Haber
2010-12-09 06:22:04
Ögretmenlerin Özürlerinin Oldugu Yerlesim Birimine Atanmalarini Istedik

Milli Egitim Bakanligi’ndan, ögretmenlerin iller arasi özür duruma bagli yer degisik- liginde, atamalarin, özrün oldugu yerlesim birimine olacak sekilde yapilmasini talep ettik.

 

Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin 37. maddesinin 1. fikrasina göre, “Es durumu özründen yer degistirmelere iliskin duyuru Personel Genel Müdürlügünce her yil en geç 15 Aralik ve 15 Temmuz’a kadar Bakanlik internet sayfasinda yapilir. Duyuruda; kimlerin basvuruda bulunabilecegi, basvuru tarihi, basvuru yeri, sekli ile diger hususlara yer verilir. Basvuru tarihi duyuru tarihinden en geç on gün sonra baslatilir. Basvuru süresi bes is gününden az on is gününden fazla olamaz. Es durumu özrüne bagli yer degistirmeler, ocak ve agustos aylarinda yapilir.”

 

Bu hükümlerden de anlasilacagi üzere, es durumu özrüne bagli yer degistirmeler Ocak ayinda yapilacaktir. Milli Egitim Bakanligi’nin 15 Ocak 2011 tarihinden önce özür durumuna bagli yer degistirme basvurusunu ve atama islemlerini tamamlamasi durumunda, sözlesmeli ögretmen iken 16 Aralik 2009 tarihinde kadrolu olarak atamasi yapilan, ancak 15 Ocak 2010 tarihinden sonra göreve baslatilan ögretmenler özür durumuna bagli yer degisikligi basvurusunda bulunamayacaklarindan, magdur olacaklardir. Bu nedenle 16 Aralik 2009 tarihinde atamasi yapilarak, 15 Ocak 2010 tarihinde göreve baslatilan ögretmenlerin adaylik ve bir yillik çalisma sürelerini 15 Ocak 2010 tarihinden önce tamamlamalari mümkün görünmemektedir. Bu durumda olan ögretmenlerimiz 15 Ocak 2011 tarihinden önce yapilmasi muhtemel özür durumuna bagli yer degistirme basvurusunda bulunamayacaklardir. Ocak ayinda yapilacak özür durumu yer degisikligi takvimi belirlenirken, sözlesmeli ögretmen iken 16 Aralik 2009 tarihinde kadrolu olarak atamasi yapilan, ancak Bakanlikça 15 Ocak 2010 tarihinden sonra göreve baslatilan ögretmenlerin magdur edilmemesi gerekmektedir.

 

Bu arada, Bakanligin Ocak 2011’de, ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degistirme döneminde ögrenim özrüne bagli yer degisikligi yapmayacagi iddia edilmektedir. Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin 35 ve 38. maddelerine göre, ögretmenlerin Ocak ayinda ögrenim özrüne bagli yer degistirme hakkinin oldugu açiktir. Yönetmeligin 38. maddesinin 2. fikrasinda, “Zorunlu çalisma yükümlüsü ögretmenlerden lisansüstü ögrenim hakki kazananlarin lisansüstü ögrenim gördükleri yüksekögretim kurumunun bulundugu ildeki zorunlu çalisma yükümlülügü öngörülen hizmet alanlarina atanmayi kabul etmeleri durumunda bunlardan zorunlu çalisma yükümlülüklerini tamamlamis olma sarti aranmaz. Bunlarin yer degistirme istekleri atanmak istedikleri yerlerdeki alanlarindaki norm kadro açigi ölçüsünde agustos ayi içinde degerlendirilir” seklinde ifade edilen husus, zorunlu hizmetini tamamlamamis olan ögretmenleri kapsamaktadir.

 

Ayrica, ögretmenlerin iller arasi özür duruma bagli yer degisikliginde, özrünün oldugu yerlesim birimi disindaki yerlere de atamasi gerçeklesmektedir. Özrünün oldugu yerlesim birimine atanmadigindan, ögretmenin magduriyeti giderilememektedir. Söz konusu magduriyetlerin önüne geçmek için, bu tür yer degistirmelerde, ögretmen özrünün oldugu yerlesim birimine olacak sekilde atamalarin yapilmasi yönünde düzenleme yapilmalidir.

 

Milli Egitim Bakanligi’na bir yazi göndererek, Ocak 2011 Özür Durumuna Bagli Yer Degistirme Kilavuzu’nda; 15 Ocak 2010 yilinda göreve baslayan ögretmenlerin magdur edilmemesi, ögrenim durumuna bagli yer degistirme imkâninin verilmesi, ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degisikliginde özürlerinin oldugu yerlesim birimine atamalarinin gerçeklestirilmesi yönünde çalisma yapilmasini istedik.

 

 Ilgili Talep Yazimiz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen