Haber
2009-01-19 06:18:39
Ögretmenlik Hatiralari Yarismasi Ödül Töreni ve Akif Inan’i Anma Programi Yapildi

Bu yil dördüncüsünü düzenle- digimiz Ögretmenlik Hatiralari Yarismasi ödül töreni ve Kurucu Genel Baskanimiz Mehmet Akif Inan’in vefatinin 9. yildönümü dolayisiyla bir program gerçekles- tirdik.

 

Ankara Estergon Kalesi’nde düzenlendigimiz programa, Saadet Partisi eski Genel Baskani Recai Kutan, Sivas Milletvekili Osman Kiliç, Sanliurfa eski Milletvekili Mehmet Atilla Maras, Malatya eski Milletvekili Yasar Canbay, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Milli Egitim Bakanligi Müstesar Yardimcisi Salih Çelik, Il Milli Egitim Müdürü Kamil Aydogan, Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen’e bagli sendikalarin baskanlari ve Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen eski genel baskanlarindan Zübeyir Yetik, Yazarlar Birligi Onursal Baskani Mehmet Dogan, Mehmet Akif Inan’in kardesi Mustafa Inan, yarismada dereceye giren ögretmenler, jüri üyeleri ile çok sayida davetli katildi.

 

Kudüs Sairi Inan’a Vefa

Israil’in Gazze’deki vahsetinin damgasini vurdugu programda konusan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, sözlerine, “Bu geceyi, yasama haklari ellerinden alinan Gazze’nin çocuklarina ithaf ediyoruz” diyerek basladi.

Gazze’de yapilan katliamdan dolayi buruk olduklarini ifade eden Gündogdu, “Kudüs Sairimiz Mehmet Akif Inan’a vefa duygumuz sebebiyle buradayiz. Gerçeklestirdigimiz eylemler Filistinliler için aglama eylemi degil, Filistinlilerin aglamasini sona erdirecek irade sahiplerini harekete geçirme eylemidir. Hep hayatin içinde olmus ve ‘her eylem yeniden diriltir beni’ diyecek kadar eylem ve aksiyon adami büyügümüz Inan’in ruhunu sad edecek bir eylem olacaktir insallah” seklinde konustu.

 

Artik Egitim-Bir-Sen’li Yazarlar Var

Egitim-Bir-Sen’in Akif Inan’in bir emaneti oldugunu dile getiren Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

Burasi, Rahmetli üstadimiz ve kurucumuz Akif Inan’in merkezinde yer aldigi bereketli bir menba!.. Tohumunu onun saçtigi, suyunu onun döktügü bir sendika ki, onun kurdugu bu sendikanin üyeleri de sanata, edebiyata o kadar yakin!... Kaldi ki, ‘yakin’ kelimesi bile eksik kaliyor burada. Onun için, yakin yerine dogrudan sanatin, edebiyatin ve tefekkürün üretiminin merkezinde yer alan bir koro demek daha uygun düsüyor. Bir zamanlar bu ülkede ‘Köy Enstitülü’ yazarlardan söz edilirdi. Simdilerde Egitim-Bir-Sen’li yazarlardan söz edilmeye baslandi, hem de onlardan çok daha seviyeli ve derinlikli yazilariyla.”

 

‘Edebiyatsiz Medeniyet Medeniyetsiz Edebiyat Olmaz’

Gündogdu, Akif Inan’in “Edebiyatsiz medeniyet, medeniyetsiz edebiyat olmaz” dedigini hatirlatarak, “Ancak, sendikalciga o kadar kendisini kaptirmisti ki artik siir yazamaz, edebi eserler ortaya koyamaz hale gelmisti. Bundan dolayi hep yazamamaktan sikayet ederdi. Söz konusu 10 yillik dönemde edebi eserler ortaya koyamadi, ancak bugün antidemokratik süreçlerin önünde dimdik duran, yazma iklimini düzenledigi yarismalarla canlandiran, yüzlerce yazarin çikmasina vesile olan sendikalari miras birakti” diye konustu.

 

Geçen yilki ödül törenine katilan TBMM Baskani Köksal Toptan’in, 1992 yilinda Milli Egitim Bakanligi döneminde ögretmenlerin hatiralarini gün yüzüne çikarmak için bir girisim baslattiklarini, ancak katilimin az olmasiyla akim kaldigini söyledigini anlatan Gündogdu, “Egitim-Bir-Sen olarak, bugün dördüncü ödül törenimizde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir haz duyuyoruz” ifadesini kullandi.

 

Sendikal Durusumuz Vefayi Öncelememizi Telkin Ediyor

Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim ise, Egitim-Bir-Sen’in, merhum Mehmet Akif Inan’in eliyle tevarüs ettigi köklü, derinlikli bir kültür ve medeniyet mirasi üzerine bina edilmis bir sendika oldugunu belirterek, “Bu çerçevede sendika sözcügünün anlam kapsami içerisinde degerlendirilecek çalismalarin yanisira kültür ve medeniyet havzamizi yansitacak çalismalari da önemsiyoruz. Eli kalem tutanlarin nitelikli ürünler ortaya koymalarini saglamak ve tecrübeyle olgunlasilan bir meslegin mensuplarinin hatiralarindan damittiklari tecrübeyi meslegin yeni mensuplarina aktarmak amaciyla dört yildir ‘Ögretmenlik Hatiralari Yarismasi’ düzenliyor, eserleri kitap haline getirerek kültür dünyamizin begenisine sunuyoruz” degerlendirmesinde bulundu.

 

Tevarüs ettigimiz kültür ve medeniyetin biçimlendirdigi sendikal durusumuzun vefayi öncelememizi teklif ve telkin ettigini vurgulayan Yildirim, “Bütün giysileri yirtsak yeridir/ Yeter bize vefa elbiseleri diyen Mehmet Akif Inan’i, vefa elbiselerini üzerimizden hiç çikarmadigimizin bir göstergesi olarak bugün daha önce kitaplasmamis yazilarini kitaplastirmanin kivanciyla aniyoruz” seklinde sözlerini tamamladi.

 

Dereceye Girenler Ödüllerini Aldi

Konusmalarin ardindan bu yil dereceye giren eser sahipleri ödüllerini aldi. “Ruhumda Soluklanan Menziller” eseriyle Erzurum’dan birinci olan Yasar Bayar’a 3 bin lira; ikinciligi paylasan “Gönül Fethine Dogru” eseriyle Giresun’dan Olgun Albayrak ve “Yüregimin Vadisindeki Çiglik”la Adiyaman’dan Ibrahim Kaya’ya 2’ser bin lira, “Peryavsan” adli eseriyle Adana’dan üçüncü olan Alisen Avci’ya ödül olarak 1000 lira verildi.

 

Mansiyon ödülü kazanan Istanbul’dan Soner Can (Sonsuza Uçan Uçurtmalar), yine Istanbul’dan Ayhan Ari (Elma Sekeri) ve sonra yine Erzurum’dan enteresan bir “garip” hikâyesi ibdâ eden Tacettin Simsek’e (Garibim, Garipsin, Garip), 500’er lira kazanirken, Aydin’dan Sevcan Bulut ise “Önce Çocuk Düsleri Üsüdü” eseriyle jüri özel ödülüne lâyik görülerek 500 lira kazandi.

 

Ögretmenlik Hatiralari yarismalarinin il birincilerinin yer aldigi ‘Mum Isiginda Son Mahni’, ‘Yüregimdeki Resimler’, Yola Düsenler’, ‘Üsüyen Hayatlar’ ve ödüllü eserlerin bulundugu final eser ‘Kelebegin Rüyasi’ ile Mehmet Akif Inan’in muhtelif gazete ve dergilerde yayinlanmis yazilarindan olusan ve bu yil kitaplastirdigimiz 6 adet eser, katilimcilara hediye edildi.

 

Programin sonunda, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz, ödül alanlar ve jüri üyeleri hatira fotografi çektirdiler.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen