilacaklarda aranacak sartlarda en az çalisma süresi, alaninda ya da egitim bilimleri alaninda tezli yüksek lisans veya doktora ögrenimini tamamlamis olanlardan uzman ögretmenlik ya da basögretmenlik için aranacak kidem yili ile branslar temelindeki uzman ögretmenlik ve basögretmenlik sayilarinin yönetmelikle belirlenemeyecegine karar vermistir.

Daha önce yönetmelikle düzenlenmesi uygun görülen bölümün iptaline iliskin 5204 sayili Kanun’un 1. maddesinin 6. fikrasindaki hususlar Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edildiginden yeni bir kanuni düzenleme ile bu hususlar yeniden düzenlenmelidir.

      4-5204 sayili Kanun’un 1. maddesinin 6. fikrasindaki “….ile diger hususlar" ibaresini de iptal etmis.Bu ibarenin iptal edilerek yönetmelikle  ek kriter eklenmesini imkansiz kilmistir.

5-Yüksek Mahkeme; Toplam serbest ögretmen kadro sayisi içinde, basögretmen orani   % 10, uzman ögretmen orani % 20 olarak belirlenmesi ile Bakanlar Kuruluna bu oranlari bir katina kadar yükseltmek için yetki verilmesini Anayasa’ya aykiri bulmustur.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen