Haber
2010-03-17 06:20:41
Okul Kantinlerinin Denetimleri Artirilmalidir

Kantinler, okul kültürünün ay- rilmaz bir parçasidir. Günü- müzde özellikle büyük- sehirlerde ilkögretim ve ortaögretim kantinlerinin çogu ‘belirli kisilerin’ kontrolünde olup, kantinler, ögrencileri bir tüketim araci olarak gören ticarethanelere dönüsmüs durumdadir ve ögrencilerin sagliksiz beslenmesinin özen- dirildigi yerler haline gelmistir.

 

Emniyet Genel Müdürlügü’nce hazirlanan bir raporda, özellikle ilkögretim okullarindaki kantinlerin bir tür “serbest ticaret bölgesi” haline dönüstügü; bazi okul yönetimlerinin kantinlerde okul kurallarini uygulayamadigi ortaya çikmistir. Istanbul Emniyet Müdürlügü’nün gerçeklestirmis oldugu, okullarda kantin çalisanlarinin Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasi sonucu 233 kisinin emniyette kaydinin oldugu tespit edilmistir. Görüyoruz ki, okullarimiz, egitim çalisanlari ve ögrenciler açisindan hem saglik yönünden hem de güvenlik yönünden yeterli degildir.

 

Milli Egitim Bakanligi’nin sorumlulugu altindaki okullarda isletilen kantinler, yasal bosluklardan ve denetimlerdeki yetersizliklerden dolayi, buralardan faydalanmakta olan egitim çalisanlarinin ve ögrencilerin sagliklarini ciddi derecede tehdit etmektedir.

 

Bugün kantinleri isletme veya ihale ile kiraya verme yetkisi okul aile birliklerinde bulunuyor. Ihalelerin yüksek fiyattan gerçeklesmesinin okul gelirlerini artirmasinin yaninda, insan sagligi risklerini de beraberinde getirmektedir.

 

Daha önce yapmis oldugumuz Ögrenme Ortamlari Arastirmasi’nda, ögretmenlerin yüzde 65’i okullardaki kantin hizmetlerinin yeterli olmadigini ifade etmistir. Bu oran, okul kantinlerinin durumunun hiç de iç açici olmadigini gözler önüne sermektedir.

 

Egitim sistemimizin ögrenme ortamini olusturan kantinlerin; 33 bin 310 ilkögretim, 8 bin 913 ortaögretim kurumu, bu kurumlarda ögrenim gören 15 milyon 157 bin ögrenci açisindan daha saglikli ve daha güvenli hale getirilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin hemen yapilmasi gerekmektedir. Kantinlerde saglik ve fiyat denetimleri, Milli Egitim Bakanligi, Saglik Bakanligi ve belediyeler tarafindan koordineli olarak ve düzenli periyotlarda gerçeklestirilmelidir.

 

Okul kantinleri için, özellikle saglikli beslenme ve gida güvenligine iliskin belirli bir denetim mekanizmasinin olusturulmasi ve bu konuda muhakkak bir hukuki düzenlemeye, yasal yaptirimlara ihtiyaç vardir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen